Het belangrijkste ingrediënt dat het water groen of blauw kleurt is calciumcarbonaat, afkomstig uit de nabije kalksteenrotsen.
Het zeewater voor de Nederlandse kust is troebel, omdat er veel algen in het water zitten. Dat maakt de Noordzee niet viezer dan bijvoorbeeld de Middellandse zee, maar wel minder blauw. En dan speelt ook het weer nog een rol in de kleur van het zeewater.
Blue Lagoon, Turkije
Dit geweldige strand ligt aan de turkooizen kust van het zuidwesten van Turkije. Op de grens van de Egeïsche en Middellandse Zee, 14 km ten zuiden van Fethiye. De plek heet toepasselijk Ölüdeniz, wat Blue Lagoon betekent, en claimt het blauwste zeewater van Europa in huis te hebben.
Ultiem genieten van het blauwe water van Bora Bora
Met stip op nummer één: Bora Bora.
De oceaan is blauw omdat water kleuren absorbeert in het rode deel van het lichtspectrum . Als een filter laat dit kleuren achter in het blauwe deel van het lichtspectrum die we kunnen zien. De oceaan kan ook groene, rode of andere tinten aannemen als licht weerkaatst op drijvende sedimenten en deeltjes in het water.
'Het water neemt, doordat het helder is, makkelijker de kleur van de lucht aan. Vandaar dat de Middellandse Zee blauw is. '
Blue Lagoon, IJsland
Maar tijdens je trip naar IJsland mag je deze plek eigenlijk echt niet overslaan.
The Blue Lake in het zuiden van Nieuw-Zeeland wordt het helderse meer ter wereld genoemd. Het water is kristalhelder. Je hebt 70 tot 80 meter zicht maar duiken is strikt verboden.
1. De Malediven. De Malediven zijn een synoniem voor paradijs: hagelwitte stranden met kristalhelder water. Een plek waar je alleen maar van kunt dromen!
Bora Bora in Frans-Polynesië hoort zeker in de lijst thuis als het gaat om kristalhelder zeewater. Waar anders vind je zulke prachtige lagunes, oogverblindende stranden en mooie koraalriffen? Als je kleurrijke zeedieren wilt zien zwemmen, moet je hier zeker heen.
1. Anse Source d'Argent: ruig en sierlijk (Seychellen) De allermooiste stranden ter wereld vind je volgens velen in de Indische Oceaan, net boven Madagaskar. De Seychellen bestaan uit meerdere eilanden, het ene nog mooier dan het andere.
Dit witte kiezelstrand op het Kroatische eiland Brač komt steevast voor op lijsten met de mooiste stranden ter wereld. En terecht, wie behoefte heeft aan een paradijselijke stranddag zal op Zlatni Rat weinig te klagen hebben.
Middellandse Zee vier keer vuiler dan Noordzee: Dweilen met de kraan open.
Het antwoord is ja! In de Noordzee zitten meer algen dan in bijvoorbeeld de Middellandse zee. Hierdoor worden de zonnestralen in het water eerder gebroken en is de kleur van het Noordzeewater eerder grijsgroen dan blauw. Bovendien lijkt het water minder helder omdat je de bodem niet makkelijk kunt zien.
Dat is dus ook het geval bij de Noordzee. De bodem wordt steeds omgewoeld door golven en daardoor wordt er veel bruin zand en kleideeltjes in het water zweven. Licht dat tegen die deeltjes botst en dus wordt teruggekaatst ziet er dus bruin uit.
Het schoonste zwemwater in Europa is te vinden aan de kust van Cyprus. Ook in Malta, Griekenland en Kroatië is het zeewater van "excellente" kwaliteit, evenals het water in de meren van Oostenrijk. In Nederland is 93,4 procent van het kustwater goed of uitstekend.
Uit cijfers van de World Health Organization (WHO) blijkt dat het risico om te verdrinken in Nederland laag is ten opzichte van andere landen in de wereld ondanks dat Nederland een waterrijk land is en voor een groot deel onder de zeespiegel ligt. Goed leren zwemmen is en blijft de beste remedie tegen verdrinking.
1. Bondi Beach – Sydney, Australië
Welk landen hebben het schoonste drinkwater? Voor schoon en lekker kraanwater hoef je Nederland eigenlijk niet te verlaten. Het beste kraanwater vind je volgens Vitens in Oostenrijk, Zwitserland of Scandinavië. In Oostenrijk en Zwitserland vind je op wandelroutes in de bergen en in dorpen fonteinen met drinkbaar water.
De zee bij Navagio heeft een ultra lichtblauwe kleur door de zwavelhoudende grotten rond het strand.
Binnen de territoriale zee zijn dat vijf zones die worden begrensd door lijnen op de gemeentegrens, 1 zeemijl, 3 zeemijl, 6 zeemijl. De territoriale zee wordt begrens door de12 zeemijl uit de kust.
Als het water schoon is worden de blauwe stralen gereflecteerd, waardoor het water blauw lijkt. Hoe dieper en groter het water is, hoe blauwer de zee lijkt. Dit komt doordat er midden in de zee bijna geen vervuiling is, waardoor de blauwe stralen helemaal terugkaatsen.
Het Belgisch deel van de Noordzee (BNZ) heeft een oppervlakte van 3.454 km² en reikt op zijn verste punt ongeveer 87 km in zee.