Door roken ontstaat schade aan cellen door een toename van vrije radicalen in de huid. Ook collageen en elastine worden beschadigd met als gevolg een slappe huid en rimpels. De meest bekende rimpels bij rokers zijn de zogenaamde rokers lijnen.
Al na een paar weken kunnen de eerste effecten zichtbaar zijn. De omgeving laat dat vaak duidelijk merken door opmerkingen als “Wat zie jij er goed uit!” of “Ben je soms op vakantie geweest?” De betere doorbloeding zorgt voor een frissere kleur, de bekende blos op de wangen. De huid wordt ook weer gladder.
Het goede nieuws: het herstel van de huid na het stoppen met roken treedt verbazingwekkend snel in. Zodra je stopt, begint je huid zichzelf gelijk te repareren. Je ervaart een verbeterde doorbloeding van de huid. Dit betekent dat zuurstof en voedingsstoffen terugkomen.
Er zijn een aantal signalen waaraan je zou kunnen merken dat je kind rookt, zoals adem en kleding die ruiken naar rook, verminderde eetlust, verminderde conditie, kortademig, hoesten, minder geld, en subtiele stemmingswisselingen.
Roken is de belangrijkste veroorzaker van longziekten zoals longkanker, COPD en astma. Daarnaast veroorzaken roken en meeroken ademhalingsproblemen, zoals benauwdheid, piepend ademhalen en hoesten. Jaarlijks sterven ruim 6.000 mensen aan COPD. Ruim 80% hiervan komt door roken.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
Als je gestopt bent met roken beginnen de longen met het opruimen. Ze verwijderen bijvoorbeeld slijm. Vaak zijn de longen na 3 maanden weer in staat zijn zichzelf schoon te houden.
Nicotine in je bloed kan worden opgespoord met tests die kwalitatief (kijken of nicotine aanwezig is) en kwantitatief (kijken hoeveel nicotine aanwezig is) zijn. Deze tests kunnen nicotine, cotinine en een ander afbraakproduct genaamd anabasine opsporen. Valspositieven voor nicotine komen vaak voor bij bloedonderzoek.
Wat gebeurt er als je 1 sigaret rookt? Je lichaam raakt eraan gewend en gaat steeds een bepaalde hoeveelheid nicotine vragen. Als je die nicotine niet aan je lichaam geeft, ga je je niet lekker voelen. Je voelt je dan chagrijnig en onrustig.
Blindheid en bepaalde oogaandoeningen komen vaker voor bij rokers dan bij niet-rokers. Roken vernauwt de bloedvaten – ook de kleine vaatjes in je ogen en vergroot daardoor het probleem. Stoppen met roken verkleint je kans om een oogaandoening te krijgen en verbetert je kansen, als je al een aandoening hebt.
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen.
Roken heeft een negatieve invloed op de gezondheid van uw haar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan broos haar, dof haar en haaruitval. Bovendien worden rokers sneller grijs. Zodra u stopt met roken verbetert de conditie van uw haar weer.
De belangrijkste manier om een rokershuid te verbeteren is door te stoppen of te minderen met roken. Op die manier krijgt de huid minder gifstoffen binnen en zal er meer zuurstof worden opgenomen in het bloed, wat de huid weer ten goede komt.
De tandarts of mondhygiënist kan de aanslag weghalen door de tanden en kiezen te polijsten. Als u blijft roken, komt de rookaanslag weer terug. Kortom: stoppen met roken is het enige dat echt helpt om wittere tanden te houden.
Drink veel water
Uw nieren hebben water nodig om nicotine en andere afvalproducten uit te scheiden. Als u zin hebt in een sigaret, kan water drinken u over het moment heen helpen. Water zorgt voor een andere smaak in uw mond. De behoefte aan een sigaret kan daardoor minder worden.
Na 1 dag beginnen de longen met het opruimen van slijm en andere resten van het roken. Na 2 dagen is er geen nicotine meer in het lichaam. Na 2 dagen is het smaak- en reukvermogen aanzienlijk verbeterd. Na een paar dagen gaat het ademhalen gemakkelijker, je krijgt meer energie.
Volgens medisch specialisten is er géén veilige ondergrens als het gaat om roken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs één of twee sigaretten per dag schadelijk zijn.
Stoppen met roken loont, op alle leeftijden. Ex-rokers die vóór 35-jarige leeftijd stoppen, hebben een vergelijkbare levensverwachting als nooit-rokers. Van rokers die rond hun 50ste stoppen, halveert het sterfterisico.
Professor Nemery: “Bij lang en intensief roken gaan de longen uiteindelijk kapot. Symptomen van dit chronisch obstructief longlijden (COPD) duiken meestal op vanaf 40 à 45 jaar. Je wordt kortademig en hebt moeite om inspanningen te doen. Op termijn sterft het longweefsel af.
Ontwenningsverschijnselen zijn een goed teken: het lichaam herstelt zich. De nicotine en andere stoffen verdwijnen snel uit je lichaam. Na twee à drie dagen is alle nicotine al uit je lichaam. Na maximaal een week is je lichaam niet meer verslaafd.
Natuurlijk worden uw longen niet meteen zwart als u een sigaret opsteekt. Hoe snel dit proces gaat is afhankelijk van het aantal jaren dat u al rookt en de hoeveelheid die u rookt. Kunnen uw longen zich herstellen als u stopt met roken? Ja, de longen zijn in staat om zichzelf te herstellen als u stopt met roken.
Het tast je slijmvliezen aan, die hierdoor beschadigd raken. Je reuk en je smaak worden er ook een stuk minder door en het kan stemklachten geven. Daarnaast kan het chronische neusklachten onderhouden, je kan er wondproblemen door krijgen en je gaat erdoor ruiken uit je mond.
De longfunctietest kan bij je huisarts worden uitgevoerd, maar ook in het ziekenhuis, of een speciaal laboratorium. Een longfunctietest is een soort blaastest. Deze wordt ook wel spirometrie genoemd. De arts weet door deze test hoe goed je longen werken en of er sprake is van vernauwing van je luchtwegen.