De beste periode om een hortensia te stekken is de zomerperiode, van juli tot begin september. Stekken in deze periode wordt de zomerstek wordt genoemd. De hortensia vermeerderen kun je eigenlijk het hele jaar door doen, maar in andere periodes heb je niet de garantie dat het goed gaat.
Een hortensia stekken doe je als volgt:
Kies een tak met bladknoppen in plaats van bloemknoppen bovenin. Knip de takken op ongeveer 10 cm lengte af. Let op: zorg dat er minimaal 2 bladparen aanzitten (1 bladpaar = 2 bladeren langs elkaar). Knip de tak 1 cm onder het 1e bladpaar af.
Hoe snel groeit een hortensia stek? Nadat je een hortensia hebt gestekt met een zomerstek zullen na ongeveer drie of vier weken wortels ontstaan in de stek. Hierna kan je het elastiek van de plastic zak halen, maar laat de zak zelf nog even zitten.
Je snijdt een zijkant of topje van een plant en zet dit op water. Zo kunnen er weer wortels aan het stekje groeien waardoor het uiteindelijk een nieuwe plant wordt. Er zijn veel verschillende planten die je kunt stekken. Een plant als de Clusia is bijvoorbeeld zeer geschikt omdat die van origine uit de mangroves komt.
Hortensia's verplant je het beste in de herfst: als de aarde nog warm en vochtig is, maar de plant 'stil' staat. Oktober of november dus.
Waar kan een hortensia niet tegen? Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen.
De hortensia vermeerderen kun je eigenlijk het hele jaar door doen, maar in andere periodes heb je niet de garantie dat het goed gaat. Door te stekken in zomerstek ontwikkelen de stekjes zich gedurende de herfst en winter tot nieuwe planten.
Sommige stekjes wortelen binnen enkele weken, maar andere kunnen daar maanden over doen.
Kies je voor een stek op water, neem dan een glazen vaasje met lauwwarm water, waarbij je de stengel en luchtwortel onder water zet (nooit het blad). Het kan een paar weken duren, maar als je grondwortels ziet verschijnen en deze zijn minimaal 5 cm lang, dan is het tijd om hem in de aarde te zetten.
In principe kun je het hele jaar door planten stekken, behalve in de winter. Het voorjaar is de beste periode om je plantjes te stekken. Het is niet te warm, niet te koud en er is voldoende licht. Het verschilt per plant wanneer je kunt stekken, maar in het groeiseizoen is de overlevingskans het grootst.
❀ Bloei. Hortensia's bloeien bijzonder lang en weelderig: tot 5 maanden lang.
Helemaal ideaal is een beschutte omgeving, zoals een kas. In deze periode is het belangrijk dat de stekjes steeds voldoende water krijgen. De stekgrond waarin ze staan, moet altijd vochtig zijn. Drie keer per week water geven is hierbij een goede vuistregel.
Ze zijn langlevend, eenvoudig te onderhouden en veelzijdig te gebruiken. Op de juiste standplaats geplant kunnen hortensia's vele jaren overleven. Het bekendste zijn de boeren- of gewone hortensia (hydrangea macrophylla), de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de klimhortensia (Hydrangea petiolaris).
Knip een takje van 3 vingers lang en verwijder de onderste blaadjes. Schraap met een mesje van boven naar beneden op één plek een stukje bast weg ter grootte van een centimeter. Gebruik bij tijm en rozemarijn stekpoeder (te koop bij het tuincentrum). Dip de stekken met de wond in het poeder, tik overtollig poeder af.
Maak stekjes van ongeveer vijf tot vijftien centimeter, afhankelijk van het soort plant. Haal de onderste bladeren van je stekjes af voordat je ze in het water zet, anders gaan ze rotten. Eventueel kun je het uiteinde van je stekje van tevoren in stekpoeder dopen om hem te beschermen tegen bacteriën.
Als de wortels onder water zich goed hebben ontwikkeld, kun je je stek in de grond zetten. Laat de wortels minstens tot een centimeter of tien tot twintig groeien. Hou de aarde vochtig wanneer je je stek net hebt gepland. Als je plant na een paar weken goed is aangeslagen, zal je snel nieuwe groei zien verschijnen!
Stekken in water geeft het beste resultaat met de minste inspanning. Je hebt er weinig werk aan en je ziet wel heel mooi de wortels ontwikkelen. Alles wat je hoeft te doen is het waterpeil op de juiste hoogte houden en één keer per week het water te verversen, zodat er geen algen in het water gaan groeien.
Je kunt de top van de stam afknippen, deze weer laten wortelen in een glaasje water en daarna in een nieuw potje zetten. Zo heb je weer een kort stammetje, vol met blad. Je kunt ook stekjes gebruiken om de plant opnieuw mee te starten.
Staat je stek in het water? Zorg ervoor dat je stek niet te groot is en te veel bladeren heeft. Een deel van de energie van de plant gaat naar het maken van nieuwe wortels. Wanneer je stekje er alles aan moet doen om z'n bladeren in stand te houden, gaat dat ook de wortelgroei tegen.
Hoe weet ik of worteltjes niet meer goed zijn? De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen.
Knip een stek van een plant door tussen twee bladeren te knippen. Snijd in een beweging de stengel onder een blad, bladknoop of bladpaar door. Belangrijk is dat de snede glad moet zijn. Laat een bloedende stek even met rust, totdat het bloeden minder wordt.
Knip na de winter (in maart of april) uitgebloeide bloemen weg tot net boven de al gegroeide bladknoppen. Als je snoeit na de winter heb je in de winter toch nog een volle plant met geelbruine tot donkerbruine bloemen die er ook mooi uitzien als het ijzelt of sneeuwt.
Je graaft de hortensia behoorlijk ruim uit. De plant heeft vaak een gigantisch wortelpakket en zorg dat je de wortels zover uitgraaft als de plant groot is. Als het uitgraven klaar is, zorg je dat je een gat graaft op de nieuw plek. Deze moet een keer zo groot en diep zijn als het wortelpakket!
Op kalkrijke bodems zullen zogenaamde blauwe hortensia's altijd roze bloemtuilen hebben. Wil je blauwe bloemen dan is een voldoende lage zuurtegraad van de bodem noodzakelijk. Het omgekeerde is niet altijd waar, een aantal roze rassen zijn kleurvast en niet blauw te krijgen.