De cantaloupe heeft zijn naam te danken aan de Italiaanse stad Cantalupa, waar hij voor het eerste verbouwd werd. Van alle meloensoorten is de cantaloupe de zoetste, daarom wordt hij ook wel eens suikermeloen genoemd.
Een galiameloen heeft zachter en sappiger vruchtvlees en smaakt zoeter dan de cantaloupe.
Cantaloupe meloen
De cantaloupemeloen is ovaalvormig en heeft een licht geribbelde grijsgroene schil. Het vruchtvlees is oranje van kleur en smaak zoet en aromatisch. Deze meloensoort is perfect als tussendoortje of dessert.
De Cantaloupe meloen smaakt zoet en is sappig van smaak. Deze meloensoort herken je aan zijn grijsgroene uiterlijk met donkere strepen. Het vruchtvlees is mooi oranje van kleur. Perfecte match in de keuken met blauwe kaas.
Waarom is de Galia meloen goed voor je gezondheid:
Het lichtgroene vruchtvlees van de Galia meloen is een bron van vitamine C. Deze vitamine helpt je lichaam bij het wegvangen van schadelijke vrije radicalen en draagt bij aan sterke botten en tanden en een gezonde huid. Ook helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
Vooral Cantaloupe-meloen is wereldwijd een van de gezondste meloensoorten.
Galiameloen
Je zou het misschien niet verwachten, maar de galiameloen bevat minder suiker dan een watermeloen. De galiameloen is heerlijk met rauwe ham, daarnaast bevat het per 100 gram slechts 6 gram suiker en 23 calorieën.
De Piel de Sapo meloen is rijk aan vitamine C. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Daarnaast is vitamine C belangrijk voor de stevigheid van je huid, botten, tanden en bloedvaten én helpt het je weerstand goed te houden.
Waarom is de honing meloen goed voor je gezondheid:
Ook bevat de honingmeloen volop vitamine C, een vitamine die je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade en bijdraagt aan een gezonde huid, soepele bloedvaten en sterke botten en tanden.
De Cantaloupe meloen bevat veel bètacaroteen, het stofje dat ook verantwoordelijk is voor de herkenbare oranje kleur van deze meloen. Bètacaroteen kan in je lichaam worden omgezet in vitamine A. Deze vitamine is belangrijk voor de goede werking van je ogen en helpt je huid gezond te houden.
Duurste meloen ter wereld
De zwarte Densuke-watermeloen, die alleen op het eiland Hokkaido wordt verbouwd en erg moeilijk te kweken is, spant wat dat betreft de kroon. Jaarlijks worden er maar een paar duizend exemplaren verkocht. De prijs kan oplopen tot wel 6000 euro.
Ben je calorieën aan het tellen dan is de galiameloen een betere keuze. Die bevat per 100 gram minder calorieën dan de watermeloen. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de galiameloen meer positieve punten heeft dan de watermeloen.
Als je een meloen aansnijdt, wil je wel dat het vruchtvlees lekker zoet en sappig is. Zo check je dat: Hier kom je achter door op de onderkant van de meloen te drukken. Geeft deze mee, dan is de meloen rijp.
Galiameloen bereiden & bewaren
Bewaar meloenen niet in de koelkast. De kou verstoort namelijk het narijpingsproces. Bewaar stukken en partjes meloen wel in de koelkast, maar verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar.
Leg de meloen gewoon op de fruitschaal, zeker bij ander fruit, en ruik elke dag even hoever de Galia meloen is gaan rijpen of nog moet rijpen. Wanneer fruit bij elkaar ligt rijpen zij sneller dan wanneer deze alleen ligt. Door stoffen, die door fruit worden afgegeven, gaat het rijpingsproces sneller.
Het seizoen van de meloen is op dit moment op z'n top. In de maanden juni t/m augustus is de aanvoer het grootst en zijn de meloenen op z'n lekkerst én voordeligst.
Watermeloen is een perfecte combinatie van veel water en een kleine hoeveelheid vezels. Beide ingrediënten zijn van belang voor een gezonde spijsvertering. Vezels geven je ontlasting 'body', terwijl water het spijsverteringskanaal stimuleert.
Kiwi's zitten bomvol vitaminen en mineralen
Maar ook magnesium, foliumzuur en kalium zitten verpakt in een kiwi. In totaal zitten er 16 verschillende soorten vitaminen en mineralen in slechts één vrucht. Dat zorgt ervoor dat kiwi's een van de meest voedzame fruitsoorten is die je kan eten.
Bij aankoop hoort de gele honingmeloen stevig aan te voelen. Hij mag geen zachte, beurse plekken vertonen. Je kunt een rijpe meloen herkennen aan zijn zoete geur. Ook moet de schil bij lichte vingerdruk iets meegeven.
Smaak. De Piel de Sapo heeft een heerlijk, karakteristiek zoet aroma. Het is een sappige meloen die erg lekker is met een beetje gembersiroop, limoensap of zout. Je kunt hem zo uit de schil eten of verwerken in een fruitsalade of punch.
De Limelon is een echt unieke meloen het heeft een friszure bite met een vleugje limoen. De meloen is een verfrissende aanvulling voor salades of andere gerechten die een verfrissend aspect kunnen gebruiken.
Je kunt eventueel ook meloen eten, want daar zit veel water. Door 's avonds een paar stukjes meloen te eten, blijf je goed gehydrateerd. Bovendien zorgt meloen ervoor dat je geen last krijgt van je maag na een zware maaltijd.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Er zijn vruchten die relatief veel suiker bevatten in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Voorbeelden van zoete vruchten zijn dadels, vijgen, lychee en banaan.
Klinisch onderzoek suggereert dat gedroogd fruit, zoals dadels, vijgen, pruimen en rozijnen, ondanks een hogere suikerconcentratie een hoog vezelgehalte en lage tot matige GI heeft, waarmee het effect op de bloedsuiker kan worden beperkt [3,9].