Iedere 5 jaar moet je een nieuwe verklaring aanvragen. Uitzendkrachten krijgen een Schipholpas voor maximaal 6 maanden. Je kan dezelfde VGB dan meerdere keren gebruiken. De AIVD neemt aanvragen voor een VGB binnen 8 weken in behandeling.
Hoelang duurt een uitgebreider onderzoek van de marechaussee bij de aanvraag van een schipholpas? Mijn toekomstige werkgever heeft voor mij een schipholpas aangevraagd. Normaal duurt dat maximaal 2 weken.
Kosten witte pas
De afgelopen 4 jaren is de prijs voor de bedrijfspas van EUR 28,20 ongewijzigd gebleven. Dit jaar heeft Schiphol de indexatie met terugwerkende kracht doorgevoerd wat heeft geresulteerd in een aanpassing van de kostprijs naar EUR 47,57 vanaf januari 2023.
Voor het verkrijgen van een Schipholpas is een Verklaring van geen bezwaar nodig. De Verklaring van geen bezwaar is een verplichte screening voor personen die in de beschermde gebieden van de luchthaven werken. De verklaring wordt door de AIVD afgegeven als uit een veiligheidsonderzoek geen bezwaren naar voren komen.
De Schipholpas is een strikt persoonlijk toegangsbewijs. Alleen de pashouder kan met deze pas rechten verkrijgen. De pashouder is degene wiens naam vermeld staat op de pas.
Werk jij voor Schiphol? Shop met korting op Plaza
Of je nu in dienst bent bij Schiphol, via een externe organisatie op de luchthaven werkt of als zelfstandige wordt ingehuurd: wie een Schipholpas of Plazakortingspas heeft, krijgt bij veel winkels en horecagelegenheden op Plaza tot wel 30% korting!
Het is niet toegestaan op randwegen sneller dan 30 kilometer per uur te rijden met uitzondering van voertuigen van hulpdiensten en de exploitant die optische en geluidssignalen voeren (Schipholregels artikel 20, lid 9). De maximaal toegestane snelheid op platformen en vliegtuigopstelplaatsen is stapvoets.
In je persoonlijke reisschema zie je ook waar je naartoe moet voor jouw vlucht. Wil je het reisschema altijd bij de hand hebben? Als je de Schiphol app nog niet op je mobiel hebt staan: download de app hier, zoek je vlucht op en klik op 'Volg je vlucht'. Jouw reisschema verschijnt dan altijd zodra je de app opent.
Een veiligheidsonderzoek mag maximaal 8 weken duren. Dat is wettelijk vastgelegd. Als deze termijn niet wordt gehaald, stuurt de Unit Veiligheidsonderzoeken (UVO) van de AIVD of MIVD u een brief met meer informatie over de vertraging.
Nee, dit is niet verplicht. Als je tijdens je overstap op Schiphol blijft, dan heb je geen nieuwe negatieve COVID-19-testuitslag nodig.
Deze checklist helpt je om zo soepel mogelijk door security te gaan: Neem alleen vloeistoffen mee als die in een verpakking van maximaal 100 ml zitten. Doe al je vloeistoffen en gels in een transparant 1 liter zakje. Je mag dit zakje bij de securitycontrole in je handbagage laten zitten.
Inchecken via de selfservice kiosk of aan de balie
Bij een selfservice check-in kiosk in de vertrekhallen kun je zelf inchecken voor je vlucht en snel een boardingpass krijgen. De blauwe selfservice kiosken zijn voor KLM/SkyTeam maatschappijen, de gele voor een aantal andere maatschappijen.
Ook kan je op Schiphol gebruik maken van de selfservice om snel te kunnen inchecken. Deze vind je in de vertrekhallen. De blauwe apparaten zijn specifiek van de KLM, de gele apparaturen kun je voor andere maatschappijen gebruiken. Voer je vlucht in en laat je paspoort zien, en je krijgt vanzelf een boardingpass.
Met welke problemen kampte Schiphol precies? De luchthaven had net als veel andere bedrijven te maken met een groot personeelstekort. Het gebrek aan duizenden beveiligers, koffersjouwers en ander personeel zorgde voor lange wachtrijen en geschrapte vluchten.
Voor het inleveren van je Schiphol(dag)pas hoef je geen afspraak te maken. Kom tijdens openingstijden gewoon langs bij het Badge Center. Na inname krijg je een bewijs mee.
Voornaamste oorzaken zijn personeelstekorten en het feit dat veel mensen weer op vakantie willen na twee jaren van coronabeperkingen. Dat leidt dagelijks tot lange wachttijden, chaos en soms agressie en vechtpartijen.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Handbagage. Op een groot deel van Schiphol worden 3D CT-scans gebruikt om jouw handbagage te controleren. Via deze CT-scans kunnen securitymedewerkers de inhoud van je handbagage in 360 graden bekijken en op een scherm draaien voor een nauwkeurige inspectie.
Langer dan 4 uur voor vertrek aanwezig zijn leidt tot wachtrijen. De incheckbalies zijn dan nog gesloten, waardoor iedereen die zo vroeg is in de vertrekhal moet wachten. Doen veel mensen dat, dan wordt het te druk in de vertrekhalen. Bovendien is veel te vroeg komen niet handig voor de bagageafhandeling.
Vanaf vrijdag tot en met zondag is het dus drukker op vliegvelden. Ook op maandag wil het wel drukker zijn door veel zakelijk vliegverkeer.
Reis je alleen met handbagage, dan kun je meteen doorlopen naar de securitycheck. Veel airlines hebben speciale bagage drop-off punten waar je snel jouw koffer kunt inchecken als je met ruimbagage reist. Het scheelt dus behoorlijk wat tijd als je thuis online incheckt voor jouw vlucht.
Op sommige luchthavens kunnen de selfservice bagageafgiftepunten en incheckbalies eerder openen of sluiten. Check de website van de luchthaven voor exacte openingstijden. Er kan een wachtrij zijn voor de selfservice bagageafgiftepunten en incheckbalies. Daarom raden we u aan om op tijd op de luchthaven te zijn.
De drukte vermijden op Schiphol
Plan uw reis zo dat u niet in de spits terechtkomt. Probeer vroeg in de ochtend of later in de avond te reizen als het minder druk is op het vliegveld. Check in online zodat u niet hoeft te wachten in de rij bij de balie.
Safety houdt zich vooral bezig met niet-moedwillige handelingen van mensen, zoals bedrijfsongevallen. Security heeft de focus op moedwillige, bewuste handelingen van mensen – beter nog: het voorkomen hiervan – zoals inbraak, brandstichting of (interne) diefstal.
Bij vluchten binnen Europa raden we aan uiterlijk 2 uur voor vertrek aanwezig te zijn. Voor intercontinentale vluchten hanteren wij een adviestijd van minimaal 3 uur van tevoren.