Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de
Historie. Nimwèège, oftewel Nijmegen, is een stad en gemeente in de provincie Gelderland en ligt dicht bij de grens van Duitsland. Meer dan 2000 jaar geleden streken de Romeinen neer en dat maakt Nijmegen de oudste stad van Nederland. Naast de Romeinen heeft ook Karel de Grote zijn stempel gedrukt op de stad.
Verleende stadsrechten werden vastgelegd in een document. De eerste Nederlandse stad die stadsrechten kreeg was in 1061 Stavoren. En de laatste keer dat er stadsrechten werden verleend was in 1586 aan Willemstad in Noord-Brabant. Voor steden waren de rechten belangrijk.
Als het om stadsrechten gaat, hebben Stavoren (1058-'68), Utrecht (1122), Deventer (1123) en Aardenburg (1127) de oudste papieren. Maastricht mocht van de hertog van Brabant in 1229 de aarden wal uit 1204 door een stenen vervangen.
De oudste stad ter wereld is Jericho, een stad op de Westelijke Jordaanoever. Archeologen denken dat de eerste jager-verzamelaars zich misschien al 12.000 jaar geleden vestigden op de heuvel Tell es-Sultan bij Jericho. Het is nu een beschermd archeologisch gebied en de stad Jericho heeft zo'n 20.000 inwoners.
Jongste stad van Nederland
Groningen is een bruisende studentenstad in het noorden van Nederland. De stad telt meer dan 200.000 inwoners die een gemiddelde leeftijd hebben van 36,4 jaar, waarmee Groningen de jongste stad van Nederland is!
De oudste continu bewoonde stad ter wereld is Jericho in Palestina. Naar schatting is de stad ongeveer 9.000 tot 11.000 jaar geleden gesticht.
Staverden, de kleinste stad van Nederland. Er wonen hier nu zo'n zestig mensen en in 2012 is Staverden officieel uitgeroepen tot het kleinste stadje van de Benelux.
Daarmee is Zutphen bijna 500 jaar ouder dan bijvoorbeeld Deventer, toch ook een oude stad. De naam 'Zutphen' wordt voor het eerst rond het jaar 1.000 vermeld. Deze is afgeleid van Zuid-fenne of Sutfenne, het moerassige gebied aan de zuidrand van het rivierduin langs de oever van de Berkel ('ven' = moeras).
In dit jongste stuk Nederland liggen ook de nieuwste steden, zoals Lelystad en Almere.
Die kreeg Nijmegen al in het jaar 89, in tegenstelling tot Maastricht. Die stad kreeg geen Romeinse stadsrechten, maar in 1203 wel middeleeuwse stadsrechten. Nijmegen volgde in 1230. Voor de bepaling van de oudheid van een stad zijn Romeinse stadsrechten cruciaal.
Dat is ontstaan in de middeleeuwen. Den Haag heeft in die tijd nooit stadsrechten of een stadsoorkonde gekregen van de staat, laat het Haags Historisch Museum weten.
In Bulgarije is het oudste stadje van Europa ontdekt. Het is een nederzetting uit het vijfde millennium voor Christus, zeggen Bulgaarse archeologen van het National Institute of Archeology. De prehistorische stad uit de kopertijd ligt in de buurt van Provadia bij de Zwarte Zee.
OUDE EN NIEUWE WEGEN
sommige wegen vertonen een grote continuïteit. de oudste nog bestaande wegen zijn al in de steentijd ontstaan, meer dan vijfduizend jaar geleden. Net als in jutland en Noord- west-duitsland lagen in drenthe en op de Veluwe door- gaande wegen langs rijen prehistorische grafheuvels.
Deventer is een van de vijf oudste steden van Nederland. De plaats staat al in 9e eeuwse bronnen van het bisdom Utrecht vermeld. In een oorkonde uit 877 wordt gesproken over zeven hoeven in Daventre portu (de haven Deventer). In 952 wordt Deventer in een schenkingsoorkonde van koning Otto I als stad vermeld.
Een stad in wording
In geschriften van het bisdom Utrecht uit het jaar 877 wordt de plaats omschreven als 'Daventre Portu', wat zoveel betekent als 'Haven Deventer'. Zo'n 75 jaar later wordt Deventer omschreven als 'stad', in een oorkonde van koning Otto de Eerste.
De oudste vermelding van de stad dateert van rond 1120 toen in de Annalen van Egmond het sneuvelen van Graaf Dirk IV in 1049 'in Dordrecht' (apud Thuredrech) werd beschreven. De Hollandse graaf Willem I bevestigde in 1220 de stadsrechten van Dordrecht, nadat rond 1195 en 1205 al eerdere keuren waren gegeven.
Zutphenaar: In dit onderzoek verstaan we onder Zutphenaar: Een persoon die geboren is in Zutphen en hier minstens vijf jaar van zijn of haar leven heeft gespendeerd. Informeel noemen 'echte' Zutphenaren zich Zutphenees.
Relatief groeide Vlieland in 2022 het snelst, met 80,3 mensen per duizend inwoners. Op de tweede en derde plaats stonden Schiermonnikoog en Amsterdam. In absolute zin groeien de grote steden het sterkst. In 2022 kreeg Amsterdam er 38 835 inwoners bij, 's-Gravenhage 8 999 en Rotterdam 8 603.
Tokio – Japan: Grootste stad ter wereld. Goed, de grootste stad ter wereld is dus Tokio.
Potosí is met een ligging van 4090m, de hoogste stad ter wereld! De stad, die vanwege de grote zilver voorraden in de omliggende Cerro Rico mijnen, ooit tot een van de rijkste steden van Latijns Amerika behoorde, is nu een stad die met moeite economisch overeind blijft.
Damascus (Arabisch: دمشق,Dimasjq of (Dimasjq) al-sham, Aramees: ܕܪܡܣܘܩ, Darmsuq) is de hoofdstad van Syrië. Damascus vormt een eigen gouvernement en is tevens de hoofdstad van het gouvernement Rif Dimashq. Het is een van de oudste steden ter wereld, mogelijk dé oudste nog bestaande stad ter wereld.
Durbuy, het kleinste stadje ter wereld, is genesteld in de meanders van de Ourthe. De oude stenen huizen, de geplaveide steegjes, de oude stadswallen en de opmerkelijke natuur geven Durbuy een onweerstaanbare romantische charme.
Hum: slechts dertig inwoners
De zoektocht naar de kleinste stad ter wereld begint in het Guiness Book of World Records. In dit boek staat dat het gehucht Hum in Kroatië de kleinste stad ter wereld is. Hum heeft slechts twaalf huizen en dertig inwoners. Desondanks heeft het stadje een eigen burgemeester.