Op 9-jarige leeftijd krijgt je kind opnieuw vaccinaties tegen bof, mazelen en rodehond (BMR), en tegen difterie, tetanus en polio (DTP). Deze twee vaccinaties zorgen voor een goede, langdurende bescherming tegen deze ziekten. Vaccinaties tegen kinkhoest, pneumokokken en Hib-ziekten zijn niet meer nodig.
Een kind krijgt als het 9 jaar is dus in totaal twee vaccinaties, meestal in de bovenarmen. De vaccinatie wordt gegeven door de GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) of een Centrum voor Jeugd en Gezin, dat verschilt per regio. Ouders ontvangen een brief met daarin het adres en tijdstip voor de vaccinatie.
Jongens én meisjes kunnen zich laten vaccineren tegen HPV. Dat vaccin beschermt tegen 6 soorten kanker. Je krijgt een uitnodiging om het vaccin te halen in het jaar dat je 10 jaar oud wordt.
DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
Na BMR-vaccinatie kan koorts ook na 5 tot 12 dagen ontstaan. De koorts verdwijnt meestal binnen 1 tot 2 dagen. Als de koorts langer duurt dan 3 dagen of weer terugkomt na een aantal koortsvrije dagen, neem dan contact op met de huisarts.
Het BMR-vaccin bevat levend verzwakte virussen, waardoor je een lichte infectie krijgt. Bijwerkingen van het vaccin kunnen dan ook lijken op een lichte vorm van mazelen, bof of rodehond. De meest voorkomende bijwerkingen van het BMR-vaccin zijn koorts, hangerigheid en/of uitslag.
Als de plek van de vaccinatie warm en gezwollen aanvoelt, kun je pijn en zwelling verminderen door te koelen. Leg daarvoor een koud gemaakt washandje of theedoek op de gezwollen plek. Gebruik geen ijs, ice- of coldpacks. Dat zou bevriezing kunnen veroorzaken.
Iedereen die niet gevaccineerd is tegen tetanus kan een besmetting oplopen en ziek worden. Omdat bijna iedereen in Nederland tegen tetanus is ingeënt, komt de ziekte hier bijna niet meer voor.
Als je 10 jaar of ouder bent, kun je worden gevaccineerd tegen het HPV-virus. Als je 14 jaar wordt, kun je gevaccineerd worden tegen meningokokken ACWY.
De arts of verpleegkundige geeft de injectie in de spier van de bovenarm of dijbeen. Het Rijksvaccinatieprogramma start bij kinderen in het eerste levensjaar met DKTP-Hib-HepB-prikken. Dit vaccin beschermt behalve tegen tetanus ook tegen difterie, kinkhoest, polio, Haemofilus influenzae B en Hepatitis B.
Als je 14 wordt, krijg je een vaccinatie tegen meningokokkenziekte aangeboden. De prik die je krijgt, werkt tegen een aantal meningokokbacteriën: A, C, W en Y. Door de vaccinatie ben je 10 jaar beschermd. Het vaccin dat je krijgt, wordt wereldwijd al veel jaren gebruikt.
Sinds 2020 krijgen 14-jarigen standaard vanuit het Rijksvaccinatieprogramma een prik tegen meningokokkenziekte aangeboden.
HPV-vaccinatie geeft geen ernstige bijwerkingen
Tot en met het jaar 2022 zijn meer dan een miljoen meisjes en jongens in Nederland volledig gevaccineerd tegen HPV. Er zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld. De plek van de prik kan een beetje pijnlijk zijn. Je kunt ook spierpijn krijgen.
Wat zijn de gevolgen en de risico's als een ouder zijn kind niet laat inenten? Zolang landelijk de vaccinatiegraad meer dan 95% is, zal een kind waarschijnlijk niet ziek worden. Maar de tendens is dat die vaccinatiegraad lager wordt. Daarmee wordt de kans groter dat een kind met deze ziekten besmet raakt.
Verschijnselen van rodehond? Als je besmet bent met het virus krijg je meestal wat algemene ziekteverschijnselen. Je bent moe, verkouden en kunt lichte koorts krijgen. Pas daarna krijg je last van huiduitslag, meestal achter de oren, in het gezicht en in de nek.
Antwoord. Als jij of je ouder(s) niet meer weten of je de HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus)-vaccinatie hebt gehad, kun je dit navragen bij één van de regiokantoren van de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma's. Je kunt ook navragen hoeveel HPV-vaccinaties je hebt gehad.
De herhaalprik brengt uw bescherming tegen het coronavirus weer op peil. Iedereen vanaf 12 jaar die de basisserie van de coronavaccinatie heeft afgerond, kan een herhaalprik krijgen.
HPV-vaccinatie
Jongens en meisjes van 10 jaar en ouder kunnen gevaccineerd worden tegen het HPV-virus. HPV staat voor 'humaan papilloma virus'.
Heb je de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar? Dan kun je je laten vaccineren tegen het coronavirus. Als je dat wilt. Je kunt de prik met of zonder afspraak halen.
In Nederland vinden we het belangrijk dat u kunt zien welke informatie we van u hebben over uw coronavaccinatie. Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus.
Als u als kind alle prikken tegen tetanus volgens het schema gekregen heeft, geeft dit een zeer goede bescherming van zeker 10 jaar. Dat is dus tot en met de leeftijd van 19 jaar. De inenting beschermt dus niet voor de rest van uw leven.
Kans op corona na vaccinatie
Je kunt na vaccinatie nog corona krijgen. De kans om ernstig ziek te worden door corona is kleiner, omdat je door vaccinatie beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties van de basisserie te halen en daarna een herhaalprik.
Na BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rodehond) is dit 5 tot 12 dagen na vaccinatie. Bij het gele koorts vaccin is dit binnen 3 tot 7 dagen.
Behandeling van koorts is meestal niet nodig
Het standpunt in Nederland is dat medicamenteuze behandeling van koorts tot 39,5°C bij jonge kinderen over het algemeen niet nodig is. Bij hogere koorts en koortsconvulsies kan paracetamol of ibuprofen worden gegeven.