hyena's (meerv.)
inhalig persoon; iemand zonder scrupules. De hyena is een aasvretend wolfachtig roofdier. Personen die gesneuvelden beroofden noemde men vroeger smalend de hyena's der slagvelden.
enkele bijzondere gevallen: stad - steden, smid - smeden, schip - schepen, lid - leden.
Hoewel hyena's eruitzien als grote honden, vormen ze een aparte biologische familie die waarschijnlijk het meest verwant is aan de andere families van de onderorde Feliformia: katachtigen (Felidae), civetkatachtigen (Viverridae), de pardelroller (Nandiniidae), Madagaskarcivetkatten (Eupleridae) en mangoesten ( ...
Gevlekte hyena's kennen polygynie: een mannetjes paart met meerdere vrouwtjes. Voor het paren buigt een mannetje voor een vrouwtje, brengt zijn snuit naar de grond en nadert haar. Hij buigt weer en gaat vervolgens vlak achter haar staan en krabt in de grond. Daarna vindt de paring plaats.
De leeuw staat aan de top van de voedselpiramide. Hierdoor heeft de leeuw zo goed als geen vijanden. De grootste vijand van de leeuw is de mens.
De hyena maakt het dreigende, lachende geluid met name wanneer hij met anderen om voedsel kibbelt. Maar volgens de onderzoekers kan ook frustratie of een roep om help uitmonden in deze tonen. “De lach van de hyena geeft de ontvanger een idee van de sociale status van het dier,” legt onderzoeker Frederic Theunissen uit.
De zoogdieren zijn maar vier maanden zwanger en meestal worden er twee pups geboren. Na de geboorte zorgen de vader en moeder samen voor de jonkies. Als er meer dan twee baby's geboren worden, bijt de sterkste soms zijn broertjes of zusjes dood.
Hyena's vallen overdag over het algemeen geen mensen aan,'s Nachts zijn een stuk gevaarlijker. Ben je tijdens je safari aan het kamperen dan kunnen ze je aanvallen wanneer je slaapt, het is dus verstandig om altijd iemand op de wacht te laten zitten en geen eten of etensresten in de buurt van de slaapplaats te bewaren.
De beet van de hyena is echter veel krachtiger, hoewel hun prooi ook vaak sterft aan bloedverlies zijn ze in staat door de kracht van hun beet (over 1000psi) ook de botten van de wolf te breken. Dus in een 1 op 1 zal de hyena al winnen met grote waarschijnlijkheid.
timmerman: timmerlieden, timmerlui, timmermannen.
Het meervoud van kudde is 'kudden' maar ook 'kuddes'.
Een vrouwelijke hyena wist er vervolgens overheen te springen en zo te ontsnappen. Ze struinde volgens Engels rond op een terrein dat niet toegankelijk was voor publiek.
Een hyenaclitoris met daarin het geboortekanaal steekt 17 centimeter uit en heeft veel weg van een penis. Daarnaast is het kanaal maar 2,5 centimeter breed, maar moet er wel een babyhyena van een kilo doorheen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vrouwtjes vaker wel dan niet uitscheuren tijdens een bevalling.
Hyena's hebben de sterkste kaken van alle roofdieren. Zij zouden zelfs een hapje uit een bowlingbal kunnen nemen! Door hun sterke kaken kunnen de hyena's alles van hun prooi opeten, zoals botten en zelfs hoorns. Doordat deze roofdieren botten eten, is de poep van hyena's heel hard en wit.
Hij heeft een sterk uithoudingsvermogen: de gestreepte hyena kan met een snelheid van 8 kilometer per uur 5 tot 8 uur achter elkaar lopen.
Hun prooi werd door de verzorgers in het water verstopt, waarna de hyena's het water indoken en opzoek gingen naar het verstopte vlees. Vol verbazing heb ik naar dit fantastische schouwspel staan kijken, omdat ik dus niet wist dat deze dieren konden zwemmen.
Wanneer je lacht wordt de aanmaak van verschillende gelukshormonen in het lichaam verhoogd. Deze hormonen zorgen voor een gevoel van tevredenheid en geluk en werken bovendien pijnstillend. Daarbij werkt lachen ontspannend, geeft het energie en zorgt het ervoor dat je positiever tegen problemen aankijkt.
Drie keer per dag een lachsessie van tenminste zeven seconde, is genoeg om een positief effect te krijgen op je gezondheid.
In Kenia en Tanzania leven drie diersoorten die veel op elkaar lijken: de gestreepte hyena, de aardwolf en de Afrikaanse wilde hond.
“Vandaag de dag jagen leeuwen zelden op mensen, maar als de menselijke bevolking blijft groeien en het aantal prooisoorten afneemt, kan het jagen op mensen voor veel leeuwen een interessante optie worden,” denkt DeSantis.
6. Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan.
De tijger is een toproofdier en heeft geen natuurlijke vijanden. Maar bij het jagen is het van groot belang dat hij ongezien blijft. De tijger jaagt vrijwel altijd in zijn eentje.