U kunt ook eventueel misselijk worden door het stofje in de verdoving. De kans is nihil, maar u kunt na een tandarts verdoving last krijgen van maagklachten. Vaak ontstaan deze als een vasovagale reactie, oftewel tijdelijk bewustzijnsverlies. U kunt daardoor last krijgen van bijwerkingen als diarree.
Als de tandarts iets moet doen wat onprettig voelt en pijnlijk kan zijn, zal in de meeste gevallen een plaatselijke verdoving worden voorgesteld. Het kan tot ongeveer 2 tot 3 uur duren voordat de verdoving is uitgewerkt, afhankelijk van jouw behandeling.
Door de verdoving kunnen uw tong, lippen en wang dik aanvoelen en/of soms gaan tintelen. Dit verdwijnt als de verdoving is uitgewerkt (na één tot enkele uren). Tot de verdoving is uitgewerkt, kunt u beter geen warm voedsel eten of drinken. Dit in verband met het gevaar op verbranding (u voelt immers niets).
Eventuele bijwerkingen die kunnen optreden na een verdoving in de mond zijn: Tijdelijke pijn of irritatie op de plek van de injectieEen bloeduitstorting op de plek van de injectie. Benauwdheid. Een verdoofd gevoel in aangrenzend gebied, zoals de neus, ogen of oren.
Moeheid is ook mogelijk en dit kan zelfs enkele dagen duren doch dit is eerder zeldzaam.
Meestal is dat na één tot enkele uren. Het lichaam breekt de gebruikte verdovingsmiddelen weer af. Wij raden u aan nog even met eten, drinken en roken te wachten totdat de verdoving volledig is uitgewerkt. Omdat u geen pijn meer ervaart, zult u het ook niet merken wanneer iets te heet is of wanneer u zich brandt.
De meest gebruikte verdoving in Nederland is Articaine i.c.m. adrenaline, dit werkt snel en goed. Citanest is toch wat minder sterk dan Articaine en je mogelijk wat langer moeten wachten en/of meer moeten verdoven, voordat het voldoende werkzaam is.
Vaak zijn één of twee injecties voldoende om het hele gebied gevoelloos te maken voor het boren en vullen.
Het lokale verdovingsmiddel zorgt er voor dat de pijnsignalen die in het operatiegebied worden gevormd, tegengehouden worden op de plek waar de verdoving wordt ingespoten en van daar uit niet doorgestuurd kunnen worden naar het hoofd, waardoor u geen pijn voelt.
Uw maag moet leeg zijn voor de operatie. Als u toch eet, wordt er maagzuur aangemaakt. Onder anesthesie kan dit maagzuur in de longen komen. Dit kan een ernstige longontsteking veroorzaken.
Uw maag moet leeg zijn wanneer u onder verdoving, narcose gaat. De narcose voor de operatie verdooft ook uw maag, waardoor deze stopt met werken. Een maag zonder knijpkracht, in combinatie met het horizontaal liggen op de operatietafel, vormen een risico voor het teruglopen van zure maaginhoud richting slokdarm.
Samenvatting Wanneer patiënten klachten ervaren na het ondergaan van een lokale verdoving, is er vaak de angst allergisch te zijn. Echter, de meeste klachten die binnen 12 uur na een behandeling optreden zijn het gevolg van lokaal anaesthe- ticum dat in te hoge concentratie in de circu- latie terecht komt.
Risico's. Een verdoving is niet zonder risico's. Het is heel belangrijk om aan je tandarts door te geven welke medicijnen je gebruikt, hoe je medische situatie (bijvoorbeeld aandoening of allergie) is en of er in het verleden problemen zijn geweest tijdens of na een lokale verdoving.
Vaak is een plaatselijke verdoving na 4 uur helemaal uitgewerkt. Er zijn uitschieters tot 12 uren mogelijk.
Doorgaans doet het vullen van een gaatje geen pijn. Als u graag een pijnloze behandeling wilt, kunt u kiezen voor een plaatselijke verdoving voorafgaand aan de behandeling. Kiest u niet voor een plaatselijke verdoving, dan kunt u af en toe lichte pijn of ongemak ervaren.
U kunt direct na de behandeling weer eten. Tijdens het plaatsen van de vulling verharden wij deze namelijk met een speciale blauwe lamp. Zo wordt de vulling sterk en dat betekent dat u na het plaatsen direct weer kunt eten. Houd hierbij wel rekening met een eventuele verdoving, dit kan het eten lastig maken.
De verdoving werkt niet uit
In veel gevallen is de zenuw tijdelijk beschadigd, maar er kan ook sprake zijn van een permanente beschadiging. Wanneer je merkt dat de verdoving na enkele uren nog niet is uitgewerkt, neem dan contact op met de tandarts.
Hoe lang blijft de verdoving doorwerken? Een verdoving moet minimaal 1 tot 2 uur effectief zijn. Toch kan het dat de verdoving veel langer blijft doorwerken. Bij sommige mensen is de verdoving pas na 5 uur uitgewerkt.
Napijn na vullen
Ook de geringe krimp die optreedt bij het uiharden van composiet kan voor wat spanning zorgen. Dit kan leiden tot wat koude gevoeligheid en bij bijten. Dit kan enkele weken tot maanden duren. Maakt u zich hier geen zorgen over.
Wanneer de plaatselijke verdoving is uitgewerkt (na twee tot drie uur), kunt u te maken krijgen met pijn. Gelukkig is deze pijn goed te bestrijden met de pijnstillers die de tandarts u heeft voorgeschreven. Let wel op dat u de bijsluiter goed doorneemt en de voorgeschreven dosering niet overschrijdt.
De zenuw die het meest wordt aangedaan bij het geven van een mandibulair block is de n. lingualis.
In de meeste gevallen zal deze misselijkheid vrij snel voorbij zijn (binnen de 2 uur), we geven je zo nodig een antibraakmiddel. In uitzonderlijke gevallen kan deze misselijkheid langdurig aanhouden (tot zelfs meer dan 1 dag), zelfs na behandeling met medicijnen.
Wat is een zenuwblokkade van de arm (supraclaviculair blok)?
Bij een supraclaviculaire zenuwblokkade brengen we met een echo de zenuwbundels in beeld. Vervolgens spuiten we een verdovingsmiddel rond deze zenuwbundels. Dit verdovingsmiddel zorgt er voor dat u geen pijn voelt tijdens de operatie.