Pure chocolade kan een postieve uitwerking hebben op het gezichtsvermogen. De flavonoïden in de chocola verbeteren de bloedtoevoer naar de ogen en hersenen waardoor ze beter functioneren. Dat blijkt uit recent onderzoek.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Chocolade is rijk aan polyfenolen. Dit is een antioxidant dat ontstekingen remt, de verbranding binnen lichaamscellen vertraagt en beschermt tegen vrije radicalen; Chocolade werkt bloeddrukverlagend; Cacaobonen bevatten flavonoïden.
De conclusie is dat chocolade wel degelijk invloed heeft op je hersenen. Het zorgt ervoor dat je cognitieve vaardigheden verbeteren, het maakt je alerter en laat je goed voelen. Waardoor je dus ook een beter humeur kan krijgen. Ook heeft chocolade een belangrijke werking als antioxidant tegen vrije radicalen.
Onderzoek toont aan dat chocolade goed is voor je huid. Het bevat antioxidanten die de huid beschermen tegen UV-stralen en dus ook rimpels. Chocolade zorgt ook voor een goede hydratatie van en een goede bloedcirculatie in onze huid, waardoor die er jeugdig en stralend uitziet.
Spieropbouw en flavonoïden
In pure chocolade zit het stofje epicatechine. Dit is een organische verbinding en stimuleert de spiergroei op dezelfde manier als dat joggen dat doet. Epicatechine is een unieke flavonoïde en zit in cacao.
Fenylethylalanine en endorfine
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade. Mensen met migraine of acne hoeven chocolade niet te mijden.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Pure chocolade is goed voor het hart. En onderzoekers weten nu eindelijk hoe dat komt. Pure chocolade bevat stofjes die slagaderen hun flexibiliteit teruggeven en voorkomen dat witte bloedcellen aan de wanden van bloedvaten blijven plakken.
Conclusie: Raw chocolate is het gezondst
Wil je een gezond stukje chocolade eten, kies dan voor rauwe chocolade. In deze chocolade zit veel meer cacao dan in andere soorten chocolade. Daarnaast worden de bonen koud gemalen in plaats van gebrand; hierdoor blijven de gezonde stoffen beter bewaard.
Het houdt je hart gezond
Op de voorkant van pure chocolade staat meestal het cacaopercentage vermeld, dat het gehalte antioxidanten flavonoïden aangeeft. Dagelijks een portie van nog geen 10 gram chocolade met minstens 70 procent cacao kan de gezondheid van je hart bevorderen, ontdekten Portugese onderzoekers.
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën. Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal).
Uit onderzoek is gebleken dat pure chocolade niet alleen antioxidanten bevat, maar ook ontstekingsremmend kan werken. Volgens Kristin Kirkpatrick, diëtist en auteur van Skinny Liver, komt dat vooral door de hoge hoeveelheid flavonoïden die pure chocolade bevat.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
Je hebt zin in: chocola
Voedsel waar veel magnesium in zit, zijn groene bladgroente, noten, zaden, vis, bonen, volkoren producten, avocado, yoghurt, banaan en donkere chocola. Als je zin hebt in chocola, kun je dus het best voor de meest pure optie gaan.
Chocolade is voor een mens niet giftig, maar voor een hond is chocolade in een grote hoeveelheid wel giftig. Dit heeft te maken met de stof theobromine.
Voorbeelden gezonde tussendoortjes en snacks
Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit.
Heel globaal kun je bij het eten van pure chocolade ongeveer 7 gram pure chocolade per kg lichaamsgewicht aanhouden als grens waarboven ziekteverschijnselen op kunnen treden, bij melkchocolade is dit ruim 60 gram per kg lichaamsgewicht, een groot verschil dus.
Fairtrade chocolade gaat zowel om de natuur als om de mens. Dit betekent dat het proces van chocolade maken niet schadelijk is voor de natuur én dat de werkomstandigheden van de boeren goed zijn. Denk aan eerlijke prijzen, geen slavernij of kinderarbeid op de plantages.
Als honden chocolade eten, blijft de theobromine 20 uur in het bloed circuleren. De hoeveelheid theobromine verschilt per soort chocolade. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine het bevat. Het is belangrijk te voorkomen dat de giftige stof wordt opgenomen in de darmen.
Suiker heeft geen invloed op je zenuwcellen en als je stopt met suiker eten dan krijg je geen onthoudingsverschijnselen. Dus chocola eten is geen verslaving. Het eten van suiker (en cholola) is een aangeleerde gewoonte die je dus ook af kunt leren.
Sterker nog, er gaat juist extra veel energie naar de spijsverteringsorganen en daardoor kun je je moe voelen. Daarom "roept" ons lijf direct na de maaltijd om zoet, omdat suiker zo lekker snel energie geeft. Wat te doen? Probeer de lokroep te negeren, het gaat vanzelf weer weg zodra je maaltijd begint te verteren.
Met een Fairtradelabel (zie prent) zit je altijd goed, en bovendien kan je dat vaak combineren met een biologisch of ecologisch label. Let op! De meeste chocolademerken scheppen verwarring door eigen 'stempels' op hun chocolade.