Groenten met aanzienlijke hoeveelheden magnesium zijn onder meer boerenkool, spinazie en raapstelen. Een portie gekookte spinazie bevat bijvoorbeeld 157 mg magnesium. Bovendien is het ook een uitstekende bron voor ijzer, mangaan en vitamine A, C en K.
Veel plantaardige voedingsmiddelen bevatten veel magnesium. Pompoen- en zonnebloempitten, amandelen, kattenstaart (een plant), quinoa en havervlokken zitten vol magnesium. Maar ook volkorengranen, cacao, bananen en bonen (sojabonen, erwten) bevatten er veel van.
Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten met name betrekking op stress, je spieren (bijvoorbeeld spierkramp of een trillend ooglid), energie (emotioneel of prikkelbaar), weerstand en bloeddruk. Ook botontkalking kan een verband hebben met een magnesiumtekort.
Bij een lage waarde is dat niet voldoende en is het dus goed om een supplement te nemen. Je kunt vitamine D samen gebruiken met magnesium.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere vitamine- en mineralen supplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Kruidvat Magnesium Citraat is goed voor de geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Citraat is de best opneembare vorm van magnesium en het is een goede aanvulling tijdens en na het sporten.
Voor magnesium tegen spierkramp adviseren wij in eerste instantie magnesiumtauraat. Dit is magnesium gebonden aan het aminozuur l-taurine. Dit zwavelhoudend aminozuur is uitermate geschikt om als verbinding te dienen, aangezien taurine tevens een groot aantal functies vervult in het handhaven van de gezondheid.
Waar zit magnesium in? Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals noten pitten, zaden, (groene) groenten, peulvruchten, vlees, vis, volkorenproducten en melkproducten. Met name in noten, zaden, pitten en cacaopoeder (pure chocola) zit veel magnesium.
Met symptomen als diarree, misselijkheid, spierzwakte en een lage bloeddruk is wel duidelijk dat een teveel aan magnesium bijwerkingen veroorzaakt. Heb je teveel magnesium ingenomen dan is dit niet direct gevaarlijk. Een paar dagen je supplement laten staan zal je klachten als sneeuw voor de zon laten verdwijnen.
Het kan enkel gebeuren wanneer je langdurig te veel magnesium slikt (als supplement) en lange tijd meer inneemt dan 250 mg per dag. Teveel magnesium is niet schadelijk, al kun je er wel vervelende klachten door krijgen, zoals diarree en misselijkheid. Een magnesium tekort komt regelmatig voor.
Veel mensen voelen het verschil van een magnesiumsupplement al binnen een week. Bij sommige mensen duurt het tot enkele maanden voordat ze het effect van magnesium merken. De duur hangt ook af van de toepassing, de dosering en de vorm die gebruikt worden.
Het mineraal magnesium werkt niet alleen goed tegen kramp, maar heeft nog een voordeel: magnesium helpt je beter te slapen. Magnesium is dus een must voor beter slapen en een optimaal herstel na een zware trainingsdag.
Magnesium speelt ook een belangrijke rol bij het gezond en sterk houden van ons hart. Studies tonen zelfs aan dat magnesiumsupplementen kunnen helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk en het verkleinen van de kans op hartaandoeningen en beroertes.
Teveel vitamine A kan leiden tot een afname van vitamine C. Vitamine A is een antagonist, oftewel een tegenwerker, van vitamine D. Een hoge dosis vitamine A kan de vitamine K-opname tegengaan. Vitamine B2 is nodig bij de omzetting van de actieve vorm van vitamine B6.
Magnesium ontspant de ogen
Een tekort aan magnesium veroorzaakt spanning en kan wel eens een belangrijke reden zijn waarom je niet goed ziet. Gezonde ogen hebben soepele, ontspannen spieren.
Wil je het helemaal goed doen dan kun je beter kiezen voor een magnesiumpoeder. Magnesiumpoeders zijn vaak puur en bevatten weinig tot geen hulpstoffen. Hierdoor is het direct opneembaar. Tabletten moeten gecoat worden en hier zijn hulpstoffen voor nodig.
Bijwerkingen. Vaak (1-10%): na een hoge dosis: diarree, zachte ontlasting, irritatie van het maag-darmkanaal. Zelden (0,01-0,1%): hypermagnesiëmie. Zeer zelden (< 0,01%): bij hoge doses en langdurig gebruik: vermoeidheid kan een aanduiding zijn dat een verhoogde magnesiumspiegel is bereikt.
Magnesium heeft immers een belangrijke spierontspannende werking waardoor deze klachten aanzienlijk verminderd kunnen worden. Ook heeft magnesium een positief effect op de nachtrust. De combinatie van pure magnesiumchloride en warmte garanderen een doeltreffend resultaat bij fibromyalgie, artrose en reuma.
Een magnesiumtekort heeft dus niet alleen effect op je spieren of invloed op je stresslevels, maar ook op je energie, je bloeddruk en zelfs op je mentale gezondheid. Magnesium bevordert namelijk ook de aanmaak van vitamine D.
Magnesium speelt een belangrijke rol bij de goede werking van de schildklier, omdat het betrokken is bij de omzetting van het inactieve hormoon T4 in zijn actieve vorm T3.