Populier, els en spinthout van den (vurenhout) en eik zijn het meest kwetsbaar. Spar en kernhout van den en eik zijn wat beter bestand tegen de aantasting. Het kernhout van de eik is het meest resistent. Het maakt ook uit of het grondwater in één richting stroomt of oscilleert.
Robinia staat bekend om de goede weerstand tegen water. Zo kunt u planken van Robinia onbehandeld in het water plaatsen, ideaal voor een beschoeiing. Qua duurzaamheid komt Robinia dicht in de buurt van Azobe en Angelim Vermelho, alleen deze houtsoort is zeer gunstig geprijsd.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Verduurzaamd hout is geïmpregneerd of gemodificeerd. Daardoor kan het hout beter tegen vocht: het rot minder snel weg. Zacht naaldhout en minder 'harde' loofhoutsoorten, zoals populier, kunnen op die manier toch geschikt worden gemaakt om buiten te gebruiken.
Douglas hout kan over het algemeen goed tegen water. Echter, kan geen enkele houtsoort tegen langdurige vochtigheid. Daarom is het belangrijk dat het hout ook de tijd krijgt om te drogen en niet constant nat is.
Pokhout is bekend als een van de hardste en zwaarste handelshoutsoorten. Kruisdraad of warrige draad. Fijn. 1150-1350 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1400-1500 kg/m3.
Drogen is het beste middel tegen houtrot
Hout dat vochtig blijft is vatbaar voor aantasting, zorg er dus voor dat hout zo droog mogelijk blijft. Dit kan met door het hout te bewerken met verf, lak of beits. Impregneren is ook een manier om vocht voor een langere tijd uit de houtnerven te houden.
Het verschil tussen Douglas hout en hardhout zit hem ook in de duurzaamheidsklasse. Douglashout heeft duurzaamheidsklasse 3 en gaat wel 10 tot 15 jaar mee! Hardhout heeft een duurzaamheidsklasse 1 is gaat zo'n 25 jaar mee.
De Douglas zal minder snel scheuren dan de Lariks. De Lariks is echter wel een stuk duurzamer dan de Douglas. Het lijkt dus beter om voor de Lariks te kiezen als je duurzaam tuinhout wilt gebruiken.
Een lak, transparante beits of vernis geven het hout oppervlakte-bescherming. Deze moeten vaker herhaald worden omdat ze maar een dunne beschermlaag geven en sneller afslijten. Een diepere waterafstotende behandeling met nanotechnologie zorgt ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten worden voor vocht.
Voor de houtbescherming in je tuin raden we in principe steeds beits en houtverf aan voor zachthout, en oliën voor hardhout. Lak kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het dringt niet door in het hout maar vormt wel een stabiele waterdichte beschermlaag op het houtoppervlak.
Gebruik onbehandeld vurenhout niet voor toepassingen in de grond. Wanneer deze houtsoort in wisselend contact staat met vocht, zal het hout (zelfs geïmpregneerd vuren) snel aangetast worden. Liggende vurenhouten onderdelen, zoals vloeren of dorpels, zult u extra goed moeten beschermen tegen vocht.
Ebben, of ook wel ebbenhout, is zwart hout, met een hoge volumieke massa: het zinkt in water.
Door de dichte structuur en de natuurlijke oliën is teak de meest populaire houtsoort voor tuinmeubels. Het hardhout veroudert in stijl, is robuust, verandert niet van vorm en is bestand tegen verwering en water, mits je het jaarlijks goed in de olie zet.
Welke typen hout kunt u gebruiken voor uw overkapping? Voor een overkapping kunt u verschillende soorten hout gebruiken. De meest gebruikte soorten hout voor tuintoepassingen zijn Douglas, Vurenhout of Grenenhout. De keuze voor je overkapping is afhankelijk van de duurzaamheidsklasse van de verschillende typen hout.
Douglashout heeft een duurzaamheidsklasse 3 en daarmee heeft Douglas een levensduur van 10 tot 15 jaar als u het onbehandeld laat. Vuren heeft onbehandeld een levensduur van zo'n 4 tot 7 jaar en heeft daarmee duurzaamheidsklasse 5. Geïmpregneerd gaat Vuren nog wat langer mee dan Douglas hout.
Goedkoop In vergelijking met andere (hard)houtsoorten met dezelfde toepassingen zoals hardhout is Douglas een goedkoop alternatief die vaak voldoende duurzaam is voor buiten toepassingen zoals buitenmeubels, inrichting, hekken en schuttingen.
Ons hout zoals douglas hout en eikenhout werkt door vochtverlies. Hout is een natuurproduct. Wanneer hout nat wordt dat zwelt het. In de zomer verliest het hout vocht waardoor er door de toenemende spanning in het hout duidelijk zichtbare krimpscheuren kunnen ontstaan.
Houtrot kun je stoppen nadat het begint door het beschadigde stuk hout te verwijderen en met houtrotvuller te behandelen.
Een bekend voorbeeld van een houtsoort die bloed is eikenhout. Maar ook veel tropische houtsoorten zoals Afzelia, Meranti, Merbau en Mahonie hebben last van dit probleem. Let dus goed op wanneer u van plan bent deze houtsoorten te gaan schilderen.
Het hout groeit langzaam door de koude temperaturen waardoor het hout steviger en dus harder wordt. Hoewel Eik een kwaliteitsvolle en dure houtsoort is, is eikenhout op de wereldmarkt 5-7 keer goedkoper dan teakhout!
Balsa hout is de lichtste en zachtste houtsoort die er bestaat, waardoor deze zeer geschikt is voor gebruik door LOTUSslachtoffers.
Thermohout krijgt een thermische warmtebehandeling waarbij het vocht uit elke cel gehaald wordt. De celstructuur wordt hierdoor hard waardoor het vocht nauwelijks nog binnen kan dringen. Hierdoor werkt Thermohout het minst van alle houtsoorten.