Cafeïne heeft tal van voordelen. Het maakt je scherper, sneller, sterker en mentaal veerkrachtiger. Wanneer cafeïne je hersenen bereikt, concurreert het met een neurotransmitter (hersenstof) genaamd
Cafeïne stimuleert je zenuwstelsel en heeft daardoor invloed op wat je doet, voelt en denkt. Bij 75 mg of meer kan het je alertheid en concentratie verhogen. Ook kan cafeïne bij sporten je prestatie en uithoudingsvermogen verbeteren, en de zwaarte van de inspanning voor je gevoel verlagen.
Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel, door stimulatie van adrenaline en deze op zijn beurt weer de afgifte van dopamine stimuleert. Dopamine is een neurotransmitter. Een neurotransmitter is een signaalstof die in synapsen zenuwimpulsen overdraagt tussen zenuwcellen ('neuronen') in het zenuwstelsel.
Wie regelmatig een kop koffie drinkt, zorgt voor een afname in de zogenoemde grijze materie in de hersenen, zo blijkt uit een nieuwe studie. En dat zou mogelijk ons vermogen om informatie te verwerken, kunnen aantasten.
Wanneer je koffie drinkt, ervaar je het opwekkende effect van de cafeïne die er in zit. Cafeïne beïnvloedt namelijk een mechanisme in je hersenen dat invloed heeft op je energie. Je hersenen krijgen normaliter een signaal van het molecuul adenosine, wat je moe laat voelen door de hersenactiviteit te verlagen.
Het kan ook kunstmatig worden gesynthetiseerd en toegevoegd aan voedingsmiddelen en bepaalde medicijnen. Bij lage doses veroorzaakt cafeïne een milde euforie, alertheid en verbeterde cognitieve prestaties. Bij hoge doses kan het echter misselijkheid, angst, nervositeit en schrikkerigheid veroorzaken.
Cafeïne blokkeert deze signalen naar de hersenen, waardoor het je vermoeidheid onderdrukt. Je lichaam blijft adenosine aanmaken, dus op het moment dat cafeïne uitwerkt, zal je lichaam opeens een klap van vermoeidheid ervaren. 'Dat is bij de één heftiger dan bij de ander', vertelt de gezondheidswetenschapper.
Het kan de groei van de baby (waaronder de groei van de hersenen) vertragen. Koffie levert ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten op, als je op lange termijn meer dan 5 koppen per dag drinkt. Maar ook als je angstproblemen hebt kan koffie dit erger maken.
Omdat cafeïne invloed heeft op de alertheid, behoort de stof tot de drugs. Het valt in dezelfde categorie als cocaïne en taurine, alleen is de werking van cafeïne veel minder.
Of het nu een kopje koffie, een blikje energiedrank of mok thee is: cafeïne heeft veel positieve eigenschappen. Wetenschappers van de Johns Hopkins universiteit voegen er weer eentje toe aan de steeds langer wordende lijst. Zo verbetert cafeïne het geheugen.
Zorg dus dat je genoeg water drinkt om gehydrateerd te blijven – wat ook cruciaal is voor je huid. Daarnaast vermindert jouw kopje koffie de productie van collageen, een soort eiwit dat je huid elastisch, gezond en mooi houdt. Hierdoor kunnen dus sneller rimpels ontstaan en is je huid minder soepel.
Cafeïne scoort slechts matig op de criteria van verslaving. Als je het koffie drinken beperkt tot 4 koppen per dag, is er niets aan de hand. Als je meer drinkt kun je last krijgen van lichamelijke klachten als angst, onrust, slecht slapen.
De cafeïne in koffie maakt je (tijdelijk) alert en wakker. Of misschien kies je niet voor koffie, maar voor een ander hulpmiddel met cafeïne. Dit stofje verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen en stimuleert uiteindelijk het stresshormoon cortisol.
Cafeïne of coffeïne, waarop theïne, matheïne/mateïne en guaranine analoga zijn, is een alkaloïde die onder andere van nature voorkomt in koffiebonen, thee, maté, guaraná en cacaobonen. Cafeïne als zuivere stof is een wit poeder met een bittere smaak. Het is een milde psychoactieve stof met een stimulerende werking.
Koffie bevat immers veel minder suiker, namelijk 0 gram. Het is natuurlijk afhankelijk van hoeveel suiker je er zelf bij doet hoe gezond een kopje koffie is. Maar in een blikje Red Bull van 100 ml zit al 10 gram suiker! Een stuk minder gezond dus!
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
De piek van de hoeveelheid cafeïne in je lichaam is een uur na het drinken en blijft bij de meeste mensen een paar uur op dit niveau. Zes uur na het consumeren van de cafeïne is de helft ervan nog in je lichaam. Het kan maximaal tien uur duren voordat het volledig uit je bloed is.
Bij gezonde volwassenen wordt een inname van minder of gelijk aan 400 mg cafeïne per dag als veilig beschouwd, al hangt de gevoeligheid af van persoon tot persoon. Aangeboren verschillen in het cafeïnemetabolisme verklaren waarom sommige mensen toleranter zijn dan andere.
Oordeel: koffie is gezond, mits je het op de juiste manier klaarmaakt. Uit onderzoek blijkt dat een aantal kopjes koffie per dag kan zorgen voor een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, minder beroertes en allerlei andere chronische ziektes. Ga je voor filterkoffie, dan zit je goed.
Wanneer men wel een neutraliserende werking van cafeïne verwacht na het drinken van alcohol, presteert men juist slechter. Koffie drinken na een typische alcoholavond kan dus averechts werken.
Adenosine is dus het sleuteltje dat past op het desbetreffende sleutelgat, de adenosine receptor. Cafeïne gaat adenosine receptoren blokkeren die zich in het brein bevinden.
Het belangrijkste is dat je ervoor moet zorgen dat je na twintig minuten slaap wakker wordt, precies op het moment dat de cafeïne je hersenen binnenkomt. Als je langer dan twintig minuten slaapt, komt je lichaam in een toestand van slaapinertie' terecht, en om daar van te bij te komen is meer tijd nodig.
6 uur voor het slapen geen koffie meer
Uit het onderzoek blijkt namelijk dat cafeïne ervoor zorgt dat je gemiddeld een uur korter slaapt, zelfs wanneer je de cafeïne zes uur voor het slapengaan neemt. Wil je toch later op de dag een kopje koffie drinken? Drink deze dan het liefst vóór 15.00 uur.
Het is de schuld van je genen
De gevoeligheid van de hersenen voor caffeine verschilt van persoon tot persoon en ligt totaal aan de grote van het gedeelte in de hersenen dat op caffeine reageert. De mensen waarbij de receptoren sterker reageren op caffeine, voelen zich na een kopje koffie meer on edge.