Tips eerste bezichtiging huis: met hoeveel personen een huis bezichtigen? We raden je altijd aan om samen met iemand een huis te bezichtigen. 2 paar ogen zien immers meer dan 1. Wanneer je huizen gaat bekijken, is het erg makkelijk om overrompeld te worden door allerlei indrukken.
Over heel Nederland is het aantal bezichtigingen in het afgelopen jaar teruggelopen naar gemiddeld negen per woning. In 2021 lag het aantal bezichtigingen gemiddeld op dertien. Dat was toen een recordaantal.
Het aantal bezoekers moet beperkt zijn tot twee. Je kan dus niet met het ganse gezin tegelijk naar het pand gaan kijken. Zorg er voor dat je stipt op tijd aanwezig bent bij het geplande bezoek. Tijdens het bezoek zelf moet je te allen tijde de social distancing toepassen en is het niet toegelaten handen te schudden.
Bepaal de juiste doelgroep voor je huis
Als je dat goed doet kun je er vanuit gaan dat tussen de eerste 10 bezichtigingen de kopers van jouw huis zitten. Dus je moet weten welk type mensen of gezin een huis als dat van jou graag willen hebben, waar ze wonen en wat ze willen uitgeven.
Hoe lang een woning bezichtigen duurt, hangt onder andere af van de grootte van het huis en van de rondleidende makelaar. In een kleine studio heb je vanzelfsprekend eerder alles gezien dan in een groot landhuis. Over het algemeen zal een bezichtiging zo'n 20-30 minuten duren.
Probeer altijd twee keer te kijken in een huis. Bij een tweede bezichtiging zie je meer. Op plekken waar de woningmarkt onder druk staat, denk aan steden als Amsterdam en Utrecht, moet je echter snel schakelen. Een tweede bezichtiging komt daar dan ook weinig voor en mensen brengen na één bezichtiging een bod uit.
Misschien heb je al gevisualiseerd hoe je de kamers gaat inrichten. Omdat je tijdens de eerste bezichtiging niet alles hebt gezien en wellicht minder op eventuele gebreken hebt gelet, is het verstandig om een tweede afspraak met de verkoper of verkopende makelaar te maken.
Nu ligt het gemiddeld aantal bezichtigingen op 5,7. Ten opzichte van vorig jaar is dat maar liefst 44 procent lager. Het driemaandsgemiddelde van het eerste kwartaal ligt wel iets hoger dan in de periode december tot en met februari: 5,3 bezichtigingen.
Hoeveel biedingen zijn per woning gemiddeld? Niet alleen het aantal bezichtigingen, maar ook het aantal biedingen is in de afgelopen jaren afgenomen. Daar waar er in 2021 gemiddeld nog 6 keer op een woning werd geboden, kun je als verkoper in 2023 nog 'slechts' 3 biedingen verwachten.
Bieden op een huis hoeveel onder de vraagprijs? Bod doen op huis ontbindende voorwaarden opnemen in het contract. Bedenk goed dat het openingsbod altijd ongeveer 5 à 20% onder het definitieve bod ligt.
Een bod doen aan het einde van een kijkdag kan succesvol zijn. Als dat bod veel zekerheid biedt (weinig voorwaarden en aankoopmakelaar dragen hieraan bij), dan zou het huis aan het einde van de dag zomaar eens van jou kunnen zijn. Het betreft hier je beste bod. Zorg dat je dan wel een eindtijd opneemt in je voorstel.
Ook het aantal biedingen ten opzichte van 2021 daalde. Vorig jaar zijn er gemiddeld zes biedingen per woning uitgebracht. Dit jaar ligt het gemiddelde vooralsnog op vier.
Overbieden is niet verplicht maar in een markt met huizentekort heb je niet zoveel keuze. Je kunt verkoopprijzen van soortgelijke woningen opzoeken, aan de hand daarvan kun je zien wat realistisch is. Heel eenvoudig gesteld moet je nooit meer bieden dan je redelijkerwijs kunt opbrengen.
Voor sommige huizen is 2% overbieden al voldoende, bij andere huizen kan de prijs tot wel 20% boven de vraagprijs stijgen. Voordat je meegezogen wordt in een biedingen oorlog moet je het volgende weten: Sinds 2018 mag je niet meer lenen dan de waarde van een woning.
In 2023 is er weer meer te kiezen én hoef je niet meer zo veel boven de vraagprijs te betalen. In veel gevallen is overbieden niet nodig en kan er weer ouderwets over de prijs onderhandeld worden. Als je graag wilt verhuizen, zijn er genoeg redenen om in 2023 op zoek te gaan naar een woning.
Waar eerst ruim 85 procent van de woningen boven de vraagprijs werd verkocht, was dat in het 3e kwartaal van 2022 nog zo'n 60%. Ook het bedrag waarmee werd overboden is flink gedaald. Gemiddeld wordt er eind 2022 nog maar een paar duizend euro overboden.
Hoeveel je kunt bieden voor een woning is afhankelijk van zoveel verschillende zaken. Tegenwoordig wordt er zelfs vaker boven de vraagprijs geboden dan eronder. Er is daardoor geen percentage of bedrag te noemen dat je het beste onder de vraagprijs kunt gaan zitten.
Huizenprijs stabiliseert
Het verschil tussen de vraagprijs en de woningwaarde moet u met eigen geld betalen of met de overwaarde. Ook nu in juni 2022 moet je nog overbieden. Hoogte van het bod boven de vraagprijs is wel een stuk lager dan in 2021. Elke dag wijzigt het hoger bieden dan de vraagprijs.
De jaar-op-jaardaling van huizenprijzen komt in dat scenario in 2024 uit op 3,3 procent. In het scenario met een lagere rente beginnen huizenprijzen in 2024 alweer ligt te stijgen. Door het overloop-effect is ook in dat scenario in 2024 echter nog sprake van een jaar-op-jaardaling van huizenprijzen met 1,5 procent.
Ook in 2024 nog een prijsdaling. Huizenprijzen zullen nog even blijven dalen, verwacht ABN AMRO. Dit jaar is met 5 procent de grootste daling te verwachten. Ook komend jaar dalen huizenprijzen nog met 3 procent, voorspelt de bank.
Naast overbieden komt ook blind bieden op een huis wel eens voor. Blind bieden houdt in dat je een bod op een huis doet zonder dat je het hebt bezichtigd. Bijvoorbeeld om andere kopers voor te zijn of omdat je niet meer kunt bezichtigen.
Wanneer je niet bekend bent in de wijk waar je een huis bezichtigt, is het goed om te vragen hoe het is om in de buurt te wonen. Probeer hier zoveel mogelijk informatie over te krijgen. Let hierbij wel op dat wat voor de verkoper of verkopende makelaar als prettig gezien wordt, voor de ander juist onprettig kan zijn.
Wat zegt de wet? In de wet is bij de invoering van het nieuwe huurrecht de regel opgenomen dat uw huurder bij verkoop of verhuur van de woning of het bedrijfspand, aan belangstellenden gelegenheid moet geven tot bezichtiging. Dit staat in artikel 7:223 BW.