Het drinken van alcohol kan zorgen voor een vermindering van 'goede bacteriën' en een groei van 'slechte bacteriën', waardoor het microbioom uit balans raakt. Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de darmwand, waardoor schadelijke stoffen makkelijker het lichaam binnendringen.
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Wanneer je alcohol drinkt prikkelt dat het maagslijmvlies en wordt er meer maagzuur geproduceerd. Op die manier kan overmatig alcoholgebruik leiden tot aantasting van het maagslijmvlies. Dat geeft maaglast of maagpijn. Ook eenmalig overdreven alcoholgebruik prikkelt het maagslijmvlies.
Langere tijd te veel alcohol drinken verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden. Langere tijd te veel bier drinken kan bij mannen leiden tot diabetes type 2 (suikerziekte).
Ja , van bier drinken kun je een dikke buik krijgen. Dit komt omdat er in alcohol, en met name bier, veel calorieën zitten. Zelfs nog meer dan in suiker. (1 gram alcohol = 7 kcal.; 1 gram suiker = 4 kcal.)
drink voldoende water
Te weinig drinken zorgt voor meer risico op constipatie, dat op zijn beurt zorgt voor een verminderde passage van gassen. Wanneer je een opgeblazen gevoel hebt, drink dan 1 of 2 glazen water om de klachten te verminderen.
Drinkt volgens de richtlijn: drinkt niet of maximaal 1 glas per dag (= Advies Gezondheidsraad). Overmatig drinken: meer dan 14 (vrouwen) of 21 (mannen) glazen alcohol per week. Zwaar drinken: minstens één keer per week minimaal 4 (vrouwen) of 6 (mannen) glazen alcohol op één dag.
Een groot deel van de artsen raadt voor mannen maximaal 3 biertjes per dag en voor vrouwen (helaas) 2 biertjes per dag.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker. Alcohol kan ook verschillende ziektes aan de lever veroorzaken, zoals leverontsteking en levercirrose.
Het drinken van alcohol kan zorgen voor een vermindering van 'goede bacteriën' en een groei van 'slechte bacteriën', waardoor het microbioom uit balans raakt. Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de darmwand, waardoor schadelijke stoffen makkelijker het lichaam binnendringen.
Gevarieerd eten met veel groenten en fruit, weinig suikers en hier en daar wat gefermenteerde producten gebruiken kan al een heel pak helpen. Daarnaast kan je ook altijd de hulp van een probioticum zoals Enterol inschakelen om je darmflora weer helemaal in balans te brengen!
Bier houdt je hart gezond
Uit recent onderzoek blijkt dat bier óók goed voor je hart is, gemiddelde bierdrinkers hebben 42 procent minder kans op hartziekten vergeleken met niet-drinkers. Ook is het goed om te weten dat de onderzoekers aanraden om niet meer dan 1 biertje per dag te nuttigen.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken.
2. Overmatig drinken. Mannen die meer dan 14 standaardglazen per week drinken en nooit meer dan 5 glazen per gelegenheid drinken overmatig. Bij vrouwen is deze norm iets anders: als zij meer dan 7 standaardglazen per week achteroverslaan en nooit meer dan 3 glazen per gelegenheid dan drinken zij overmatig veel.
15-20 glazen (3 tot 4 promille): Laveloos
Je zintuigen verdoven en je bent in de war en afwezig; wat je hoort en ziet dringt nauwelijks tot je door.
Het grootste kenmerk van een bierbuik een een naar voren uitpuilende dikke buik zonder dat de rest van het lichaam dik is. Men kan dunne benen hebben, normale armen maar toch een dikke uitpuilende buik hebben. Dit is de typische bierbuik.
Een 'bierbuik' bestaat wel degelijk. Het klopt ook dat het vooral bij mannen voorkomt. Maar uiteraard kunnen ook vrouwen gewicht winnen door alcohol te drinken. Alleen zullen zij minder vaak een bierbuik krijgen omdat vet zich bij vrouwen doorgaans meer aan de heupen en het achterwerk opstapelt dan in de buikstreek.