Wassen van de billen en de schaamstreek
Rol een zorgvrager eerst op de zijde om de rug te wassen. Het is nu ook praktisch om meteen door te gaan met het wassen van de billen. Was voorzichtig met water en zeep en was na met schoon water. Let er op dat de huidplooien droog worden anders kan het gaan smetten.
Houd de zorgvrager zo veel mogelijk toegedekt (kleding, handdoek) zodat hij niet afkoelt in een ruimte met een aanvaardbare temperatuur of waar geventileerd wordt. Werk vanuit een stabiele stand. Werk recht voor (de handen voor het lichaam) en dicht bij het lichaam (de ellebogen bij de romp).
Verzorgend wassen wordt ook wel wassen-zonder-water genoemd. Het werkt met washandjes die met vloeistof zijn geïmpregneerd. Met deze, eventueel voorverwarmde, washandjes wordt u gewassen zonder dat daar een waskom, water en zeep of handdoeken bij nodig zijn. Afspoelen en nadrogen is niet nodig.
Laat de cliënt zoveel mogelijk van zijn eigen lichaam wassen. Begin met het wassen van het gezicht en ga verder naar beneden, naar de nek, oksels, romp, enzovoort. Gebruik een zachte masserende beweging met de washandjes. Zorg ervoor dat u zich in huidplooien wast.
De tip is dus om niet iedere dag je hele lichaam te wassen, maar alleen je oksels, billen en geslachtsdelen. Dat zijn namelijk de plekken waar de nare geuren vandaan komen. En was regelmatig je handen en je kleren. Zo voel je toch schoon, maar hou je wel rekening met je lichaam en gezondheid.
Liever een schoon bed dan seks
Het barst van de huisstofmijten en schimmels in je bed. Klinkt viezer en gevaarlijker dan het is, maar het is daarom wel belangrijk om een keer per week je bed te verschonen.
Om de privacy te waarborgen zal de verpleegkundige deuren sluiten en gordijnen dicht doen. Vervolgens wordt het lichaam meestal in vier handelingen gewassen: inzepen, afspoelen, afdrogen en eventueel insmeren met bodylotion.
Handdoeken, vaatdoeken en beddengoed kun je het beste wassen op 60 graden bijvoorbeeld, terwijl de meeste kleding op 30 of 40 graden gewassen wordt. Op een zo laag mogelijke temperatuur wassen is beter voor het milieu! Met Seepje wordt je was zélfs schoon op 20 graden!
Adviezen als u iemand gaat helpen met douchen
Zorg ook voor een warme ruimte en voldoende licht. Maak zoveel mogelijk werk- en manoeuvreerruimte in de badkamer door overbodige zaken even weg te zetten. Ruim wasgoed en natte handdoeken meteen op om struikelen te voorkomen.
Tegelijkertijd geven de respondenten het gemis van het 'gevoel van' water ook aan als grootste nadeel van verzorgend wassen. Het niet meer onder de warme douche kunnen staan of het ervaren van water op de huid wordt als een gemis ervaren.
Het wordt gebruikt als hulpmiddel bij het wassen van het lichaam, bijvoorbeeld om zeep op het lichaam aan te brengen en daarna (met een uitgespoeld washandje) weer te verwijderen. Ook kan het worden gebruikt voor het opfrissen van het gezicht. Vervolgens wordt meestal een handdoek gebruikt om het lichaam af te drogen.
Doorgaans heb je drie verschillende wasjes als je kleding gaat wassen: witte was, donkere was en bonte was. Wit spreekt voor zich, donkere was zijn alle zwarte, donkergrijze en donkerblauwe kleren en bonte was is alles daar tussen in. Rood, oranje, geel, paars blauw… veel kleuren mogen bij elkaar gewassen worden.
Handdoeken, washandjes, vaatdoekje, schoonmaakdoekjes en dweilen was je bij elkaar, zonder kleding erbij. Dan kun je namelijk heet wassen, wat goed is voor om zowel de was als de wasmachine te reinigen. Lees handdoeken wassen, voor een handig stappenplan en veel tips. Beddengoed wassen doe je ook apart.
Een pakje verzorgend wassen bestaat uit 5 of 8 washandjes. De washandjes zijn voorzien van reinigende en ver- zorgende lotion en zijn hygiënisch verpakt. Vaak worden de washandjes verwarmd tot een prettige temperatuur.
"Onder de douche, net als de rest van je lichaam. Dat is in de meeste gevallen voldoende," zegt de assistent-dermatoloog van Weill Cornell Medicine op de website hellogiggles.com. "Wees voorzichtig met water en zeep, en gebruik het liefst alleen je handen," vult Jessica J. Krant aan.
Sorteer de was op het soort textiel
Voor kleding is 30 graden voldoende. Katoen: kleding was je met het katoenprogramma op 30 graden, beddengoed en handdoeken op 60 graden. Synthetisch: synthetisch of kreukherstellend programma op 30 graden. Wol: wol- of delicaatprogramma op 30 graden, of wassen met de hand.
Start met de eerste was en bepaal het programma. Doseer het juiste wasmiddel, wasverzachter of wasparfum. Haal na afloop van het programma de was uit de machine en hang de kleding aan een droogrek of gebruik de droogmachine. Alle schone en droge was kan gestreken, gevouwen en opgeruimd worden.
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Veel vrouwen gaan na het vrijen direct naar het toilet. Het is goed om na het vrijen te plassen, want dit maakt de kans op een blaasontsteking kleiner. Maar voor een grotere kans op een zwangerschap kan je het beste tien minuten op je rug blijven liggen.
7 à 9 minuten: zo lang weet de gemiddelde Nederlandse man het vol te houden tot hij zijn hoogtepunt beleeft tussen de lakens.
Een dermatoloog (huidarts) van de Washington University stelt: het is voldoende om één tot twee keer per week te douchen. Alle dagen tussendoor is het voldoende je schaamstreek, oksels en gezicht te wassen. Zo behoud je de natuurlijke oliën in je huid én de bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem.
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
In principe is het advies om niet elke dag je haar te wassen, maar 1 à 2 keer per week. Maar hoe vaak je haar wassen goed voor je is, hangt ook af van andere factoren. Sport je veel of ben je op vakantie in een vochtig en warm klimaat? Dan ben je gebaat bij meerdere wasbeurten per week.