Airco's hebben gevolgen voor het klimaat doordat ze stroom verbruiken. Een mobiele airco waarmee je één kamer koelt en die je 110 uur gebruikt, verbruikt 110 kWh aan stroom. Dat is 20 keer zoveel als een ventilator die 110 uur aanstaat: die verbruikt maar 5,5 kWh aan stroom! Daarnaast bevatten airco's koudemiddel.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
Ventileren: heb je last van condens in je huis of zijn er problemen met vocht? Dan kun je een airco gebruiken om de ventilatie te bevorderen. Er is een constante frisse toevoer van lucht, zonder dat je hier een raam voor open hoeft te zetten. Dit is niet alleen gezonder, maar ook beter voor de staat van je woning.
Het grote voordeel van een ventilator is zijn energie-efficiëntie. Een ventilator verbruikt 10 keer minder energie dan een aircotoestel. Logisch, want lucht in beweging brengen kost nu eenmaal minder energie dan lucht koelen.
De ventilator
Staand, tafel- of plafondmodel: de goede, oude ventilator is altijd doeltreffend om af te koelen en een eenvoudig alternatief voor airco. Door de verplaatsing van de lucht over de huid verdampt de transpiratie, wat het lichaam afkoelt.
Is een airco te gebruiken als hoofdverwarming? Ja, maar het is niet aangeraden. Airco als hoofdverwarming is alleen een goed idee voor kleine en optimaal geïsoleerde woningen. In de meeste gevallen gebruik je een airco vooral als extra bijverwarming.
Een airco met 4 units heeft normaal gesproken een gebruik van ongeveer 3000 kWh per jaar. Je hebt in dit geval 11 zonnepanelen nodig om alle energie op te kunnen wekken. Wat kost airco op zonnepanelen? Voor 3.000 kilowattuur per jaar heb je ongeveer 12 zonnepanelen nodig.
Veelgestelde vragen over verwarmen met airco
Ja, een huis verwarmen met airco is energiezuiniger dan met een cv-ketel, aangezien de traditionele cv-ketel minder snel op temperatuur is en meer energie vraagt. Daardoor is het zeker rendabel en is het dus goedkoper dan de gewone verwarming.
Ja, een airconditioner kan theoretisch 24 uur per dag worden gebruikt. Moderne airconditioners zijn ontworpen om langdurig en continu te werken.
Laat u de airco de hele nacht aanstaan, dan is het verstandig om de koele lucht nooit direct op het lichaam te richten. Daarnaast is het belangrijk om de airco regelmatig te laten onderhouden. Doet u dit niet, dan kunnen schimmels en bacteriën zich ophopen in de filters. En dat is niet goed voor uw gezondheid.
Wanneer de verdamper en filters niet regelmatig worden schoongemaakt, stapelen de bacteriën en schimmels zich op en die worden dan samen met de koude lucht verspreid in de ruimte. Daar kun je keelpijn van krijgen, geïrriteerde luchtwegen en tranende ogen.
Een moderne airco – en dat geldt zeker voor de lucht-lucht warmtepompen – voor particulieren is helemaal niet ongezond in je slaapkamer. Integendeel zelfs, de geluidsarme airco zorgt voor een optimaal binnenklimaat waar het heerlijk is om te slapen.
Zelfs tijdens de koude wintermaanden, wanneer het buiten vriest, is het mogelijk om te verwarmen met een airco, omdat er nog steeds warmte-energie in de lucht aanwezig is. Wel is het natuurlijk zo dat de airco bij vriestemperaturen harder moet werken om de warmte aan de buitenlucht te onttrekken.
"Een airco kan zeker goedkoper zijn als je niet je hele huis wil verwarmen. Voor het verwarmen van je hele huis is een cv-ketel wel goedkoper. Maar als je zonnepanelen hebt en je zet de verwarming niet in elke kamer aan, dan is het verwarmen met de airco een goed idee", zegt Kerkhof.
De airco is bijna altijd goedkoper dan de CV ketel, op één uitzondering na. Als de temperatuur buiten zakt tot onder de 15 graden, is de CV ketel goedkoper. Je kunt naast je huis ook andere objecten verwarmen met een airconditioning, namelijk de boot, loods, caravan, schuur of chalet.
Hoeveel bespaart u per jaar met een airco? Een gezin van vier personen verbruikt ongeveer 1.700 kuub gas per jaar. Dit komt neer op een bedrag van € 5.100 per jaar. Wanneer dit gezin gebruik zou maken van 3 AC-systemen, zou dit bedrag € 1.530 zijn.
Een warmtepomp kan de hele woning verwarmen of verkoelen, een airco niet. Wilt u met een airco meerdere ruimtes verkoelen of verwarmen, dan heeft u voor iedere kamer een binnenunit nodig. Dit systeem wordt ook wel een multi-split genoemd. Daarnaast wordt een warmtepomp aangesloten op het bestaande afgiftesysteem.
Hoewel er evengoed nog best wat stroom wordt verbruikt, is een airco een stuk goedkoper dan een elektrische kachel. Bedenk wel dat je een airco nog moet aanschaffen, wat al snel meer dan 2.500 euro gaat kosten. En wil je grotere ruimtes verwarmen, dan heb je meer vermogen nodig, wat het apparaat nog duurder maakt.
Is er een extra groep nodig in de meterkast? Voor de meeste single-split airco units is een extra groep niet nodig. Als je kiest voor een multi-split airco unit wordt een aparte groep in de meterkast aangeraden.
Als je zonnepanelen hebt, is primair verwarmen met airco een meer dan aantrekkelijk alternatief. Heb je geen zonnepanelen dan betaal je zo'n 300 euro aan verbruik per jaar om een living van 50m2 primair te verwarmen. Benieuwd naar hoeveel een Daikin airco voor jouw woning kost?
Kunnen zonnepanelen direct aangesloten worden op een airco? We raden u niet aan om de airco rechtstreeks aan te sluiten op uw zonnepanelen. Het is veel beter om het aircosysteem op het elektriciteitsnet aan te sluiten, zodat u uw woning ook kan verwarmen en koelen als de zon niet schijnt.
Verwarmen met een airco kost nog geen 1 KW per uur, waarbij je ongeveer 30 cent per uur betaalt. Om een tussenwoning te verwarmen, worden vaak 3 aircosystemen gebruikt. In totaal zijn de kosten van verwarmen met airco dus 90 cent per uur.
Over het algemeen is de prettigste instelling 23 graden met de middelste circulatie stand wanneer u aan het koelen bent. Door de ontvochtiging van de lucht is de gevoelstemperatuur dan 21 graden. Wanneer u aan het verwarmen bent is 19 a 20 graden een prettige temperatuur om in te werken.
Elektrisch verwarmen is goedkoper als je enkele uren warmte nodig hebt in een kleine ruimte. Er zijn drie soorten elektrische kachels: infraroodkachels, radiatorkachels en ventilatorkachels. Infrarood is de meest zuinige van de drie, omdat je direct jezelf ermee opwarmt en niet de hele ruimte verwarmt.