Een gesprek / sessie duurt meestal 45 minuten tot een uur. Voor relatietherapie duurt het een uur tot anderhalf uur.
In het eerste gesprek legt u uw probleem voor. De psycholoog stelt u veel vragen om alle facetten van het probleem in kaart te brengen. Zo zal de psycholoog willen weten wat uw achtergrond is en wat de aanleiding van de klachten is. Ook wordt geïnventariseerd welke coping stijl u hanteert om problemen op te lossen.
Geheimhoudingsplicht psycholoog: Je kan en mag alles bespreken. Wat je wil bespreken met een psycholoog is helemaal aan jou. Je mag het hebben over jouw leven, je gevoelens, je gedachtens, je angsten, je ouders, vrienden, relatie, familie. Over je studie, werk of je thuissituatie.
Wat kost een psycholoog? In 2022 kost een gemiddelde sessie (30 minuten) bij een psycholoog tussen de €100 en €120 euro. In deze prijs zit jouw directe tijd met de psycholoog verwerkt, maar ook de kosten voor het uitwerken van jouw consult of bijvoorbeeld het beoordelen van ingevulde E-health.
Een therapeut stelt diepgaande vragen over je leven, verleden, kijk op zaken en gaat je wellicht proberen te confronteren. Praten met een mentale gezondheid-professional is daarom in het begin wellicht wat onnatuurlijk, want het meeste sociale contact is een stuk lichtzinniger.
Hoe gaat het verder met een depressie? Vaak kunt u na acht tot tien gesprekken met de psycholoog weer op eigen kracht verder. Soms helpen de gesprekken onvoldoende en is er dus een andere aanpak nodig. Dan bespreekt de psycholoog met u de mogelijkheden.
Welke vragen stelt een psycholoog bij een intake: Hoe zou je jezelf omschrijven? Wat is de reden dat je mij benadert? Wat verwacht je van deze gesprekken?
Sinds 2014 geldt er geen maximum aantal behandelingen meer voor psychologische hulp. Het hele behandeltraject wordt nu vergoed.
Een psycholoog doorgrondt menselijke gedachten, gevoelens en gedrag. Hierbij wordt bijvoorbeeld diep ingegaan op onderliggende denk-, voel-, en belevingsprocessen die de aanleiding kunnen zijn van bepaald vertoond gedrag of bepaalde gevoelens.
Houd geen dingen achter en laat de controle over het gesprek los. De professional die voor je zit zal niet over je oordelen. Psychologen zijn ook onderworpen aan het beroepsgeheim, dus niets dat je hun vertelt zal de kamer verlaten. Wees niet bang om moeilijke of pijnlijke onderwerpen te bespreken.
“Dank je wel voor je hulp. Dankzij jou begrijp ik nu alle negatieve patronen en opvattingen over mezelf, heb ik het zelf in de hand. Dankzij handige technieken die ik bij jou heb geleerd, heb ik nu veel invloed op mijn gedachten. Ik weet het nu dat alles wat ik denk een grote invloed heeft op mijn dagelijks leven.
Een psycholoog is geen arts en mag geen medicijnen voorschrijven. Een psychotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met complexe, psychische klachten. Deze behandeling is vaak intensiever en langduriger dan die van een psycholoog. Meestal valt deze behandeling onder de gespecialiseerde ggz.
Door een speciale vervolgopleiding eerstelijns psychologie te volgen verkrijgt de psycholoog een zogenaamde eerstelijns kwalificatie. De psycholoog dient als eerstelijns gekwalificeerd geregistreerd te staan om eerstelijns psychologie in de praktijk te kunnen beoefenen.
Het grootste verschil tussen een eerstelijns- en een tweedelijnsbehandeling bij een psycholoog, is de duur van de behandeling en de zwaarte van de behandeling. De term eerstelijnspsycholoog of tweedelijnspsycholoog is inmiddels officieel verouderd. Sinds 2014 zijn deze termen vervallen en vervangen.
Een psycholoog is gespecialiseerd in gedragingen, gevoelens, gedachten en de algehele geestelijke gezondheid van mensen. Met een psycholoog kun je praten over de gevoelens en problemen waar je hulp bij nodig hebt.
Meestal zijn 5 tot 10 sessies voldoende. Soms kan het traject nog korter zijn en soms is het nodig om wat langer door te gaan met de gesprekken. Ook de frequentie van de gesprekken verschilt van persoon tot persoon. Vaak zijn de gesprekken in het begin een keer per week of eens in de twee weken.
Kan je zomaar naar een psycholoog? Ja, je kan zomaar naar een psycholoog. De tijd dat je eerst langs je huisarts moet voor een verwijsbrief om vervolgens doorverwezen te worden naar een psycholoog, is voorbij. Ook het voor lief nemen je te laten helpen door een psycholoog waar je eigenlijk geen klik mee hebt.
Een goede psycholoog beschikt over empathisch vermogen, is in staat om écht naar mensen te luisteren en kan opgedane kennis en ervaring inzetten om tot de beste oplossing te komen voor cliënten. Daarbij is een goede psycholoog integer en kan deze goed omgaan met vertrouwelijke kwesties en informatie.
De intake duurt gemiddeld 2 uur.
Veel advocatenkantoren bieden een gratis kennismaking- of intakegesprek aan. In dit gesprek van maximaal 30 minuten heb je de mogelijkheid om je zaak met een advocaat te bespreken. Alleen 30 minuten is zo voorbij, dus een goede voorbereiding is belangrijk.
Bij een depressie heb je last van verschillende klachten. Per persoon kunnen deze klachten verschillen. Een huisarts, psycholoog of psychiater kan de diagnose depressie vaststellen.
Serotonineheropnameremmers, ook wel SSRI's genoemd, regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. Hierdoor vermindert de depressie en verbetert de stemming. Voorbeelden zijn citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.