Wanneer muizen een aantal dagen niet van het gif eten kan dit betekenen dat muizen resistent zijn geworden voor het muizengif. Stap dan over op gif met een andere werkzame stof om de muizen alsnog aan te pakken.
De werking van muizengif
Indien muizen niet voldoende eten van het muizengif worden ze resistent. Ze maken vitamine K1 aan wat de bloedstolling weer bevordert. En vervolgens trippelen ze nog steeds door jouw huis. De muizen moeten dus regelmatig eten van het gif, voordat ze doodgaan.
Een muis sterft overigens niet altijd direct wanneer hij vergif binnenkrijgt. Het kan tot veertien dagen duren voor een muis overlijdt. Dit gebeurt overigens alleen wanneer het ongedierte voldoende vergif binnenkrijgt.
De Muskil Excellent muizenpasta is op dit moment het meest geschikte muizengif om muizen te bestrijden. In dit middel zit de werkzame stof Brodifacoum, een antistollingsmiddel dat een inwendige bloeding veroorzaakt. Voor dit middel zijn muizen nog niet resistent.
Houd er rekening mee dat muizen 3 tot 18 dagen muizenkorrels moeten eten voordat ze sterven. Muizenkorrels zijn zogeheten multi-dosis vergiften, dit betekent dat muizen meerdere keren het gif moeten eten voordat ze dood gaan.
Doordat muizen zich overdag stilhouden, kan het een aantal weken duren voordat een muizenplaag opgemerkt wordt. 's Nachts verlaten muizen hun schuilplaats, op zoek naar voedsel. Muizen in huis vormen veel overlast in Nederlandse huizen en vooral in grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
Gaan muizen vanzelf weer weg? Nee, je moet meestal in actie komen. Een paar muizen kunnen makkelijk een plaag worden. Bekijk de tips tegen muizenoverlast.
De penetrante en zure lucht zorgt ervoor dat muizen liever de benen nemen. Hierdoor is azijn een zeer geschikt middel om muizen te verjagen. Je kunt het gebruiken door een kleine hoeveelheid azijn te sprenkelen op de plekken waar je last hebt van muizen.
Leg het gif op plekken waar de muizen veel komen. Muizen lopen vaak langs de rand van de muur. Let erop dat kinderen en huisdieren niet bij het muizengif kunnen komen. Geef je katten wat extra voer, zodat ze niet in de verleiding komen om vergiftigde muizen op te eten.
Zorg voor een schoon en opgeruimd huis. Stofzuig regelmatig en laat geen etensresten op tafel of op het aanrecht liggen tot de volgende dag. Gooi afval meteen weg. Berg eten op in dozen van metaal of hard plastic, of in potjes met een goed sluitend deksel.
Een muizenplaag kun je herkennen aan signalen zoals: muizenkeutels, knaagschade, krassende geluiden, muizennesten, buiksmeer, loopsporen, dode muizen en stankoverlast.
Door de stof Brodifacoum zal de muis als het ware opdrogen, het is een zeer sterk gif wat echt bij elke dierstof de dood teweeg brengt. Zo is het ook geschikt om ratten mee dood te krijgen.
Muizen komen eenvoudig je huis binnen dankzij piepkleine gaten en kieren. Ventilatiegaten in je buitenmuur bijvoorbeeld, maar ze lopen met hetzelfde gemak onder de garagepoort door of kruipen via de buitenmuur en je dakgoot onder je dakpannen. Voor je het weet zitten ze op zolder of tussen de spouwmuur.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Muizen vinden het geluid van de ultrasone verjager zeer irritant. Ze worden verstoord in hun (eet)gewoonten, raken van slag en zoeken liever ergens anders onderdak. De muizenverjager werkt goed in de ruimte waarin het geplaatst is. De geluidsgolven dringen niet door muren heen, waardoor het vooral lokaal effectief is.
De geur van chloor kan behoorlijke penetrant zijn. Maar het is wel effectief tegen muizen, zoals andere sterke geuren. Bedruppel watten met chloor en leg bij de spleten en kieren waar muizen het huis kunnen betreden.
Muizen zijn ziekteverwekkers en dus gevaarlijk!
De ziekten worden rechtstreeks op de mens overgedragen door contact met uitwerpselen van muizen, speeksel of urine, muizenbeten en louter direct contact. Ze kunnen echter ook indirect worden verspreid via teken, vlooien en mijten.
Als je 's nachts ligt te slapen en muizen kruipen in bed kun je in aanraking komen muizen. Het komt weliswaar zeer zelden voor, maar de kans is aanwezig. Bij een grote muizenplaag zijn er soms uitwerpselen van muizen te vinden in bed, onder het bed of op het nachtkastje.
Om muizen te vangen heb je om te beginnen lokaas nodig om ze naar de val te lokken. Ze zijn verzot op kaas, pindakaas en chocolade. De meest klassieke manier om een muis te vangen is de houten muizenval. Dit type val is vooral efficiënt als je last hebt van slechts een handvol muizen.
In veel gevallen kun je voedsel als lokaas gebruiken. Muizen zijn namelijk dol op kaas, pindakaas, noten en chocolade. Daarnaast kun je ook professioneel muizen lokmiddel inzetten. Dit lokstof heeft een sterke lokwerking waar muizen op af komen.
Er zijn verschillende oorzaken waarom muizen naar binnen komen. Een belangrijke reden is dat uw woning warmte en beschutting biedt. Ook muizen die zoeken naar voedsel kruipen vaak naar binnen. Zij komen af op etensresten of bijvoorbeeld het eten van uw huisdieren.
Normaliter laten muizen zich overdag niet zien omdat het nachtdieren zijn, dus ze zijn het meest actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Muizen laten zich overdag meestal zien als de muizenpopulatie groot begint te worden.
Muizen planten zich in een zeer snel tempo voort. Per jaar kunnen 6-10 nesten krijgen. Vrouwtjes kunnen tot wel 7-10 jongen per nest werpen. Hierdoor kan een muizenpaar tot wel 100 jongen per jaar krijgen.
Door gebruik te maken van een apparaat dat geluid maakt kun je muizen wegjagen. Het geluid hoor je zelf niet, maar kunnen door muizen wel worden waargenomen. Muizen ervaren deze hoge tonen als vervelend en zullen daardoor op zoek gaan naar een andere verblijfplaats.