Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Italië van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Acqua non potabile (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Italië heeft geen tijdsverschil ten opzichte van Nederland. Het water uit de kraan is van goede kwaliteit, dit kun je dus gewoon drinken.
Over het algemeen geldt dat je het kraanwater op de meeste plekken in Italië probleemloos kunt drinken.
Dit zijn de plaatsen waar je voorzichtig moet zijn met kraanwater: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Georgië, de Griekse eilanden, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Roemenië, Servië en Oekraïne.
De jury, bestaande uit vier sommeliers, koos het Oostenrijkse kraanwater als winnaar. Vlak achter Oostenrijk volgde Nederland. Engeland en Frankrijk eindigden op een gedeelde derde plaats. Op een laatste plek belandde het kraanwater uit Portugal met een 'uitgesproken vieze chloorsmaak'.
Een onafhankelijke jury van smaakexperts heeft leidingwater uit verschillende steden en provinciën samen met bekend flessenwater blind geproefd en beoordeeld. Utrecht was de winnaar! In Nederland hebben we een hoge kwaliteit van ons leidingwater.
In populaire vakantielanden zoals België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is de waterzuivering goed op orde. Hier kun je volgens Vitens veilig water uit de kraan drinken, je tanden ermee poetsen of ermee koken.
In vrijwel geheel Europa is het geen probleem om water uit de kraan te drinken. Alleen in het geval van kleine waterwinningen, waar het leidingnet minder goed onderhouden is bestaan gezondheidsrisico's. Dat geldt ook als er niet genoeg druk op het net staat, waardoor het water stil valt en er bacteriën kunnen ontstaan.
Vraag: waarom kun je niet in elk land water uit de kraan drinken? Antwoord: in sommige landen is de kwaliteit van het drinkwater niet zo hoog als in Nederland. Ook zijn er landen waar het leidingwater officieel wel veilig is, maar daar zijn de waterleidingen niet al te best onderhouden.
Je kunt jouw elektrische apparaten gebruiken in Italië, want de netspanning (230 V) is hetzelfde als in Nederland. Je hebt geen spanningsomvormer nodig in Italië, als je in Nederland woont. Om zeker te zijn controleer je het etiket op het apparaat. Sommige apparaten hebben nooit een omvormer nodig.
Italië is één van de weinige Europese landen waar je een reisstekker nodig hebt. De stopcontacten in Italië hebben drie gaatjes en dus ook een stekker met drie pinnen. Deze stekkers vallen onder het type L en zijn geaard.
Heb je een reisstekker nodig in Italië? Eerst het goede nieuws: de spanning op het stroomnet in Italië is 230 Volt, net als bij ons. Je hebt dus geen spanningsomvormer nodig. Hoewel je vrijwel in heel Europa overal met je stekkers uit de Lage Landen terechtkunt, kunnen de stopcontacten in Italië wél afwijken.
In de meeste landen om ons heen kunt u gewoon kraanwater drinken. Net als in Nederland – tot grote verbazing van veel toeristen uit het buitenland. In België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kunt u zonder meer kraanwater drinken, net als in Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland.
In het Gardameer vind je z'n 30 verschillende vissoorten. de meest voorkomende zijn karpers, witvis, zeelt, snoek, baars, zalm, paling, meerforel en beekforel. Naast vissen op de bekende vissoorten kan je hier ook vissen op een extreem zeldzame vissoort: de Gardameerforel.
Schoon water
Omdat het water afkomstig is uit de bergen, is het Gardameer zeer helder en schoon. Afhankelijk van waar je bent op het meer, kan de temperatuur van het water een beetje varieren. In het noorden is het klimaat en het water door de beschutting van de bergen vaak wat kouder.
Nederlands kraanwater is een natuurproduct en is gezond en duurzaam. Het voldoet aan hoge wettelijk vastgelegde kwaliteitseisen. Daarin staat precies wat er naast puur water in moet en mag zitten. Wanneer waterleidingen een tijd niet gebruikt zijn, is het belangrijk deze goed door te spoelen.
Kraanwater drinken in Turkije wordt afgeraden, niet alleen omdat het sterk gechloreerd is maar ook omdat het ziekteverwekkers kan bevatten. Drink daarom alleen water uit flessen en controleer altijd goed of een fles niet eerder is geopend (en hervuld is met kraanwater).
Niet zomaar drinken in ieder geval! Wanneer je water dat je niet helemaal vertrouwt kookt kan het daarna bijna altijd veilig gebruikt worden. Let wel op dat je het water minstens drie minuten kookt. Tanden poetsen is dan geen enkel probleem en ook het drinken van gekookt water levert bijna nooit problemen op.
Het kraanwater is niet in alle landen betrouwbaar. In heel Europa zou het water uit de kraan veilig moeten zijn, maar het water smaakt niet overal lekker. In sommige landen en streken kan er chloor zijn toegevoegd. In niet-westerse landen en de tropen is het kraanwater vaak niet geschikt om te drinken.
Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Op sommige plekken is het kraanwater echter licht gechloreerd en kan het maag- en darmklachten veroorzaken. Bij twijfel kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Het water op Curaçao is niet alleen veilig om te drinken, het is ook nog eens van de beste kwaliteit. Rond 1890 zijn er op Curaçao windturbines ingevoerd, ten behoeve van de irrigatie. In 1928 is er een zeewaterdistilleerderij in werking gesteld om drinkwater te produceren.
Agua de Benassal ontspringt uit de d'En Segures bron in de provincie Castellón. Al 13 jaar lang scoort het water uitstekend in allerlei internationale competities, en het water wordt dan ook niet voor niets het 'beste water ter wereld genoemd'.
Nummer 1 van Europa en nummer 1 van de wereld. Zwitserland scoort op 8 klimaatindicatoren de volle 100 punten, waaronder watervoorziening, regulatie van pesticide en bosonderhoud. Die gezonde levensomgeving zorgt ervoor dat de Zwitser gemiddeld 81 jaar oud wordt.
Maar de aller allerduurste fles ter wereld is de “acqua di cristallo tributo a modigliani” en kost 60000 euro per fles. Het water komt uit Frankrijk èn uit Fiji (twee plekken aan de andere kant van de wereld) en die waters worden dus samen in een fles gebotteld.