Als je van design en gemak houdt, dan is 1Password (beeld onder) de beste optie. 1Password heeft fraaie apps voor vrijwel alle besturingssystemen en synchroniseert je wachtwoorden tussen je apparaten. Naast die apps kun je ook via de browser toegang krijgen tot je wachtwoorden.
1. LastPass. Wachtwoordmanager LastPass slaat uw wachtwoorden op in een versleutelde, digitale kluis. LastPass kan automatisch uw aanmeldingsgegevens invullen op bijvoorbeeld een website of app die u gebruikt.
De beste password manager van dit moment is volgens onze test NordPass. Andere goede password managers zijn Keeper, 1Password, Bitwarden en Dashlane. Al deze wachtwoordmanagers zijn in principe goed, maar sommige zijn net wat beter dan andere voor de gemiddelde gebruiker.
Is het veilig? De Google Wachtwoordmanager is goed beveiligd. De wachtwoorden die de manager verzint zijn vaak ijzersterk en moeilijk te kraken. Het enige nadeel is dat wanneer iemand op jouw Google account weet in te loggen, die persoon alle wachtwoorden gelijk ziet.
Ja, LastPass is veilig, beveiligd en gemakkelijk te gebruiken. Het maakt gebruik van 256-bit AES-encryptie om ervoor te zorgen dat alle wachtwoorden veilig worden opgeslagen, het heeft een zero-knowledge beleid, en het bevat veel geavanceerde opties voor multi-factor-authenticatie voor extra beveiliging.
Wachtwoorden controleren
Controleer zo of uw accountgegevens gelekt zijn: Ga naar de site haveibeenpwned.com. Klik op Email or phone (international format). Vul uw mailadres in.
1Password is zeer veilig, zeer gemakkelijk te gebruiken en bevat een groot aantal extra functies. Je krijgt een van de beste encryptiemethoden die er zijn (256-bit AES), een zero-knowledge beleid en twee-factor authenticatie.
Sommige password managers kunnen gehackt worden. Maar in die gevallen is er een belangrijk voorbehoud: de informatie in je wachtwoordmanager moet versleuteld zijn.
1Password heeft geen gratis versie. 1Password en LastPass kosten beide $ 36 per jaar voor een onbeperkt aantal apparaten en wachtwoorden. Keeper heeft een zeer beperkte gratis versie, voor slechts 1 mobiel apparaat. LastPass is daarentegen beschikbaar voor een onbeperkt aantal van 1 apparaattype (computer of mobiel).
Een slim wachtwoord bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Ga voor een wachtwoord met minimaal 6 tekens. Of gebruik een lange zin. Zinnen zijn makkelijker te onthouden en voor criminelen moeilijk om te achterhalen.
Keepass is een computerprogramma waarmee je wachtwoorden kunt beheren. De basis van het programma is dat je op een hele veilige manier een database met jouw wachtwoorden kunt aanmaken en dat jij die database weer kunt lezen. Diezelfde database kun je lezen met een programma in Windows, Apple, Android, iPhone en Linux.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.
Je account kan zijn gehackt als je het volgende opmerkt: Je e-mailadres of wachtwoord is gewijzigd. Je naam of geboortedatum is gewijzigd. Er zijn vriendschapsverzoeken verzonden naar mensen die je niet kent.
LastPass slaat twee soorten data op: de 'vault data', dus data in de kluis zoals gebruikersnamen en wachtwoorden, en accountdata zoals welk abonnement een gebruiker heeft en welke instellingen hij in zijn profiel opslaat. LastPass heeft servers in de Verenigde Staten, Europa, Australië en Singapore staan.
Bitwarden werkt met een zero-knowledge beleid en sterke end-to-end encryptie om je gegevens te beschermen. Je kunt op een veilige manier bestanden en notities delen. Wachtwoorden delen gaat slechts op een beperkte, maar veilige, manier.
Omdat het kraken van wachtwoorden vaak veel tijd kost worden er ook andere methodes gebruikt om wachtwoorden te achterhalen. Denk hierbij aan phishing, social engineering, bespieden of het schrijven en implementeren van malware of keyloggers.
Door één hoofdletter aan een wachtwoord toe te voegen, wordt de tijd die een computer heeft om een wachtwoord te kraken, drastisch gewijzigd, tot 22 minuten. Een lange mix van hoofdletters, kleine letters, symbolen en cijfers is de beste manier om uw wachtwoord veiliger te maken.
Als de aanvaller het wachtwoord weet - waar het veranderen van het wachtwoord juist tegen zou moeten beschermen -, dan nog kan een aanvaller vrij simpel het volgende wachtwoord raden, zo oordelen de onderzoekers. Daarom wordt aangeraden om één sterk wachtwoord te nemen en deze voor één jaar te houden.