Er kwamen 711 mensen om, en ongeveer 80.000 inwoners werden dakloos. Het bombardement was de reactie van de Duitse invallers op het verzet van de Nederlandse troepen (vooral bij de Afsluitdijk, op de Grebbeberg en aan de Moerdijkbruggen), waardoor de Duitse opmars werd vertraagd.
Het verzet van het Nederlandse en Britse leger bij de Maasbruggen is een tegenvaller voor de bezetter. De inname van 'Vesting Holland' is mislukt. Daarom bombarderen Duitse Heinkels op 14 mei 1940 om 13.27 uur de binnenstad van Rotterdam. Binnen een kwartier zijn grote delen van de binnenstad verwoest.
Het veroveren van Nederland ging alleen niet snel genoeg volgens de Duitsers. Hierop besloten ze om te dreigen met een bombardement van de stad Rotterdam. Toen Nederland uiteindelijk zich niet wilde overgeven werd het bevel gegeven, Rotterdam mocht worden gebombardeerd.
Rotterdam werd op 14 mei 1940 in zijn stadshart gebombardeerd door de Duitsers. Ongeveer 800 mensen kwamen om en zo'n 80 000 werden dakloos. Het bombardement leidde nog dezelfde dag tot de overgave van Nederland.
Na de oorlog kan Rotterdam aan de slag met de wederopbouw. De eerste prioriteit is de opbouw en herstel van de havens en de economie, direct gevolgd door woningbouw. Er ontstaat een nieuw stadscentrum met qua architectuur veel markante winkels en grootstedelijke verzamelgebouwen.
In de volksmond wordt Rotterdam ook wel Roffa genoemd. Dat klink misschien als (stoere?) straattaal, maar het lijkt verdacht veel op de naam van Rotterdam voordat het zijn huidige naam kreeg. „Het echte oer-Rotterdam, dat tussen de negende en elfde eeuw voortdurend werd bedreigd door overstromingen, heette Rotta.
Amsterdam versus Rotterdam
Amsterdammers zijn de helft rijker dan Rotterdammers en in de hoofdstad zijn ze stukken hoger opgeleid. En het vooroordeel dat Rotterdammers niet lullen maar poetsen: de werkloosheid is in de havenstad nog altijd veel hoger dan in Amsterdam.
Bekend was al het zogenoemde 'Vergeten bombardement' door de Amerikanen op 31 maart 1943, met ruim 400 doden tot gevolg. Maar nu zijn voor het eerst alle geallieerde bombardementen in kaart gebracht in het boek Target Rotterdam van schrijver Jac. Baart en historicus Lennart van Oudheusden.
DEN HELDER - Marinestad Den Helder heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog enorm geleden, het is zelfs de meest gebombardeerde stad van Nederland. Na de oorlog stond er nog maar weinig overeind in de stad.
Stadion Feijenoord (De Kuip) sinds 1937 al ruim 75 jaar een toonaangevend waardevol icoon uit de Nederlandse sportgeschiedenis. Het gebouw dat een bombardement en een Duitse staalcrisis heeft overleeft en helaas in de tweede wereld oorlog dienst heeft gedaan als verzamel en deportatie punt van de Duitsers.
Eerst moest de Rotterdamse economie hersteld worden. Pas op de tweede plaats kwam de woningnood en die gingen zij te lijf met nieuwbouw: een sanering van de binnenstad kon pas overwogen worden, als er voldoende woningwetwoningen bij gebouwd werden. Zo ontstonden de grote flatwijken in Overschie en op Zuid.
De geallieerde bombardementen op Amsterdam-Noord in juli 1943 waren gericht op de Fokker vliegtuigfabrieken aldaar. Het eerste bombardement op 17 juli kwam echter grotendeels in de woonwijken van de Bloemenbuurt terecht. Meer dan 200 mensen verloren bij de bombardementen het leven.
Op 10 mei 1940 vallen Duitse troepen Nederland binnen. Binnen 5 dagen is de strijd afgelopen. De Nederlandse regering gaat in ballingschap en vestigt zich in Londen.
De Duitsers hebben als doel Frankrijk te verslaan. Via Nederland en België willen ze de Franse verdedigingslinie aan de oostgrens omzeilen. Door Nederland te bezetten kunnen de nazi's bovendien voorkomen dat Engeland een uitvalsbasis op het Europese vasteland opzet.
Moffen duidde aanvankelijk vooral op de Duitsers uit Westfalen, die onder de Nederlanders bekend stonden als nors, boers en onfatsoenlijk, maar is later een scheldwoord geworden voor elke Duitser. Er bestaan verschillende verklaringen over de herkomst van dit woord.
Duitsers waren lang in aantal de grootste migrantengroep in Nederland. Vooral de bloei van de Republiek eind 16de en 17de eeuw bracht veel Duitse migranten naar Nederland. De lonen waren hier veel hoger en er was voortdurend vraag naar handwerkslieden, arbeiders, maar ook soldaten en zeelieden voor de VOC.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) blijft Nederland neutraal. Ondanks deze neutraliteit treft de oorlog Nederland behoorlijk. Vooral in economisch opzicht. Het handelsverkeer lijdt erg en al snel ontstaat er schaarste aan grondstoffen en voedingsmiddelen.
Nijmegen was niet de enige stad in Nederland die 22 februari getroffen werd door de Amerikaanse bommenwerpers; ook Arnhem, Deventer en Enschede werden geraakt. Enschede werd ook in 1943 al getroffen door een vergissingsbombardement, net als Rotterdam.
Laos is de meest gebombardeerde plaats ter wereld.
Gedurende negen jaar, van 1964 tot 1973, dropten de VS meer dan twee miljoen ton bommen in Laos.
Neutrale landen
Spanje en Portugal zijn fascistisch, maar neutraal en vormen daarom een toevluchtsoord voor Europese Joden. Ook Zweden en Zwitserland zijn neutraal.
Het bombardement op Eindhoven vond plaat tussen 19 en 20 september 1944 door de Luftwaffe, een dag na de bevrijding door de geallieerden. Er vielen 227 doden.
Pekela is de 'armste' gemeente van Nederland.
Volgens het Sociaal en Cultuureel Planbureau is Crooswijk de armste plek van Nederland. Volgens het onderzoek leven maar liefst drie op de tien inwoners onder het niet-veel-maar-toereikend criterium. Er staan bovendien ook nog zes andere Rotterdamse buurten op de lijst met twintig armste buurten in Nederland.
De regio Groningen spant de kroon: hier hebben 11 van de 27 gemeenten een bovengemiddeld armoedepercentage. Er zijn ook arbeidsmarktregio's waar geen enkele gemeente boven het landelijke armoedepercentage uitkomt.