Volgens de officiële regels van het CvTE mag iedere eindexamenleerling één vak herkansen van het centraal examen. Herkansingen vinden plaats tijdens het tweede tijdvak, in juni. Herkansen in het derde tijdvak in augustus is ook mogelijk, maar dat kan alleen onder bepaalde voorwaarden.
De meeste leerlingen die gezakt zijn, doen het examenjaar opnieuw. Dat betekent dat je kind alle vakken uit het schooljaar opnieuw doet. Dus ook de vakken die je kind wel gehaald had. Kijk altijd in de schoolgids voor de schoolregels over zittenblijven in het examenjaar.
Slaagt een kandidaat niet meteen? Dan heeft de kandidaat het recht op een herkansing. Dit geldt voor alle (of enkele) onderdelen van maximaal 2 vakken waarvoor in 2023 examen is gedaan.
Van alle leerlingen die er per jaar eindexamen doen, slaagt gemiddeld gezien ruim 90%. Maar dat houdt tegelijkertijd dus ook in dat zo'n 10% van de leerlingen zakt. Natuurlijk wil je niet dat jij tot die tweede groep behoort, maar wat doe je nu als je toch één van de minder gelukkigen bent?
Op een extra examenvak kun je niet zakken. Wanneer je een onvoldoende hebt gehaald voor het extra vak, kun je dit vak laten vallen. Als je het vak wilt laten vallen, moet je dit aangeven bij je school. Het vak wordt dan niet meegenomen in de de einduitslag.
Als je voor je 1ste examenkans niet geslaagd bent, moet je je dus het volgende academiejaar opnieuw inschrijven voor dat opleidingsonderdeel.
Bijna helft scholieren vindt vak wiskunde moeilijkst en meest stressvol - 10 juni '14. Uit onderzoek onder 10.114 scholieren blijkt dat bijna 50 procent van de scholieren het hardste leert voor zijn proefwerk wiskunde. 38 procent van de leerlingen ervaart daarnaast de meeste stress voor het vak wiskunde.
Zijn al je cijfers een 6 of hoger, dan ben je uiteraard sowieso geslaagd. Met één 5 moeten op je eindlijst alle andere cijfers 6 of hoger zijn. Haal je twee 5'en of één 4, dan moet je voor de rest een 6 scoren én tenminste voor één vak 7 of hoger. Als je lager dan een 4 scoort, ben je hoe dan ook gezakt.
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Wanneer je VMBO TL volgt, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.
In Nederland slaagt 51 procent van de mannen in één keer voor het rijexamen. Bij vrouwen is dit 48 procent. Dat lijkt misschien op het oog geen groot verschil.
Een herkansing lijkt moeilijker dan een toets in de eerste gelegenheid. Dit kan onder ander komen door gevoelens van onzekerheid en frustratie. Bedenk dat het niet halen van een toets niets zegt over je intelligent of motivatie.
Er zit altijd verschil tussen de examens uit het eerste en tweede tijdvak. Maar het is niet gezegd dat een herexamen moeilijker is dan het originele examen. Beide examens worden zorgvuldig samengesteld. Wat voor de meeste leerlingen een groot voordeel is, is dat je bij een herexamen maar voor 1 vak hoeft te leren.
Je slaagt voor het eindexamen vwo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor één van de kernvakken. Daarnaast mag je voor hooguit 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
Alle studenten die een tentamen uit hun vereisten met een onvoldoende hebben afgerond, worden automatisch ingeschreven voor de eerstvolgende herkansing. Als je een voldoende wilt herkansen, kun je net als de reguliere herkansers de herkansingsgroep opzoeken en je in het aangegeven lokaal melden.
In het eerste studiejaar moet je 45 punten halen, en in het tweede jaar minimaal de 15 resterende punten van je eerste jaar. Dit wordt ook wel de P-in-2 regel genoemd. Mocht het je niet lukken om binnen twee jaar voldoende studiepunten te halen, dien je in de meeste gevallen te stoppen met je opleiding.
De regels over herkansen zijn hetzelfde voor het herexamen vmbo-gl, vmbo-t, havo en vwo. Voor vmbo-bb en kb gelden andere herkansingsregels. Deze leerlingen mogen zowel het beroepsgerichte vak als een algemeen vak herkansen. Zij hebben dus recht op twee herkansingen.
Als je de eerste keer zakt, kun je op zijn vroegst na 2 weken weer afrijden. Vanaf je tweede herexamen kun je op zijn vroegst na 7 weken weer afrijden. Let op: als we bij het CBR een plek vrij hebben, moet die natuurlijk wel passen in de agenda van de opleider én van de examenkandidaat.
Het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs is ongeveer 43 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2021). Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, is voor iedereen anders. Niet iedereen leert even snel. Laat de instructeur van je rijschool daarom inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt.
Ben je voor de tweede keer of vaker gezakt voor je examen voor de auto? Dan heb je langer de tijd nodig om te werken aan je verbeterpunten. Daarom mag je op zijn vroegst na 7 weken weer afrijden. Ben je gezakt voor een examen bromfiets, brommobiel, motor verkeersdeelneming of auto met aanhangwagen?
De afrondingsregel
Dat rekenkundig gemiddelde moet voldoende zijn; 5,5 of hoger. Je bent geslaagd bij een gemiddelde van 5,50 of hoger, maar niet met een gemiddelde van 5,49.
Hierbij moeten de school en de leerling rekening houden met de exameneis van ten minste een 5,5 voor het gemiddelde centraal examencijfer. Van de eerder behaalde eindcijfers waarvoor vrijstelling is verkregen tellen de onderdelen CE-cijfer mee in de berekening van het gemiddelde CE-cijfer.
Dit wordt de 5,5-regel genoemd. Zijn al je eindcijfers een 6 of hoger, dan ben je sowieso geslaagd. Als je één 5 hebt en de rest is 6 of hoger, dan ben je ook geslaagd. Je mag voor de 'kernvakken' Nederlands, Engels en wiskunde maar één vijf op je eindlijst staan.
Formules, vergelijkingen, factoren en functies, allemaal onderdelen van het schoolvak wiskunde. Een belangrijk kernvak voor het voortgezet onderwijs. Voor velen ook wel het moeilijkste vak.
Geen enkel schoolvak haalde zo'n hoge score in alle groepen, in een jaar als Geschiedenis vanaf 2017/2018 tot nu. Jongens vinden Geschiedenis interessanter dan meisjes. Wanneer we apart vragen naar inhoudelijk leuke vakken, staat Geschiedenis bij meisjes en havo-jongens op twee en bij vwo-jongens op vier.
Moeilijkste & makkelijkste examens
Als moeilijkste examens werden de vakken wiskunde en natuurkunde het meest genoemd, op de voet gevolgd door economie, Nederlands en geschiedenis.