Een groot voordeel van soundbars is dat je ze vaak alleen met een hdmi-kabel of optische audio-kabel kunt aansluiten. Je hebt geen extra kabels nodig. Ook de losse subwoofers of achterluidsprekers zijn draadloos verbonden. De subwoofer heeft wel netstroom nodig.
Om het optimale geluid uit je soundbar te halen raden we je aan om te kiezen voor een soundbar met surround geluid en hi-res audio. Optioneel zijn de losse subwoofer en achterspeakers. Deze gebruik je om een thuisbioscoop te creëren. Zo ervaar je namelijk diepe bassen en surround geluid.
Heb ik een soundbar met subwoofer nodig? Dat hangt er sterk vanaf in hoeverre je van lage tonen houdt. Er zijn soundbars met een ingebouwde subwoofer, die al veel betere lage tonen geven dan de ingebouwde speakers van de meeste TV's.
Sluit het ene uiteinde van de HDMI-kabel aan op een HDMI IN-aansluiting op de tv. Sluit het andere uiteinde van de HDMI-kabel aan op de HDMI OUT-aansluiting op het audio-apparaat. Sluit een optische audiokabel uit de optische digitale audio-uitgang van de tv aan op de OPTICAL IN-aansluiting op uw audio-apparaat.
Je kunt elk merk en type soundbar op elk merk en type televisie aansluiten. Het maakt niet uit of je een kleine LG tv hebt of een grote Samsung: iedere soundbar kun je er op aansluiten.
Essentiële uitbreiding: als je in je leven al wat tv's versleet, dan weet je dat de ingebouwde speakers meestal niet je dat zijn. Als je geen handenvol geld wil uitgeven aan een audiosysteem en ook je woonkamer niet vol wil zetten met speakers, dan is zo'n soundbar gewoon een must-have.
Het belangrijkste verschil tussen een optische kabel en HDMI is het aantal ondersteunde audioformaten. De optische kabel ondersteunt 5.1 Dolby Digital en DTS audio. HDMI ondersteunt niet alleen 5.1 Dolby Digital en DTS audio, maar ook Dolby Digital Plus, Dolby True HD, DTS-HD Master Audio, Dolby Atmos en DTS:X.
Via een aparte audiokabel sluit je de televisie dan op een analoge of digitale S/PDIF-aansluiting aan. Naast een televisie kun je op de meeste soundbars nog veel meer audiovisuele apparatuur kwijt. Denk bijvoorbeeld aan een cd-speler, blu-ray-speler, gameconsole en tv-ontvanger.
Conclusie. De beste plek om een soundbar te plaatsen is vlakbij je tv. Plaats je hem op een meubel, dan is vlak eronder de beste plek, hang je hem op, dan kan je hem er ook boven hangen. Let er dan wel op dat Dolby Atmos misschien minder goed naar voren komt.
Eenvoudig het geluid van je tv verbeteren, dat doe je met een soundbar. Het is zeker een goed geluid, maar het platte ontwerp van een soundbar zorgt voor een mindere geluidskwaliteit dan (meerdere) hifi of wifi speakers. Als je nog meer kracht wilt toevoegen aan je soundbar, schaf je een subwoofer aan.
De 5 beste soundbars in een oogopslag
JBL Bar 2.1 Deep Bass - Beste soundbar voor een kamervullend geluid, én een mooie prijs-kwaliteitverhouding. Denon DHT-S716H - De beste draadloze soundbar. Sonos Beam - De slimste soundbar. Bose Soundbar 700 - Dé soundbar voor surround sound.
Conclusie: soundbar of 5.1 systeem? Surround sound is een echt voordeel, vooral voor films. Haal het beste uit je thuisbioscoop met een 5.1 systeem. Een soundbar is de juiste keuze als je weinig ruimte hebt maar toch droomt van (virtuele) surround sound.
Om optimaal van het geluid van je soundbar te genieten, kies je voor een plek voor, boven of onder de tv. Net als een tv kun je ook een soundbar aan de muur bevestigen. Bij veel soundbars zijn de wandbeugels die je daarvoor nodig hebt meegeleverd.
Een soundbar met Wi-Fi neemt velen voordelen met zich mee. De bediening van deze soundbars vindt plaats vanuit één centrale app, het uitbereiden met losse Wifi speakers is eenvoudig en een hele hoop kabels worden overbodig door het draadloze streamen.
Een soort van onuitgesproken regel is dat de breedte van de soundbar tussen de 5 (13 centimeter) en 15 (38 centimeter) inch lager ligt dan de beelddiagonaal van de tv, afhankelijk van het formaat van de tv.
Klik op de knop Source op de achterkant van de geluidsbalk of klik op de knop Source op de afstandsbediening om de wifi-modus te selecteren. Let op: Voor de tv-modellen van 2016-2018 wordt de automatische verbindingsmethode op het scherm weergegeven als je de wifi-modus selecteert wanneer de tv wordt ingeschakeld.
Heb je een subwoofer die niet heel krachtig is, of wil je iets meer uit je subwoofer halen? Dan kan je de subwoofer het beste in de hoek van de kamer zetten. De hoek is een populaire plek om zo de lage tonen van de subwoofer te laten versterken. Daarnaast is het ook een handige plek vanwege de bekabeling.
Voor een succesvolle verbinding moeten de tv, het aangesloten apparaat en de HDMI kabel over ARC beschikken. Bij de apparaten zie je eenvoudig of ze deze functie hebben. In dit geval staan de letters (e)ARC bij de HDMI aansluitingen aangegeven. Je moet de HDMI kabel in deze specifieke ingangen pluggen.
Alle HDMI kabels vanaf 1.4 ondersteunen ARC, waardoor ze het geluid van je tv naar je soundbar sturen. Met eARC wordt het geluid van je televisie overgebracht zonder kwaliteitsverlies. Hierdoor geniet je optimaal van een film, serie of van muziek. Alle HDMI 2.1 kabels ondersteunen eARC.