Als je ex niet mee wil werken, kun je via een advocaat aan de rechter vragen om de verkoop af te dwingen in een kort geding. De rechter kan jou dan vervangende toestemming geven om de gezamenlijke woning te verkopen.
Neem contact op met een advocaat
De advocaat kan een kort geding bij de rechter in gang zetten. De rechter zal dan beoordelen of je ex inderdaad geen recht meer heeft om in de woning te verblijven. Als dit het geval is zal de rechter in de beslissing zetten dat je ex-partner uit de woning moet.
Kun je het uitkopen huis weigeren? Zeker! Je kunt er voor kiezen om je te laten uitkopen door je ex-partner of gezamenlijk het koophuis te verkopen.
Als jullie er voor kiezen om de woning onverdeeld te laten, dan blijft de woning ook na de scheiding van beide partners. De woning wordt dan niet verdeeld en de hypotheek blijft zoals hij is. In beginsel mag dit voor maximaal vijf jaar.
Kunt of wilt u het huis niet verkopen? Dan kunt u beide eigenaar blijven en afspreken wie er mag wonen en wie de hypotheek betaalt. U kunt dit ook tijdelijk afspreken. Het kan redelijk zijn dat de partner die blijft, de hypotheek betaalt.
Als je ex niet mee wil werken, kun je via een advocaat aan de rechter vragen om de verkoop af te dwingen in een kort geding. De rechter kan jou dan vervangende toestemming geven om de gezamenlijke woning te verkopen.
Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven. Jullie zullen zelf moeten bepalen wie er blijft wonen en wie er vertrekt. Lukt het jullie niet om een besluit te nemen, dan kun je naar de rechter stappen om de woning toegewezen te krijgen.
Antwoord. Nee, uw man mag u niet op straat zetten in verband met de gelijke rechten die u heeft. Aangeraden wordt om gezamenlijke afspraken te maken over het gebruik van de woning. Als dit niet lukt, kunt u een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank.
Onderhoudsplicht na scheiding
Heeft uw ex geen of niet genoeg geld om van te leven, maar u wel? Dan moet u partneralimentatie betalen. De rechtbank bepaalt hoeveel dit is. Deze verplichting stopt na maximaal 12 jaar.
Kort samengevat: voor gescheiden ouders (of ouders die gezamenlijk gezag over een kind hebben) bestaat in principe geen maximumafstand om uit elkaar te gaan wonen. Het hangt af van alle omstandigheden van het geval en de betrokken belangen.
U kunt uw huis wel verkopen zonder toestemming van uw partner wanneer de woning alleen op uw naam woont en er een samenlevingscontract is zonder hierin opgenomen voorwaarden. Ook kunt u uw huis verkopen zonder de toestemming van uw partner, als zij alleen inwonend is en verder niets van doen heeft met het huis.
Antwoord: Als de hypotheek nog op uw naam staat kan de bank inderdaad bij u komen aankloppen voor de betalingen. Ook al woont u niet meer in het huis, u bent nog steeds mede aansprakelijk voor de hypotheekschuld.
Bij uithuiszetting moet iemand zijn huis verlaten na een besluit van de rechter, of soms van de burgemeester. Dit wordt ook wel ontruiming genoemd. Uithuiszetting kan gebeuren als iemand de huur niet betaalt of overlast veroorzaakt. Zoek snel hulp en houd goed contact met de verhuurder.
Antwoord. U mag uw ex-partner uit de woning zetten als uw ex-partner geen mede-eigenaar is van de koopwoning. Het kan zo zijn dat de ex-partner weigert om de woning te verlaten. In dit geval mogen de sloten van de woning worden vervangen, zodat de ex- partner geen toegang meer heeft tot de woning.
Koophuis en iemand uitschrijven op het adres
Mocht er wel sprake zijn van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract dan kan je de inwoner niet zomaar uit de woning zetten. Je zult dan verplicht zijn om het andere deel van de woning te kopen om de ander het huis uit te zetten.
Om je gedwongen uit huis te kunnen zetten moet je partner een uitvoerbare titel hebben, bijvoorbeeld: een vonnis van de vrederechter. Het feit dat je gedomicilieerd bent in de woning, beschermt je niet tegen uithuiszetting. Je inschrijving in een gemeente (je domicilie) zorgt dat de gemeente weet waar je woont.
Als er geen aantoonbare en/of gegronde reden is waarom een ex-partner na de scheiding niet zelf in het eigen levensonderhoud kan voorzien, kan de rechter met een afbouw in partneralimentatie in feite ook een verplichting opleggen om (meer) te werken.
Kort geding
Indien uw ex-partner zich daar niet aan houdt, kunt u de rechtbank verzoeken om hem of haar een geldboete op te leggen. Dit wordt een dwangsom genoemd en is een financiële prikkel tot nakoming. Deze methode kan daarom zeer effectief zijn om uw ex-partner mee te laten werken aan de verkoop.
In principe geldt de regel dat je ex-partner recht heeft op de helft van het ouderdomspensioen dat jij hebt opgebouwd toen jullie samen waren. Daarnaast heb jij dan recht op de helft van het pensioen dat je ex-partner toen heeft opgebouwd. Je kunt afspreken dat je van deze regel afwijkt.
U kunt ervoor kiezen om in het huis te blijven, terwijl uw ex-partner eigenaar blijft. Let wel goed op: u 'geniet' dan van een zogenaamd woongenot als u gehuwd was. Daar kan uw ex, de eigenaar, na vertrek niet meer van genieten. Woongenot telt als een vorm van partneralimentatie.
Ja dat kan, maar enkel als uw ex daar mee akkoord is. In dat geval wordt er een huurcontract gemaakt, want als niet eigenaar wordt je dan wel huurder.
Wie betaalt de hypotheek als je allebei in de woning blijft wonen? Dan blijf je samen de hypotheek betalen. Je kunt onderling afspraken maken voor de verdeling van de gezamenlijke kosten en dat je daarnaast ieder je eigen kosten voldoet zodat daar geen discussies over zijn. Een mediator kan je daarbij helpen.
Rechter beslist over verdeling
U probeert samen afspraken te maken over de verdeling en/of verrekening, eventueel met hulp van uw advocaat of een notaris (boedelbeschrijving). Komt u er niet uit, dan kunt u ook de rechtbank vragen om te beslissen over de verdeling en/of verrekening.
Een scheiding is soms een reden om een urgentieverklaring (wat 'voorrang' betekent) aan te vragen bij een woningbouwvereniging en/of een gemeente. Met een urgentieverklaring hoeft iemand niet op de wachtlijst voor een woning, en heeft hij of zij binnen een aantal maanden nieuwe woonruimte.
Het maakt niet uit wie de hypotheek betaalt of al die jaren heeft betaald; wat telt is op wiens naam het huis staat. Beide partners hebben bij een scheiding recht op de helft van de waarde van het huis. Een onafhankelijke makelaar bepaalt hoe hoog die waarde is.