Er zit geen tijdschema aan het schoonmaken van camera's. Dit betekent ook dat als je je camera vaak gebruikt, of wanneer deze niet in een tas opgeborgen is, je deze vaker dient schoon te maken. Stof is de grootste vijand van camera's.
Gebruik eerst een rubberen luchtblazer om het grootste gedeelte van het stof te verwijderen. Blaas nooit met uw mond. Hierdoor kunnen er speekseldeeltjes op de lens terechtkomen, die moeilijk te verwijderen sporen nalaten. Vervolgens gebruikt u een heel zacht penseel om het stof op de lens te verwijderen.
Zorg ervoor dat je de sensor niet aanraakt! Leg je camera met de achterkant op een doek neer op tafel. Vervolgens kun je de speciale sensor kwast met statische haartjes of een swab met speciale vloeistof gebruiken om de sensor schoon te maken.
Een semi-professionele camera kan er zo'n 100.000 tot 150.000 maken en een professionele camera kan er zo'n 150.000 tot soms wel 400.000 maken. Het is lastig om erachter te komen hoeveel kliks je camera precies kan maken en zoals je ziet lopen deze getallen dan ook enorm uiteen.
De enige objectieve weergave van hoe goed een camera tegen water kan is een IP (Ingress Protection) norm. De IP-classificatie is opgebouwd uit twee cijfers; het eerste geeft de mate van bescherming tegen stof aan, het tweede de mate van bescherming tegen vocht.
De meeste spiegelreflexcamera's voor beginners gaan rond de 150,000 tot 200,000 clicks mee. De echte professionele spiegelreflexcamera's gaan dus tot 400,000 of zelfs 500,000 clicks mee. Via deze database kun je zien wat de verwachtte levensduur is van jouw camera.
Je kiest voor een systeemcamera als je opnamen van goede kwaliteit wilt maken. Maar ook als je tijdens het fotograferen dezelfde mogelijkheden wilt hebben als je met een spiegelreflexcamera hebt. Een groot voordeel ten opzichte van de spiegelreflexcamera is dat een systeemcamera vrij compact is.
Een sensor is een apparaat dat fysieke of chemische eigenschappen van de omgeving kan detecteren en meten. Sensoren meten bijvoorbeeld temperatuur, druk, lichtintensiteit, vochtigheid, beweging, geluid, of chemische samenstelling van een stof.
Doorgaans liggen de kosten voor een enkele sensor tussen de € 15 en € 100.
Sensoren meten natuurkundige grootheden en zetten deze om naar elektrische spanningen. Deze spanningen worden in de microcontroller (ECU) verwerkt en als “signaal” gelezen. Het signaal kan worden beoordeeld aan de hand van de hoogte van de spanning, of de frequentie waarmee een signaal verandert.
Niet twijfelen dus: op naar het RecyclePunt, het Recupel-huisje van het recyclagepark of De Kringwinkel. Of geef je elektro aan je winkelier als je daar een nieuw exemplaar koopt. Hieronder vind je alle adressen van de duizenden inzamelpunten.
Webcams zijn relatief makkelijk te hacken. Als je niet wilt dat criminelen met je mee kunnen kijken, is het dus belangrijk om je camera af te plakken. Zelfs als een hacker dan toegang heeft tot je webcam, kan deze alsnog niets zien.
Apple raadt voor het schoonmaken van een iPhone een 'zachte, pluisvrije doek' aan. Maar als je dat allemaal niet bij je hebt, maak het lensje dan gewoon stof- en vetvrij met een stuk van je (schone) T-shirt! Je zal zien dat je mobiele foto's dan gelijk mooier worden!
Zolang je de ontspanknop half indrukt, blijft de camera scherpstellen op jouw onderwerp. Dit is handig wanneer de afstand tussen jou en het onderwerp snel veranderd. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van onderwerpen die in beweging zijn zoals kleine kinderen die rennen, sporters of snelle voertuigen.
Een mogelijke oplossing is je camera instellen op sluitertijdenvoorkeuze en een sluitertijd kiezen waarvan je zeker weet dat die scherpe foto's zal opleveren. Ook kun je de ISO-waarde van je camera met een of meerdere stops verhogen. Let wel: een hogere ISO-waarde leidt ook tot meer ruis.
Wanneer kies je voor een spiegelreflexcamera? Een spiegelreflex heeft duidelijke voordelen vergeleken met bijvoorbeeld een smartphone of compactcamera. Vooral de beeldkwaliteit is zichtbaar beter. Daarnaast kun je allerlei camera-instellingen aanpassen en heb je veel invloed op de scherptediepte.
In de middenklasse van spiegelreflexcamera's tussen de 500 en 1000 euro vind je iets uitgebreidere modellen die vaak standaard geleverd worden met 1 of meer lenzen. Dit zijn camera's voor de meer ervaren fotograaf.
Het is handig om te weten hoeveel clicks een camera heeft, omdat je zo de levensduur van je camera kunt controleren. De sluiter van een camera zal namelijk slijten. Maak je geen zorgen, de gemiddelde camera kan tegenwoordig gemakkelijk 100.000 clicks behalen, oftewel 100.000 foto's. Dat is behoorlijk veel!
Camera's kunnen slecht tegen extreme hitte. Zodra je camera te heet (of te koud) wordt, werkt de camera minder goed. Je kunt merken dat hij trager reageert of dat het lcd-scherm langzamer de beelden vertoont.
Je camera beschermen tegen kou
Zeker rondom het vriespunt ontstaat de kans dat water bevriest, terwijl het op de camera zit. Zolang het bevroren is geeft dat geen probleem, maar eenmaal in de cameratas zal het ijs ontdooien en kan het in de camera komen als je camera geen waterafstotende behuizing heeft.
Een veel geziene oplossing is de camera bij de verwarming te leggen of er een föhn op te zetten. Doe dat vooral NIET! Laat de camera met lens rustig in jouw fototas op kamertemperatuur komen. De condens trekt vanzelf weg.