Heel soms wordt Nederland ook opgeschrikt door een beving. Tussen Limburg en het Ruhrgebied ligt namelijk een kleine breuklijn. De zwaarste aardbeving in Nederland was op 13 april 1992 en had een kracht van 5,4 op de schaal van Richter, het epicentrum lag in Roermond. Er vielen geen dodelijke slachtoffers.
Voor de zwaarste aardbeving in de Nederlandse geschiedenis moeten we naar de andere kant van het land. In 1992 ontstaat er in de buurt van Roermond een beving met een kracht van 5.8 op de Schaal van Richter, op 15 kilometer onder de grond.
Natuurlijke aardbevingen in Nederland hebben meestal een sterkte van 2 tot 4 op de schaal van Richter. Maar er zijn uitzonderingen. De zwaarst gemeten aardbeving tot nu toe is de aardbeving in Roermond op 13 april 1992. Het epicentrum lag enkele kilometers ten zuidwesten van Roermond.
23 januari 1556 – Aardbeving in Shaanxi, China. Dit is met 830.000 doden de dodelijkste aardbeving ooit.
De heftigste aardbeving ooit gemeten vond plaats op 22 mei 1960 in Chili en had een magnitude van 9,5. Het epicentrum lag in de buurt van het dorp Lumaco, ongeveer 560 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago.
De conclusie is dat wellicht aardbevingen (inclusief eventuele tsunami's) de dodelijkste natuurrampen zijn. Ze komen zo goed als bij elke methode naar voren als zeer dodelijk. Hittegolven, cyclonen en vloeden volgen op enige afstand.
Schade en slachtoffers
Een groot gedeelte daarvan, zo'n 1.200, stond in de stad Antakya in de provincie Hatay. 18 dagen na de beving waren er meer dan 50.000 overleden personen gemeld, waarvan ongeveer 6000 in Syrië en ongeveer 44.000 in Turkije, daarmee is het de dodelijkste ramp in de geschiedenis van Turkije.
De belangrijkste aardbevingszone ligt rondom de Grote Oceaan. Deze zone heet de Circum-Pacifische gordel, of wat poëtischer 'ring van vuur'. Hier liggen onder andere de Filipijnen, Japan, Alaska, Californië, Mexico, Peru en Chili aan. Deze landen worden regelmatig door catastrofale aardbevingen getroffen.
Archeologen hebben bewijs gevonden van de grootste aardbeving die de mens ooit heeft meegemaakt. De aardbeving met een magnitude van 9.5 veroorzaakte een tsunami van maar liefst 8.000 kilometer en zorgde ervoor dat de mens zo'n duizend jaar lang geen voet meer in de buurt zette van de kustlijnen.
Wist je dat er elk jaar zo'n drie miljoen aardbevingen plaatsvinden? Dat is meer dan achtduizend elke dag! Verreweg de meeste aardbevingen zijn zo licht dat je er niets van merkt.
De Peelrandbreuk is een geologische breuklijn die zijn naam dankt aan het gebied de Groote Peel. De breuk loopt in Nederland grofweg van Roermond tot Oss en scheidt de hoger gelegen Peelhorst van de langzaam naar beneden zakkende Roerdalslenk.
Geen aardbevingen (beter gezegd weinig, en heel licht): we zitten niet op de rand van een tectonische plaat. Geen tsunami's: al was het maar omdat de Noordzee een veel te klein zeetje is om een tsunami de kans te geven zich op te bouwen, áls de benodigde aardbeving zich al voor zou doen.
Aantal aardbevingen in Nederland door gaswinning
In 2022 heeft het KNMI in totaal vijf aardbevingen gemeten bij kleine gasvelden. Twee hiervan, waaronder één met een magnitude van 1,7 op de schaal van Richter de zwaarste buiten het Groningen-gasveld, vonden plaats in het Kommerzijl-gasveld in de provincie Groningen.
In Nederland waren er in 2021 in totaal 95 aardbevingen: 75 geïnduceerd (door gaswinning) en 20 tektonische (natuurlijke) aardbevingen.
De eerste aardbeving in Nederland is waargenomen op 26 juni 1904. Dit was waarschijnlijk een naschok van een aardbeving bij Kamchatka, tussen Siberie en Alaska.
De beving werd gevoeld in de wijde omtrek. Het is de zwaarste beving in Groningen sinds november 2021 in Garrelsweer met een kracht van 3,2. Twee weken geleden, op 24 september, vonden er twee bevingen plaats bij Uithuizen, ongeveer 10 kilometer ten noorden van Wirdum, die een kracht hadden van 2,7 en 1,7.
' Twee: tsunami's komen in Nederland niet voor. De Noordzee is te ondiep. Dat constateerde Rijkswaterstaat namelijk in 1993.
Langs de Nederlandse (zuid)westkust worden in de vroege ochtend van 29 mei 2017 plotseling enkele opvallend hoge golven waargenomen. Het betrof een meteo-tsunami, een vloedgolf opgewekt door een weerkundig verschijnsel.
Een tsunami is een grote vloedgolf die plotseling de kust overstroomt. Door de kracht van het water wordt alles meegesleurd. De kans dat een tsunami in Nederland voorkomt, is gelukkig heel erg klein. De Noordzee is voor een zee erg ondiep.
Blijf uit de buurt van ramen, spiegels en buitenmuren om glasscherven en stenen te ontwijken. Ga onder een meubelstuk zitten, zoals een tafel. Let goed op dat je niet op een plek bent waar boekenkasten of andere spullen op je kunnen vallen.
De Grote Aardbeving van Istanbul! Het kan echt gebeuren! Volgens het Kandilli-observatorium voor aardbevingsonderzoek is er 64 procent kans dat de stad ergens in de komende zeven jaar getroffen zal worden door een schok met een kracht van 7,0 of hoger. In de loop van de eeuw stijgt die kans tot 95 procent.
Een aardbeving met een magnitude van één of twee voel je nauwelijks, maar vanaf vier begint de grond echt te trillen. Vanaf zes op de schaal van Richter wordt het echt gevaarlijk en kunnen gebouwen instorten. Extreme aardbevingen van negen of hoger op de magnitudeschaal komen zelden voor.
Ruim 80.000 mensen gered in Turkije, geen duidelijke cijfers over Syrië
De Grote Chileense Aardbeving of de Valdivia-aardbeving was de sterkste aardbeving die ooit is gemeten. Deze beving, die plaatsvond op 22 mei 1960 in de provincie Valdivia in Chili had een kracht van 9,6 op de momentmagnitudeschaal, wat overeenkomt met ongeveer 32 gigaton TNT.
Zo kunnen slow-slip events die in Cascadia als aardbevingen met een kracht van 6,0 worden geregistreerd, wel twee tot drie weken duren en zich gemiddeld elke vijftien maanden herhalen.