Volwassenen zijn meer gaan wandelen en sporten in de vrije tijd. In 2022 bewogen Nederlandse volwassenen (18 t/m 64 jaar) voornamelijk op het werk (gemiddeld ruim 6 uur per week) en in de vrije tijd door te wandelen (gemiddeld ruim 3 uur per week) en te sporten (gemiddeld ruim 2,5 uur per week).
Ruim de helft van de Nederlanders sport wekelijks*
In 2022 deed 53% van de Nederlanders van 4 jaar en ouder één keer per week of vaker aan sport. Het percentage wekelijkse sportdeelname voor Nederlanders van 12 jaar en ouder is relatief stabiel over de tijd.
In 2021 gemiddeld 56% van de Nederlanders 4 keer per maand of vaker sportte. In 2020 gemiddeld 62% van de Nederlanders 4 keer per maand of vaker sportte. In 2021 was dit gemiddeld; 5-12 jaar: 68%, 13-18 jaar, 60%, 19-30 jaar: 60%, 31-44 jaar: 56%, 45-64 jaar: 52%, 65-80 jaar: 48%.
In 2020 deden Nederlandse mannen van 6 jaar en ouder ongeveer even vaak minimaal 12 keer per jaar aan sport dan vrouwen (71% versus 69%). Dit beeld komt overeen met cijfers uit 2018. In de jaren 2012 t/m 2016 was het aandeel mannen dat minimaal 12x per jaar sportte iets hoger dan onder vrouwen.
In 2019 hebben 10,2 miljoen Nederlanders gedurende een maand of langer minimaal één keer per week gesport. Dit is ongeveer 65 procent van de Nederlandse bevolking van vijf tot en met tachtig jaar. Het aantal sporters en de sportfrequentie is na een flinke stijging tussen 2013 en 2017 gestabiliseerd.
Van de Nederlandse bevolking van 4 jaar of ouder voldeed 47 procent in 2021 aan de Beweegrichtlijnen. 52 procent voldeed aan het onderdeel matig intensieve inspanningen, zoals fietsen, hardlopen en zwemmen. Dit is iets minder dan in 2019 en 2020, maar evenveel als in 2017 en 2018.
Volgens de American Heart Association, is vier tot zeven dagen in de week intensief trainen not done. Het zou de kans op hart- en vaatziekten vergroten.
Kortom: het maakt niet heel veel uit, als je maar wel iedere week minstens 1 keer sport. "Het belangrijkste punt dat onze studie maakt, is dat de frequentie van sporten niet belangrijk is", zegt onderzoeker Gary O'Donovan. Het gaat immers om de intensiteit. Toch zijn genoeg mensen verslaafd aan sporten.
Kortom: het is zeker goed voor je om elke dag actief bezig te blijven. Elke dag sporten kán ook best, maar je moet wel opletten dat je jezelf niet te veel belast. Overtraining is namelijk het laatste waar je behoefte aan hebt.
57% van de kinderen tot 12 jaar voldoet aan de beweegrichtlijnen. Nederlandse jongeren (12 t/m 17 jaar) sporten het meest (72%), gevolgd door kinderen (4 t/m 11 jaar, 58%) en daarna volwassenen (18 t/m 64 jaar, 54%). Ouderen (65 jaar en ouder) sporten het minst (39%).
Voldoen aan de beweegrichtlijnen is niet anders voor veel- en weinig-zitters. Nederlanders zitten gemiddeld 9,1 uur per dag. Mensen die weinig zitten (minder dan 9,1 uur per dag) voldoen net zo vaak aan de beweegrichtlijnen als mensen die veel zitten (meer dan 9,1 uur per dag).
CARDIOVASCULAIRE OEFENING. Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB): 30 minuten matige intensiteit cardio-activiteit ten minste vijf dagen per week (150 minuten per week) Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht is het gewenste aantal minuten per dag tenminste 60.
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 1 uur per dag matige of zwaar intensieve inspanning. Doe minstens 3x per week spier- en botversterkende activiteiten.
Voor normale mensen die ook fulltime werken is 3 keer per week sporten perfect. Hoe vaak per week sporten ideaal is hangt namelijk nauw samen met je herstelvermogen. En met een drukke levensstijl heb je meer tijd nodig om te recupereren.
Elke week hoog intensief bewegen is gezond, net als wekelijks je spieren oefenen en versterken. Zo blijf je fit. Beweegoefeningen zijn des te belangrijker om gezond ouder te worden: je beperkt het verlies van je spiermassa en verkleint zo ook je kans op vallen.
Ook als je dus 3 keer per week sport, zorg er dan voor dat er steeds een dag tussen zit. Zo geef je het lichaam tijd om te herstellen en begin je pas aan de volgende training als je lichaam op zijn 'top' is. Het resultaat? Je krijgt meer energie, je voelt je fitter en je wordt er echt vrolijker van.
'Voor het beste resultaat train je elke spiergroep twee keer per week,' volgens onderzoek in Sports Medicine. Wetenschappers analyseerden 10 eerdere onderzoeken die spiergroei vergeleken bij mensen die één, twee of drie keer per week trainden in een tijdsbestek van een paar maanden.
Concreet: hoeveel rust hebben je spieren nodig? Algemeen wordt aangegeven dat bij gewichtstraining je spier na 48 uur hersteld is en opnieuw kan getraind worden. (1) Een spier heeft dus minimaal 48 uur nodig om te herstellen. Bij cardiovasculaire sporten zoals joggen of fietsen kan dit al na 24 uur of minderen.
Belangrijkste kenmerken zijn onder meer een afname van het prestatievermogen, slaapstoornissen (m.n. bij het inslapen), vermoeidheid en verhoogde rusthartslag. Blijf je in dit stadium de klachten negeren, dan kom je uiteindelijk in de fase van het overtrainingssyndroom (volledige overtraindheid).
Met sporten moet je zo'n 2 tot 3 uur per dag 'aan de bak'. Tenzij je topsporter bent, is dat eigenlijk niet haalbaar, laat staan leuk. Simpelweg ervoor zorgen dat je door dag en tijd fysiek veel meer in beweging bent is logischer en eigenlijk ook veel natuurlijker.
Volgens personal trainer Jackie Wilson is het prima voor sommige mensen om 2 keer te sporten, maar het is allesbehalve noodzakelijk. “Hoewel voor sommige 2 keer per dag sporten voordelig kan uitpakken, is het voor de meeste mensen niet nodig om hun doelen te bereiken”, legt ze uit aan PureWow.
Met te weinig beweging kan het lichaam slecht omgaan: er komt te veel LDL-cholesterol in het bloed en het risico op diabetes, hoge bloeddruk en stress wordt groter. Dat zijn allemaal risicofactoren voor slagaderziekte.
Er is nog geen norm vastgesteld hoeveel je maximaal mag zitten per dag. Onderzoek heeft wel uitgewezen dat mensen die dagelijks 8 tot 11 uur zitten een grotere kans hebben op vroegtijdig overlijden dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten.
Nederlandse werknemers zitten gemiddeld 10,7 uur op een doordeweekse dag | Nieuwsbericht | Arboportaal.