In Nederland zijn de natuurlijke vijanden van de steenmarter eigenlijk alleen de vos en de oehoe.
Boommarters zijn eigenlijk carnivoren, maar in de praktijk is het eerder een opportunist die alles eet wat hij tegenkomt. Zijn bekendste prooi is waarschijnlijk de eekhoorn. Als enige zoogdier is de boommarter snel en behendig genoeg om een eekhoorn over smalle boomtakken achterna te jagen.
Hij is vooral te vinden in de nabijheid van dorpen en boerderijen en tegenwoordig zelfs in grote steden (de steenmarter is een 'cultuurvolger' ). Hij heeft een voorkeur voor gebieden met kleinschalige landbouw, met oude schuren, heggen en geriefhoutbosjes.
Vossen nemen de prooi mee en laten uitsluitend een hoopje pluimen liggen, terwijl marters ter plaatse hun prooi verorberen en het overblijvende karkas laten liggen. Dergelijke aanvallen traumatiseren de overblijvende kippen, waardoor ze voor een lange periode geen eieren meer leggen.
De marter houdt niet van de lucht die een wc-blokje afgeeft. Vooral de geur van citrusvruchten (citroen, limoen) houdt het beestje doorgaans weg bij uw auto. Hang dus zo'n fris blokje op onder uw motorkap!
De meeste schade aan auto's wordt veroorzaakt aan bijtbare rubber en plastic onderdelen onder de motorkap. Zo lijkt onder andere de bedrading (met name elektriciteits- en bougiekabels),koelwater- en remslangen en de isolatie een culinair hoogstandje voor de steenmarter.
Honden-, katten- of mensenhaar in de motorruimte is daarom een zogenaamd efficiënt huismiddeltje. De geur van urine zou de marter voorgoed moeten verdrijven.
De paartijd valt in de zomermaanden, van juni tot augustus, met een piek in juli. Na een draagtijd van ongeveer negen maanden werpt het vrouwtje haar jongen, meestal in maart of april. Die worden ongeveer acht weken gezoogd maar vanaf de zesde week krijgen ze ook vast voedsel aangeboden.
De pootafdruk van een steenmarter lijkt op een combinatie van de afdruk van een rat en kat. De sporen zijn ongeveer drie keer zo groot als die van een rat, maar langer dan die van een kat. Opvallend is dat zowel de kussentjes als de nagels in de afdruk duidelijk zichtbaar zijn. Verder vallen de uitwerpselen op.
Hij is 's nachts actief en slaapt dus overdag. Ze maken eigenlijk geen echte slaapplaats maar zoeken wel een rustig gelegen plek. Een beetje bladeren of stro en klaar. Steenmarters hebben soms wel tientallen schuilplaatsen.
Let vooral op de bouw van het lichaam en de kop van beide soorten. Bij de boommarter steken de oren verder uit van de kop en het postuur is ranker dan bij de steenmarter, die over het algemeen een forsere bouw heeft. Dit is vooral duidelijk bij volwassen en mannelijke dieren.
Steenmarters hebben eerder te vrezen van katten dan omgekeerd. Katten durven een steenmarter al eens opjagen. Een steenmarter die zelf een kat aanvalt is nog niet geobserveerd.
De één vindt het naar urine ruiken, de ander naar ammoniak en sommigen doen het zelfs denken aan de geur van wiet. Hoe dan ook, voor de expert is het direct herkenbaar als muskusgeur. een teken van de aanwezigheid van spitsmuizen.
Marters maken dankbaar gebruik van woningen, schuurtjes, garages en auto's. Een steenmarter is een roofdier en eet eigenlijk alles wat los en vast zit. Denk hierbij aan kleine dieren zoals muizen, vogels, insecten, eieren, ratten en konijnen.
Overdag gebruiken ze meestal oude konijnenholen als dagrustplaats. In de winter slapen ze veel en worden ze af en toe wakker om voedsel te zoeken. Ze eten onder andere knaagdieren (muizen en ratten), jonge konijnen, vogels, eieren, insecten (kevers en rupsen), kikkers, regenwormen en (in de winter) spitsmuizen.
Favoriete schuilplaatsen zijn houtstapels en takkenhopen, boerderijen, zolders en dakruimtes, spouwmuren en holtes onder boomwortels. Ook vossen- en konijnenholen worden soms door steenmarters gebruikt.
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.
Elke auto met een toegankelijke motorruimte en weinig schuilgelegenheid in de nabije omgeving is aantrekkelijk voor de steenmarter. Veel klachten zijn er ook over steenmarters die het op de Citroën voorzien hebben en de Renault. Ook Duitse merken hebben veel last van steenmarters in de auto, evenals Japanse merken.
Waarom bijten marters in kabels van wagens? Marters ofwel wezels zijn vaak de oorzaak van kabels in wagen die beschadigd of gewoon helemaal kapot zijn. De marters worden aangetrokken door isolatiemateriaal of doordat de kabels sporen van vismeel of visolie bevatten. Daar zijn marters namelijk dol op.
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden.
Prijzige bijtertjes. Het zijn kleine diertjes, maar de schade kan groot zijn: bijtende steenmarters kunnen in de motorruimte van een auto hoge garagerekeningen veroorzaken. Een apparaatje dat een klein stroomstootje voortbrengt, maakt dat de ongewenste bezoekers op afstand blijven.
Steenmarters zijn beschermde dieren: u mag ze dus niet doden, maar u kunt ze wel verjagen.
Steenmarters vangen of doden is wettelijk niet toegestaan. Om overlast te vermijden is het ook nutteloos om steenmarters te vangen of te doden, omdat er algauw een andere steenmarter in de plaats kan komen. Door de geurklieren in hun voetzolen laten steenmarters overal waar ze lopen geursporen na.