Als we kijken naar de gezondste variant, dan komt margarine als beste uit de bus. Hoewel het vetpercentage tussen volle margarine en roomboter ongeveer gelijk is, bevat roomboter meer verzadigde vetten. Wanneer je hier te veel van binnenkrijgt, kan dat zorgen voor een te hoog cholesterolgehalte.
Het eten van roomboter hangt samen met een verkleind risico op obesitas, diabetes en hartproblemen. Margarine bevat iets minder calorieën dan roomboter. Bovendien is margarine volledig plantaardig, wat een reden zou kunnen zijn om voor margarine te kiezen. Margarine bevat daarbij minder verzadigd vet dan roomboter.
Margarine bevat minder verzadigd vet dan roomboter, namelijk “slechts” 33 gram per 100 gram. Er zitten per 100 gram 25 gram enkelvoudig onverzadigde vetten in en 17 gram meervoudig onverzadigde vetten. Meer meervoudig onverzadigde vetzuren klinkt goed, maar dat is het niet per se.
palmolie is wel rijk aan verzadigd vet. Ga je boter vervangen door margarine met veel palmolie, dan levert je dat weinig voordeel op qua verzadigd vet-inname. Als je je verzadigd vet-inname wilt beperkten, dan is niet elke margarine een betere keuze vergeleken met boter.
De Gezondheidsraad beveelt aan om zoveel mogelijk verzadigde vetten te vervangen voor onverzadigde vetten om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen. Daarom is het advies van het Voedingscentrum om margarine, halvarine of olie te gebruiken in plaats van roomboter.
Als het aan het Voedingscentrum ligt, smeren we bij voorkeur zachte margarine op ons brood. Boter bevat meer verzadigd vet dan margarine. En verzadigd vet vervangen door onverzadigd vet kan het risico op hart- en vaatziektes verkleinen, zo stellen ze.
Roomboter bevat bovendien meer verzadigd vet. Ter vergelijking: Roomboter bevat per 100 gram 53 gram verzadigd vet en zachte margarine uit een kuipje per 100 gram 19 gram verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol, wat niet goed is voor de bloedvaten.
Een manier om ons boterhammetje ermee te kunnen smeren is om deze te harden. Het bijproduct hiervan zijn transvetten, erg schadelijk voor de gezondheid. In 1990 kwam men erachter dat transvetten het cholesterolgehalte verhogen en dat zij de kans op hart- en vaatziekten vergroten.
Roomboter bevat zowel vitamine A, D en E, maar ook veel verzadigd vet en vormt daarom geen verstandige basis binnen een gezond voedingspatroon.
Wanneer je margarine gebruikt om vlees mee te bakken, dan is het belangrijk om tijdens het verhitten het schuim weg te laten trekken voordat je het vlees in de pan doet. Omdat margarine ongeveer 80 procent vet bevat, en daarnaast water, bestaat de kans dat het product gaat spetteren tijdens het verhitten in een pan.
Verzadigd vet is minder goed voor je hart en bloedvaten. Je herkent dit type vet doordat het bij kamertemperatuur vaak gestold is. Verzadigd vet komt veel voor in dierlijke producten, waaronder: roomboter.
Margarine en roomboter zijn twee verschillende producten. Roomboter is gemaakt van melk, margarine wordt gemaakt van een mix van plantaardige oliën.
Antwoord op de vraag: is roomboter beter dan halvarine? Gezien er in halvarine dezelfde vitamines zitten, maar aanzienlijk meer gezonde vetten, veel minder calorieën en gezonder voor hart en bloedvaten is, kun je het beste kiezen voor halvarine of margarine op brood.
Gebruik je boter in harde vorm, zoals bijvoorbeeld in scones en koekjes, dan kun je de boter vervangen door koude kokosboter of plantaardige margarine. Gebruik je de boter vloeibaar, zoals in een cake, dan kun je het vervangen door olie. Zonnebloemolie is erg geschikt, omdat dit weinig bijsmaak bevat.
Mensen denken dat roomboter veel vetter is of slecht voor de gezondheid, maar dat is niet het geval. Wat calorieën betreft zijn margarine en boter gelijk. Het verschil tussen de twee zit hem in de hoogte van het verzadigde vet: margarine bevat 5 gram en roomboter 8 gram.
Naast de gezonde verzadigde vetten bevat roomboter ook veel butyraten, een vetzuur die infectieremmende eigenschappen bevat en je spijsverteringsstelsel beschermd tegen ontstekingen. Deze stof biedt je darmen dus extra bescherming. Ook bevat roomboter vitamine K, een transportmiddel voor calcium.
Croma bevat geen water waardoor het vlees direct dichtschoeit en lekker mals blijft. Tevens zijn aroma's toegevoegd om de smaak van vlees te accentueren. Plantaardige olien is van nature gezond, omdat het rijk is aan goede onverzadigde vetten.
De meeste mensen gebruiken voor het bakken oliën als zonnebloemolie of olijfolie. Maar is bakken met roomboter gezond? Helaas zijn zowel bovenstaande soorten olie als roomboter niet geschikt om tot hoge temperatuur te verhitten. Dit in verband met schadelijke stoffen die vrijkomen bij verhitting (oxidatie).
In mijn uitgebreide ARTIKEL kun je lezen wat grasboter precies is en wat de verschillen zijn tussen grasboter en gewone roomboter. Daarnaast kun je het beste kiezen voor bio/dynamische roomboter en biologische roomboter. Alle drie soorten kun je het beste kopen in de biowinkel.
Waarom zijn Becel ProActiv-producten zo duur? Becel ProActiv-producten bevatten het actieve ingrediënt plantensterolen. Er is 2.500 ton plantaardige olie nodig voor de productie van 1 ton plantensterolen. En daardoor zijn plantensterolen dure ingrediënten.
Plantaardige oliën, smeerbare margarine en vloeibare bak- en braadproducten bevatten goede onverzadigde vetten. Becel is gemaakt met een unieke mix van zonnebloem-, lijnzaad- en koolzaadolie die van nature rijk is aan omega 3. En dat is dan weer gezond voor het hart.
eet vezelrijke producten: zoals volkoren brood, volkoren crackers, zilvervliesrijst, volkorenpasta, peulvruchten, noten. het is belangrijk om voldoende groente en fruit te eten. De aanbeveling luidt; minimaal 200 gram (= 4 opscheplepels) groente en twee stuks fruit per dag.
Hoewel boter hartstikke lekker is, is het niet erg gezond. Gelukkig zijn er gezonde alternatieven. In je baksels kun je boter vervangen door plantaardige olie, kwark of appelmoes. Natuurlijk werkt dit anders in een recept dan gewone boter, dus het is vooral een kwestie van uitproberen met de verhoudingen.
Je kunt het beste kiezen voor margarine of halvarine uit een kuipje, omdat dit meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet bevat. Dit is beter voor hart- en bloedvaten.
Aan het bakproces draagt boter weinig bij. Margarine werkt enigszins als broodverbeteraar. Boter en margarine houden het brood iets langer vers en mals, tevens zorgen zij voor een groter volume. Plantaardig vet zowel als zachte reuzel of bakkersvet komen ook in aanmerking.