Het draaien kan de linnenvezels, die vrij kwetsbaar zijn, beschadigen. Zorg er dus voor dat je heel zacht centrifugeert of vermijd deze stap helemaal en laat je wasgoed drogen in de open lucht. Omdat het een zeer lichte stof is, droogt het immers snel.
Gevoelige kleding kun je het beste op 800 toeren laten centrifugeren. Vind je dat nog te nat en ga je toch strijken dan mag je ook voor een hoger toerental kiezen. Wollen truien mag je meestal maar op 600 toeren centrifugeren. Alle andere kleding mag op 1200 toeren gecentrifugeerd worden.
De wasmachine centrifugeert niet. Als het wasgoed drijfnat uit de wasmachine komt, heeft de wasmachine meestal niet of niet hard genoeg gecentrifugeerd. Controleer eerst of de wasmachine wel is ingesteld op het juiste toerental. Wasgoed wordt beter droog bij een toerental van 1400 of 1600 toeren.
Zijde mag je niet wringen of wrijven, ook niet centrifugeren. Dus als je het in de wasmachine wilt wassen, zet dan het centrifugeerprogramma uit en gebruik een kort wasprogramma. Het drogen van een zijden kledingstuk gaat het beste plat, bijvoorbeeld op een schone handdoek.
Het is raadzaam om wasgoed zo 'droog' mogelijk op het rek te hangen. Bij dikkere stoffen, zoals bijvoorbeeld spijkerbroeken, kan een extra rondje centrifugeren zeker geen kwaad. Kijk even op het was label of jouw kledingstuk wel op de centrifugeerstand mag.
Het centrifugeren zorgt er voor dat door de kleding naar buiten wordt geperst. Het vocht wat achterblijft heeft dus niet voldoende "perskracht" ervaren om uit de kleding te komen. Een keer extra centrifugeren zal daar niet heel veel verandering in brengen (er zal wellicht wel iets uit komen, maar nooit veel).
Wanneer je wasgoed niet droog uit de wasmachine komt na het centrifugeren, is er sprake van een disbalans in het apparaat. Hierdoor wordt het toerental automatisch gereduceerd, waardoor er minder water wordt weggepompt. Stop altijd groot en klein wasgoed door elkaar in de trommel om een betere verdeling te krijgen.
Met een centrifuge krijg je jouw wasgoed gemakkelijker en efficienter gedroogd. Waar tegenwoordig nog steeds veel wasmachines met een lager toerental geleverd worden kunnen de centrifuges het wasgoed alsnog efficient en snel drogen.
Gelukkig kun je een handwas vaak ook in de wasmachine stoppen. Je mag de machine hierbij slechts tot een derde beladen. Het programma wast op lage temperatuur en centrifugeert niet. Wil je zuiniger wassen, kies dan een Eco-programma.
Laag centrifugeren is dat een bepaalde wasmachine in verhouding tot andere machines minder toeren maakt. Dit betekent dat de wasmachine minder vaak per minuut rond hoeft te draaien. Centrifugeren: Het snel ronddraaien van de was, waardoor de inhoud wordt onderworpen aan een centrifugale kracht.
Wat is centrifugeren precies
Aan het einde van het wasprogramma gaan wasmachines over op het centrifugeprogramma. Dat zorgt ervoor dat het wasgoed droger wordt. Helemaal droog wordt het pas als je het in de droger stopt, of uithangt op een wasrek, maar het centrifuge programma maakt een goed begin.
Fijne was centrifugeren
Het wasprogramma voor fijne was selecteert in principe het juiste toerental voor centrifuge. Moet jij bij jouw wasmachine zelf de centrifuge instellen ook al heb je al het gewenste wasprogramma gekozen? Kies dan voor een toerental tussen de 600 en 900.
Centrifugeren is van belang om de droogtijd van kleding te verkorten. Als de kleding na het wassen te nat blijft, duurt het veel langer om het te drogen. Door te centrifugeren wordt het grootste deel van het overtollige water in korte tijd uit de kleding verwijderd.
Centrifuge cyclus
Indien niet met voldoende snelheid wordt gecentrifugeerd, kan de was te nat blijven, hiervoor zijn diverse mogelijke oorzaken, een eenvoudig te controleren oorzaak is of er te zwaar beladen is geweest. Een andere mogelijke oorzaak is een versleten aandrijfriem.
Kleding krimpen door centrifugeren
Je wasmachine heeft waarschijnlijk een aantal programma's waaruit je kunt kiezen. Ook dit is belangrijk als je wilt voorkomen dat je was krimpt of juist uitrekt. Dikwijls vind je deze informatie op het etiket, maar als je twijfelt is een mild wasprogramma de beste keuze.
Beddengoed wassen toeren
De centrifuge stand staat goed ingesteld bij het katoenprogramma, namelijk maximale toeren. Door de lakens goed te centrifugeren, komen ze minder nat uit de machine en zijn ze sneller droog.
Wasmiddel zorgt er namelijk voor dat vlekken uit je kleding verdwijnen en nare luchtjes weggaan. Dus zolang jij geen kledingstukken hebt waarbij dit echt nodig is, dan kun je zeker een keertje een wasje draaien zonder wasmiddel toe te voegen. Sterker nog: het kan zelfs goed voor je wasmachine zijn.
Gebruik zo vaak mogelijk het programma voor katoenwas; dat gaat zuiniger om met water en stroom dan het programma voor fijnwas. Fijnwasprogramma's gebruiken per kilo wasgoed meer water en stroom, omdat je de machine bij deze programma's minder vol mag doen.
Hoe droog jij je wasgoed wilt hebben, bepaalt welk toerental je nodig hebt. Bij 1400 toeren is er een gemiddeld restvochtpercentage van 50%. Het restvochtpercentage geeft aan hoeveel vocht er na het centrifugeren nog in je kleding zit. Een toerental van 1400 is voldoende voor broeken en shirts.
Je wasmachine heeft waarschijnlijk een centrifugefunctie. Deze zit in bijna iedere wasmachine, al wordt dit soms ook wel zwieren genoemd. Tijdens het centrifugeren van je wasmachine draait je wasmachinetrommel erg snel rond. Vaak gaat dat met zo'n 1200 tot 1600 rondjes per minuut.
Soort wasgoed
Kijk in het wasetiket op hoeveel graden het wasgoed mag. Om katoenen onderbroeken, beddengoed en handdoeken hygiënisch te wassen, kies je voor 60 graden Celsius. Centrifugeer je was op 1.400 of 1.600 toeren, zodat deze sneller droog is.
Besparing met lagere temperaturen
Milieu Centraal heeft berekend wat je bespaart door de wassen op lagere temperaturen. Met een eco-stand bespaar je nog een aantal extra centen op deze stroomkosten: bij 40 graden kost een wasbeurt € 0,17 en bij 60 graden € 0,21.
Voor witte was selecteer je het katoen programma maar pas je de temperatuur en de centrifuge aan. Zet de wasmachine op 30 graden en de centrifuge een tandje lager, ergens tussen de 800 en 1000 toeren. Het katoenprogramma duurt langer dan de andere wasprogramma's.
De meest voorkomende oorzaak dat kleding drijfnat uit de trommel komt aan het einde van de cyclus, is omdat de wasmachine niet op de juiste snelheid centrifugeert of helemaal niet centrifugeert. Er zijn een paar mogelijke oorzaken die kunnen verklaren waarom je wasmachine niet centrifugeert.