Eksters eten namelijk alles op wat ze kunnen vinden. Niet alleen kleine insecten maar ook huishoudelijk afval en etensresten. Eksters zijn ook heel gemeen naar andere vogels toe want ze roven op andere jonge vogels en eieren. Als er dus veel troep in uw tuin ligt is dit de ideale plek voor een ekster.
Dit zou de boodschap van de Ekster zijn
De ekster vraagt je om te ontwaken en verbinding te maken met je eigen kennis en wijsheid. Voel en vertrouw op jouw intuïtie. Je kunt vertrouwen en leren luisteren naar jouw innerlijke stem. Vervolgens zul je actie moeten nemen in de richting die je wordt aangewezen.
Van oudsher wordt de ekster juist in verband gebracht met geluk. Niet het soort dat je in de schoot wordt geworpen, maar juist dat de ekster in staat is om waardevolle dingen uit een hele hoop te vinden.
Eksters eten wat ze kunnen vinden: het grootste deel van hun menu bestaat uit emelten, kevers, regenwormen en menselijk afval als patat en brood. Vooral in het broedseizoen, wanneer de eksters zelf jongen hebben, aangevuld met eitjes van andere vogels en soms ook jonge vogels.
Vaak wordt geopperd dat Eksters geen natuurlijke vijanden zouden hebben, waardoor ze met te veel zijn. Opnieuw mis: Eksters hebben geduchte vijanden die negatieve invloeden hebben op hun populatie: marter, Vos, Buizerd, Sperwer, Havik en de Huiskat. Ze hebben zelfs concurrentie van hun zwarte verwanten.
Volgens de kenners komt dit gedrag vaker voor en dan gaat het inderdaad om 'wegpesten'. De eksters beschouwen de kat als een gevaarlijk roofdier dat ze graag uit hun gebied verdrijven.
Eksterparen blijven voor meerdere broedseizoenen bij elkaar. Ze bouwen wel 40 dagen aan hun doorgaans overkapte nest, wat ze in de opvolgende jaren kunnen hergebruiken. De nesten van eksters zijn ook erg geliefd bij andere vogelsoorten, zoals kraaien, ransuilen en torenvalken.
Eksters zijn standvogels, dat wil zeggen dat ze hier in Nederland overwinteren.
In de winter vormen Eksters slaapgemeenschappen. Elke avond verzamelen de plaatselijke vogels zich, om gezamenlijk in bomen en/of struiken te overnachten. Tot laat in de schemering komen vogels aangevlogen, slapen onder de bescherming van het struikgewas en vliegen bij zonsopgang weer weg.
Ze vinden de dood in klauwen van haviken of bosuilen of soms door de hagel van de jager. Daarbij zijn hun grote, overkapte nesten gewild bij kraaien, torenvalken, ransuilen en zelfs eekhoorns.
Eksters en andere kraaiachtigen behoren tot de intelligentste dieren op onze planeet. Het leervermogen van deze vogels overstijgt zelfs die van sommige primaten. Eksters en andere kraaien herkennen zichzelf ook in een spiegel – iets wat een hond niet kan.
Chocolade en avocado bijvoorbeeld. Maar wat maakt hen 'killers'? Er zijn een aantal dingen die je vogels nooit in hun snavel mogen krijgen. Ook al eten ze deze zaken graag – chocolade, avocado en alcohol zijn taboe voor onze gevleugelde vrienden, want ze kunnen levensgevaarlijk voor hen zijn.
Eksters zijn monogame, territoriale vogels. Als een Ekster eenmaal een partner gevonden heeft, vormen ze in principe een paar voor de rest van hun leven. Hun territorium (grootte gemiddeld 5 à 6 hectare) zullen ze dan ook niet meer verlaten.
Eksters rouwen, net als mensen, om hun dode soortgenoten. In een geval lag een dode ekster midden op de weg. Het dier was omringd door soortgenoten, die rondjes om hun dode vriend heen liepen en voortdurend hard krijsten.
Eksters en andere kraaiachtigen eten geregeld een jonge vogel. Ook spechten en andere vogels doen dat. Op zoek naar een eiwitrijke hap.
Uit de literatuur is bekend dat een ekster- territorium ongeveer vier tot vijf hectare groot is, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel en nestbomen die er te vinden zijn.
Ekster. Zowel mannetjes en vrouwtjes hebben het karakteristieke bonte vederkleed. Het enige verschil zit 'm in het formaat: mannelijke eksters kunnen tot 10% groter zijn dan vrouwtjes.
Eksters houden van de woorden die ze spreken kunnen. Ze leren de woorden niet alleen als een les, maar leren die graag en met plezier en denken er over na wat ze geleerd hebben en laten zien hoe geestig en inventief ze zijn.
een tijding eksters. een troep eenden (vliegen) een vlot eenden (zwemmen) een menigte emoes.
Eksters houden van open landschappen met verspreide bosjes, bomenrijen of geïsoleerde, hoge bomen. Ze broeden nu vaak in parken en tuinen. Vijftig jaar geleden was dat echter ondenkbaar: doordat de soort toen overal zeer intensief werd vervolgd, hield ze zich ver weg van mensen.
Ook gaaien, kraaien, eksters en roofvogels zijn dol op duif en dat is maar goed ook.
Ekster verstopt gewoon voedsel
In het boek The Magpies stelt de bioloog Tim Birkhead vast dat de ekster in de vrije natuur niets anders dan voedsel verdonkeremaant en verstopt. De reden dat de ekster beschouwd wordt als gauwdief is waarschijnlijk dat hij vroeger vaak in de clinch lag met de bevolking op het platteland.
Spinazie is gezond voor onze vogels mits je een aantal zaken daarbij niet uit het oog verliest. Niet vaker verstrekken aan de vogels dan één maal per week met mate, dus niet te veel geven. Dat heeft te maken met het oxaalzuur dat diarree veroorzaakt.
In het wild kan de ekster maximaal 15 jaar oud worden. Daarom heeft hij een langer leven dan bijvoorbeeld een huismus, die gemiddeld 13 jaar oud kan worden. Maar er zijn ook een aantal vogelsoorten die een hogere leeftijd dan deze zwart-witte vogel behalen, zoals bijvoorbeeld een gaai.