Het beste antwoord. Je hebt strijkmatten (niet te verwarren met strijkersmatten...) en strijkdekens, met een isolerende onderlaag, die je op elk plat oppervlak kunt leggen. In de praktijk zal dat vaak de eettafel zijn, ook ivm werkhoogte.
Hoe strijk je op de tafel
Kleding strijken op de tafel is vergelijkbaar met strijken op de vloer. Maar het zal je rug niet breken. Leg de handdoek of deken neer en sla je kleren plat. Dan kun je beginnen met strijken.
Het is vaak nodig om de ondergrond voor te strijken. Zowel bij zuigende ondergronden en niet zuigende ondergronden (zoals tegel over tegel) adviseren wij om de ondergrond voor te strijken met een geschikt voorstrijkmiddel. Ook bij een gipsgebonden ondergrond moet je altijd een voorstrijkmiddel gebruiken.
Föhn. Haarstylingapparaten blijken perfect te zijn om kreukels weg te jagen, want niet alleen de stijltang, maar ook de föhn is hier een wonderapparaat voor. Richt de hete lucht op de kreukel (houd wel 5cm afstand) en de kreukels zullen al gauw verdwijnen.
Natte handdoek
Maak een handdoek vochtig, niet druipnat, en leg deze over het kledingstuk of alleen de kreuk die je weg wilt krijgen. Het vocht zorgt ervoor dat de kreukels verdwijnen. Kijk na tien minuutjes of de kreuk weg is en hang daarna het kledingstuk op in een open ruimte zodat het nog even kan drogen.
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig.
“Om de kreuken eruit te krijgen, hang je je kledingstuk op en besprenkel je de kreuken met wat water. Föhn dan je kleding. Het water zal ervoor zorgen dat de kledingvezels opnieuw ontspannen terwijl je haardroger het meest kosteneffectieve alternatief biedt voor een handstomer.”
Slijtage kleding veroorzaakt door strijken en wassen
Met een strijkijzer, worden vezels van een stof geplet en gaan sneller slijten. Door een stoomapparaat te gebruiken beschadigen de vezels van een stof vele malen minder snel. Ook wordt textiel er niet mooier van wanneer je het (vaak wast).
Doe je kleding in de droger samen met 2 of 3 ijsklontjes. De ijsklontjes zullen ervoor zorgen dat de kleding na 10 minuten kreukvrij is. Het smeltende ijs zorgt voor stoom in de droger, wat ervoor zorgt dat de kreukels verdwijnen.
Span het shirt eerst zorgvuldig over de strijkplank, zodat de stof al bijna kreukvrij op de strijkplank ligt. Vermijd dat je over de naad van je shirt strijkt, dit zal alleen nog maar meer kreukels veroorzaken. Strijk nu met lichte druk over het kledingstuk.
Stoomstrijkijzer.
Je kunt kiezen voor: Een compacte beugel waar je het strijkijzer tegenaan kunt zetten; Een solide houder waar je het strijkijzer in kunt plaatsen; Een hittebestendig siliconen 'parkeerplaats' op de strijkplank zelf.
Stomen is zachter voor de stof dan strijken, omdat er geen direct contact is met een heet oppervlak. De hete stoom lift de vezels van de stof, en maakt ze weer 'vol'. Het textiel neemt de stoom en kleine waterdeeltjes op, en hierdoor zwellen de vezels van de stof wat op.
Strijken is gezond!
Strijken maakt kleren niet alleen mooi, het is ook nog gezond! Door de warmte worden bacteriën namelijk gedood. Dat is vooral handig bij dingen als handdoeken en theedoeken, omdat die met bijvoorbeeld eten en je lichaam in aanraking komen.
Een goed begin is het halve werk
Wanneer u uw natte kleding uit de wasmachine haalt, is het belangrijk om uw kleding goed uit te schudden. Strijk uw kleding ook even glad met uw handen voor u het ophangt. Hierdoor komen er minder kreuken in uw was, waardoor u tijd kan besparen tijdens het strijken.
Wasmiddel. Stop je was in de machine met vloeibare wasmiddelen in plaats van poeders. Deze zijn namelijk zachter en zorgen ervoor dat er minder kreukels in je was zitten. Ook wasverzachter is een goed alternatief om je kleding kreukvrij uit de machine te halen.
De beste manieren om jeans te strijken
Gebruik je een standaard strijkijzer? Leg de spijkerbroek dan plat op de strijkplank. Begin met het strijken van de voor- en achterzakken. Leg je spijkerbroek plat neer, strijk de tailleband en strijk vervolgens rond de kleine details, zoals de knoopsgaten en eventuele plooien.
Strijk het kledingstuk binnenstebuiten op een middelmatige temperatuur en net nadat het gewassen is zodat het nog een beetje vochtig is. Gebruik de spray- of stoomfunctie niet. Gebruik wel een persdoek indien nodig. Strijk het kledingstuk op een middelmatige temperatuur terwijl het nog wat vochtig is.
Ook nog even je overhemd strijken? Een beetje strijkijzer verbruikt 2000 kWh ofwel 2 kWh per uur. Stel je gebruikt 'm elke dag 5 minuten. Dat is dan 5kWh per maand en daarvoor betaal je zo'n € 1,15 per maand.
Zittend op een hoge stoel is de beste manier om te strijken. Zit rechtop, zodat uw rug in een correcte houding staat. Wenst u toch rechtopstaand te strijken, plaats dan een steun onder een voet en zet de voet iets vooruit. Op die manier blijft het bekken in evenwicht en de rugspieren ontspannen.
Strijkkralen versmelten met water
Je hebt tegenwoordig ook waterbeads. Dit zijn speciale strijkkralen waarbij je geen strijkijzer nodig hebt. Deze strijkkralen zijn overigens niet van HAMA. Nadat een werkje klaar is, spuit je er een beetje water overheen en blijven de kralen door het water aan elkaar plakken.
Gebruik je een wasmachine, doe dan minder kledingstukken in de trommel. Een korter programma met warmer water is zachter voor kleding die erg makkelijk kreukt. Haal kleding meteen uit de wasmachine, zodat kreukels die ontstaan zijn tijdens het centrifugeren niet blijven zitten.
De anti kreuk spray van Wexór, zonder te strijken verwijder je eenvoudig kreukels. Handig voor op reis maar ook tijdens het strijken gaan de vouwen er sneller uit en het verfrist ook nog eens lekker jouw textiel. Het elimineert rimpels van kledingstukken. Het verfrist kledingstukken dankzij een heerlijke frisse geur.