Bel na een of twee weken als je niks gehoord hebt. Bel eerder als er een termijn is gegeven aan het eind van het gesprek, in de trant van "we bellen u binnen een dag of drie". Ook na het ontvangen van een afwijzing kun je overwegen om even na te bellen.
Krijg je weer geen reactie, dan kan je naar de telefoon grijpen. Lukt ook dat niet, probeer dan via andere wegen (bijvoorbeeld via andere mensen die in dat bedrijf werken) te weten te komen hoever ze staan met de sollicitatieprocedure en hoe lang die normaal duurt.
Wat is een normale termijn waarbinnen je kunt verwachten dat een potentiële werkgever laat weten of je wel of niet op gesprek mag? Senior HR adviseur Marlica Ligtelijn van Rabobank Rotterdam: 'Normaal gesproken mag je binnen twee weken een reactie verwachten, tenzij vooraf duidelijk een andere termijn is aangegeven.
Je krijgt positieve en instemmende reacties op je antwoorden. In een sollicitatiegesprek wordt gekeken hoe goed jij bij het bedrijf, het team en de functie zelf past. Wordt er veel ingestemd met je antwoorden, vaak geknikt en bevestigend geantwoord? Dan is dat over het algemeen een goed teken in een sollicitatiegesprek ...
Na een sollicitatiegesprek duurt het in de meeste gevallen vijf tot zeven werkdagen voordat je een reactie krijgt van je gesprekspartner. Hier zijn meerdere redenen voor. Zo kan het zijn dat er meerdere kandidaten zijn en de organisatie nog volop in de selectieprocedure zit.
Reageren op een afwijzing doe je door een bedankmail te sturen. Geef hierin aan dat je het jammer vindt dat de keuze niet op jou is gevallen. En dat je graag voor toekomstige vacatures in hun gedachten blijft.
Geef aan dat je benieuwd was naar de status van jouw sollicitatie en licht toe waarom je enthousiast bent over de baan. Wanneer jij contact opneemt, toon jij jouw enthousiasme en interesse in de vacature wat in je voordeel kan zijn. Hiermee kun jij je namelijk onderscheiden van andere sollicitanten.
Het is helemaal niet gek om te bellen na een sollicitatie. Natuurlijk kan het even ongemakkelijk voelen, zeker als je belt na een afwijzing. Maar recruiters en HR-medewerkers hebben hier vaak al veel ervaring mee en weten je in de meeste gevallen waardevolle feedback te geven.
In de zoektocht naar nieuwe collega's lezen recruiters doorgaans tientallen cv's. Het is dan ook vanzelfsprekend dat zij simpelweg de tijd niet hebben om elk curriculum vitae uitgebreid door te nemen. Uit een recent onderzoek is gebleken dat recruiters gemiddeld 6 seconden de tijd nemen om een cv te lezen.
Bedank de sollicitant voor de genomen moeite en leg uit waarom hij of zij het niet geworden is. Je kunt bijvoorbeeld aangeven hoe groot de concurrentie was en dat er kandidaten zijn die betere papieren hebben. Wens hem of haar succes met de verdere sollicitaties.
5 redenen voor een sollicitatie afwijzing
Ze kiezen toch een interne kandidaat voor de vacature. Je opleiding, kennis en/of ervaring sluit onvoldoende aan op de functie-eisen. Je bent overgekwalificeerd voor de functie. Je voldoet aan de eisen, maar een andere kandidaat matcht nóg beter.
Vermeld wie je bent en wanneer jullie elkaar hebben gesproken. Maak het bericht relevanter door informatie uit het gesprek te gebruiken. Zo laat je zien dat je goed hebt geluisterd en dat je enthousiast bent over de functie. Daarnaast dient het als extra geheugensteun voor de recruiter of werkgever.
Als de eerste indruk goed is, mag je op korte termijn (meestal binnen een week) een bevestiging van een tweede sollicitatiegesprek verwachten.
Over de duur van een sollicitatieprocedure bestaan geen strikte regels. Soms vind je iemand binnen een week, de andere keer kan het maanden in beslag nemen. Een belangrijk element is echter wel hoe lang een sollicitatieprocedure per kandidaat duurt. Het is voor beide partijen prettig om te weten waar je aan toe bent.
Wordt er in een sollicitatiegesprek gevraagd of je iets over jezelf kan vertellen? Dat is niet gek. Het is namelijk een informele, persoonlijke vraag, bedoeld om je beter te leren kennen. Echt een open vraag uit interesse dus, de ideale ijsbreker voor een sollicitatiegesprek of netwerkgesprek.
Het aantal gespreksrondes en de inhoud ervan is afhankelijk van het niveau van de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Soms is één gespreksronde voldoende voor een werkgever om zijn keuze te maken. Vaak zullen meerdere gespreksrondes nodig zijn.
Wie op sollicitatiegesprek is geweest, krijgt doorgaans vóór het einde van de daaropvolgende week een reactie. Hoor je in de week die volgt niets van de organisatie (en was er ook niets afgesproken)? Pak de telefoon op en vraag naar de status van de procedure.
vraag 4: waarom moeten we jou aannemen
Geloof je dat jij de beste persoon bent voor deze baan? Laat het merken en zeg het! Zorg wel dat je dit onderbouwt door nogmaals jouw onderscheidende skills en ervaringen te noemen. Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan.
Gewoonlijk worden nog twee of drie andere kandidaten voor een tweede gesprek uitgenodigd. Jij bent natuurlijk heel geschikt voor de vacante functie, maar dat zijn die andere kandidaten waarschijnlijk ook! Benut de (korte) tijd die je hebt dus goed om dit tweede gesprek zo goed mogelijk voor te bereiden.