Ook als de droogte lang duurt, is er in het algemeen geen probleem met de drinkwatervoorziening. Er zijn grote voorraden en die worden continu aangevuld. De natuur en landbouw hebben veel water nodig. Vergeleken daarmee is wat we nodig hebben voor drinkwater maar erg weinig.
De droogte neemt af. Hoewel er regionaal nog grote verschillen zijn, is er landelijk geen sprake meer van een grotere vraag dan aanbod van zoet water. Daarom wordt nu overgegaan van het niveau 'feitelijk watertekort' (niveau 2) naar 'dreigend watertekort' (niveau 1).
Het antwoord is nee. In heel Nederland hoeven we ons geen zorgen te maken over een dreigend drinkwatertekort. Er is voldoende voorraad, laat een woordvoerder van de Vereniging van drinkwaterbedrijven (Vewin) deze week weten aan de Volkskrant.
Dus, in 2040 kunnen we nog steeds lekker, gezond en voldoende drinkwater leveren. Maar dat vraagt van ons allemaal wel goede zorg voor natuur en milieu. Van de 47 miljard liter drinkwater winnen we zeven miljard uit oppervlaktewater van de Drentsche Aa. Ruim 200.000 Groningers ontvangen dit elke dag uit de kraan.
Oorzaken van droogte en tekort aan water
In een periode met warm weer en weinig regen kan er een tekort aan water ontstaan door: Veel verdamping door hoge temperaturen en veel zonlicht. Minder aanvoer van water door rivieren. Onder meer de Rijn en de Maas.
Er komt voorlopig dus nog geen einde aan de droogte. De aanvoeren van de rivieren zijn nog steeds laag, het neerslagtekort is verder opgelopen en ook de grondwaterstanden zijn uitzonderlijk laag. De effecten van de droogte zijn voor de scheepvaart, landbouw en natuur nog zeer goed voelbaar.
Bij watertekorten kunnen Rijkswaterstaat en de waterschappen het waterpeil tijdelijk verhogen. Bijvoorbeeld door via een gemaal meer water in het gebied te pompen. Hierdoor ontstaan tijdelijke voorraden zoet water. Het waterpeil kan niet onbeperkt worden verhoogd.
De externe invloed van Nederlandse consumptie is het grootst in landen die reeds met waterschaarste te maken hebben, voornamelijk Volksrepubliek China, India, Spanje, Turkije, Pakistan, Soedan, Zuid-Afrika en Mexico.
Als we de aarde als één geheel nemen, is er drinkwater tot in de eeuwigheid. Het water dat we drinken, of het nu uit de kraan komt, uit een fles of misschien wel rechtstreeks van de bron, is immers allemaal afkomstig van de neerslag, en er valt oneindig veel meer regen dan de totale mensheid ooit kan drinken.
Wat doet de overheid? De overheid en drinkwaterbedrijven hebben noodplannen klaarliggen. Als er langer dan 24 uur geen drinkwater uit de kraan komt, dan leveren drinkwaterbedrijven (zoals Vitens) nooddrinkwater uit aan klanten. Dit gebeurt met mobiele watertanks met tapkranen op verschillende plaatsen.
Nee, want het is een kringloop. Water op aarde is constant in beweging. Er vindt voortdurend uitwisseling plaats tussen de oceanen, de ijskappen, het grondwater en de atmosfeer door verdamping, neerslag en stroming.
Omdat de totale hoeveelheid water op aarde niet verandert, kan het water dus nooit opraken. Dat is anders dan bij olie of gas dat in de aardbodem zit. Die hoeveelheden kunnen wel opraken. In de badkamer, in de keuken en waarschijnlijk ook een in de wc.
Het Tilburgse kraanwater kreeg van de jury en het aanwezige publiek een 7,4. De jury omschrijft het Tilburgse kraanwater als 'erg aangenaam' en 'mild, licht-zuur'.
Anno 2022 ligt 26 procent van Nederland onder zeeniveau. Bij een megastorm op zee, of door extreem hoge afvoer van de grote rivieren die in onze delta uitmonden, loopt 59 procent van ons land het risico op overstroming. Dat beeld beïnvloedt het debat over woningbouw.
Op basis van de actuele hoogtekaart en de huidige inrichting van Nederland kunnen we stellen dat: 26% van het landoppervlak van Nederland beneden NAP ligt; 59% van het landoppervlak van Nederland (dus excl. Waddenzee, IJsselmeer en ander open water) gevoelig/kwetsbaar is voor overstromingen.
Het watersysteem loopt tegen zijn grenzen aan, waardoor in 2030 niet meer alle huizen aan de kraan kunnen, die we allemaal zo vanzelfsprekend vinden. Het tekort aan schoon leidingwater wordt veroorzaakt door droogte, bevolkingsgroei, verzilting en vervuiling, maar vooral door stroperige vergunningverlening.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
Ons grondwater is van nature schoon. Het wordt opgepompt en belucht door sproeiers. Zuurstof en opgelost ijzer vormen vlokken die uit het water worden gefilterd door een zandfilter waarna het zuivere drinkwater het net in wordt gepompt.
Dat zet Bahrein samen met Koeweit, Libanon, Palestina, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten bovenaan de lijst met landen met het hoogsterisico op waterschaarste in 2040.
In de zomer heeft Nederland vaker te maken met droge periodes, doordat er dan meer water verdampt dan dat er neerslag valt. Maar momenteel staat 2022 volgens het KNMI wel in de top-5 van droogste jaren sinds het begin van de metingen in 1901.
De grondwaterstanden zijn - landelijk gezien - gemiddeld tot verhoogd voor de tijd van het jaar. Rijkswaterstaat houdt een verhoogd peil op het IJsselmeer en Markermeer aan om beter voorbereid te zijn op een mogelijk watertekort deze zomer.
Op aarde bevindt zich een grote hoeveelheid water. Die hoeveelheid verandert niet: er komt niets bij en er gaat niets af. En dat is al miljoenen jaren zo. Wel verandert dat water steeds van toestand.
Wist je dat meer dan 40% van de wereldbevolking geen toegang heeft tot drinkbaar kraanwater? In feite hebben 664 miljoen mensen in de wereld helemaal geen toegang tot schoon drinkwater. Vooral in Afrikaanse landen als Ghana, Ethiopië, Nigeria en Oeganda is het waterprobleem enorm.