Er wordt vaak dan ook aangeraden om nieuwe schoenen niet direct een hele dag te dragen, maar dit op te bouwen. Dit betekent dat je de eerste dag zo'n twee uurtjes op je nieuwe schoenen loopt, de volgende dag drie, enzovoorts. Totdat de schoenen uiteindelijk ingelopen zijn en je ze een hele dag pijnloos kunt dragen.
Nieuwe schoenen inlopen
Een goede schoen is gemaakt van stevige en duurzame materialen, zoals leer. Dit materiaal heeft tijd nodig om soepel te worden. Gun jezelf dus wat tijd en laat je voeten langzaam aan de schoenen wennen door ze steeds voor korte tijd aan te trekken en daarna weer uit te doen.
Nieuwe schoenen inlopen
Vooral leren schoenen zullen in het begin strak zitten, maar naar verloop van tijd wijder en ruimer worden. Wees dus niet te snel met oprekken, het is zonde om schoenen te krijgen die echt te ruim zitten.
Zo check je de breedtemaat
- Kijk of de voet past op de binnenzool. Wanneer de voet over de binnenzool uitsteekt, dan weet je dat de schoen te smal is voor de voet. Is er duidelijk ruimte aan de zijkant tussen voet en binnenzool over? Dan is de schoen te breed.
Schoenen lopen namelijk niet uit, dus ze worden na verloop van tijd niet groter. Wel wordt het bovenleer van de schoen soepeler tijdens het dragen, waardoor het zich aanpast aan de vorm van je voeten. Maar daadwerkelijk groter zal de schoen helaas niet worden.
Hoe kan ik schoenen oprekken? Schoenen oprekken om ze wat breder, wijder en groter te maken kun je zelf doen met een speciale spray of schoen-oprekker. Je kunt het ook laten doen door een schoenmaker. Zij hebben meestal een speciale oprek-machine.
Koen Naert: "Loop je nieuwe schoenen 3 à 4 keer in"
“Nieuwe schoenen moet je natuurlijk geen 200 kilometer inlopen, maar ze de eerste keer voor een marathon gebruiken is nu ook weer niet aan te raden.” “Ik zou er toch zeker 3 à 4 keer mee gaan lopen, zodat je zeker bent dat je de geschikte schoen hebt gekocht."
Schoenen experts weten veel over schoenen oprekken, zonder deze te beschadigen. De kosten van het oprekken van je schoenen ligt meestal rond de tien euro.
Pak oude kranten en maak deze licht vochtig met water. Maak van de vochtige kranten kleine proppen en stop deze in je leren schoenen. Na een paar dagen zullen ze droog zijn en zijn ze ongeveer een halve maat groter geworden. Pas wel op!
De diepvries is één van de ultieme redmiddelen wanneer jij last hebt van stank producerende schoenen. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor nare geurtjes zijn namelijk absoluut geen fan van lage temperaturen. Stop jouw schoenen in een afgesloten plastic zak en plaats ze minimaal 24 uur lang in de vriezer.
Een beetje afhankelijk van het soort wandelschoenen wat je hebt, moet je ze in 1 tot 3 wandelingen 'inlopen'. Maak voordat je op vakantie gaat dus 3 (korte) wandelingen met enkele dagen ertussen. Zo kunnen je voeten wennen aan de grove schoenen. En passen de wandelschoenen zich aan naar de vorm van jouw voeten.
Met ijs. Vul een druk- en sluitzakje met water en steek dit in je schoenen, zet je schoenen in de diepvriezer en het water zal uitzetten waardoor je schoenen groter worden.
Nieuwe schoenen moeten vaak worden gedragen om zich aan te passen aan je voeten. De druk en de wrijving tussen je nieuwe schoen en je voet veroorzaken die pijnlijke en vervelende blaar.
Uiteraard is dit voor een gedeelte totaal afhankelijk van smaak en voorkeur, maar een aantal goede duurzame merken die werken volgens eerlijke regels zijn: Durea schoenen, Gijs, Xsensible Schoenen en Magnanni. Deze schoenen worden geproduceerd onder eerlijke omstandigheden in Nederland en Spanje.
Leer loopt meestal nog ongeveer een halve centimeter uit, goed om te weten als je twijfelt tussen twee maten. Als je je armen goed naar voren kunt steken terwijl je een trui onder je jasje aan hebt en het jasje dicht kunt ritsen, dan is 'ie in ieder geval niet te klein.
Gemiddeld genomen betaal je een schoenmaker rond de 35 a 40 euro per uur voor zijn werkzaamheden. En natuurlijk komt daar bovenop het materiaal wat er gebruikt moet worden voor de reparatie. Of een reparatie het je waard is bepaal je helemaal zelf, vervanging is vaak vele malen duurder.
De linkervoet is meestal de grootste.
Olie- en vetvlekken uit leer verwijderen
Hardnekkige vlekken verwijder je met talkpoeder. Breng met je vingers voorzichtig een beetje talkpoeder aan op de vlek en laat 3 uur inwerken. Zo wordt het olie of vet goed geabsorbeerd. Veeg na het inwerken de poeder weg met een zachte borstel.
Om goed te leren lopen heeft een baby slofjes of schoentjes nodig die stevig, maar tegelijkertijd ook flexibel zijn. Goede babyschoenen of babyslofjes bieden ruimte voor de tenen en sluiten goed aan rondom de hiel en enkel.
Te grote schoenen kunnen zorgen voor vervelende wrijvingsplekken bij het lopen, blaren, eelt en/of likdoorns.
De voorkant van de schoen hoor je met tenen niet te voelen. Check dus met je duim of je nog wat ruimte over hebt. Houd hier ongeveer 1 centimeter voor aan. Meer dan dat is ook niet aan te raden, want dan gaat je voet erg schuiven in je schoen en krijg je blaren.