Let op: vanwege de grote hoeveelheid vezels, kan overmatig gebruik van agar-agar een laxerend effect hebben. De inname van maximaal 3 gram agar agar per dag en per persoon wordt daarom aanbevolen.
Gebruik 1-7 gram per 500 ml vloeistof. Voor een zachte consistentie gebruik je 1-1,5 gram op 500 ml. Voor een gemiddelde 3 g, harde 5 g en zeer harde 7 g. Voeg het agar-agarpoeder pas toe als de vloeistof enigszins warm is, anders heb je kans op klontjes.
Agaragar komt uit het Maleis en betekent gelei. Het is een wit poeder zonder geur of smaak. Eén tot twee gram is voldoende voor 1 liter gelei of jam.
Agar agar wordt gemaakt van algen en is vier keer sterker dan gelatine. Het stijft sneller op, maar verliest ook sneller zijn bindkracht. Agar agar is verkrijgbaar in poedervorm en de verhouding is voor 10 blaadjes gelatine ongeveer 4 gram agar agar op een liter vloeistof.
Je mengt de juiste hoeveelheid Agar Agar met een beetje vruchtensap of water. Laat deze mengeling enkele minuten koken en voeg ze toe aan je bereiding. Voor toetjes die geserveerd worden in een kommetje, heb je een heel lichte gelei nodig. Gebruik 2 gram Agar Agar per 50 cl water of vruchtensap.
4 à 5 gram geconcentreerd agar-agar poeder of 10 gram sticks of vlokken staat gelijk aan 12 blaadjes gelatine en is dus voldoende voor een liter vloeistof. Een essentieel verschil tussen agar-agar en gelatine is dat gelatine flink moet afkoelen voor het gaat stijven, agar-agar bindt daarentegen al op kamertemperatuur.
Agar geeft een stevige vaste gelei en gelatine een flexibelere gelei. Ook kan Agar niet goed tegen een hoge zuurgraad, terwijl gelatine niet tegen bepaalde enzymen kan zoals die van ananas, papaya en kiwi. Een voordeel van Agar is dat het zijn bindkracht behoudt. Dit maakt het product zeer geschikt voor mise en place.
De dosering verschilt per merk, maar globaal gezien bindt 2 gram Agar Agar een liter vloeistof en zo'n 500 gram vruchten. Wil je wat extra bindkracht, gebruik dan wat arrowroot extra.
Dit poeder los je op in kokende vloeistof (water, melk of room) en voeg je daarna toe aan de rest van het gerecht. Gebruik per 1 liter vloeistof 8 gram van het poeder. Dat is ongeveer ⅓ van de hoeveelheid gelatine die je nodig zou hebben.
Agar agar wordt bij afkoeling snel stijf (al rond ongeveer. 35°C). Roer daarom goed, maar niet te lang, wanneer je het mengsel aan de bereiding toevoegt. Opstijven duurt ongeveer een uur (op kamertemperatuur of in de koelkast).
Wanneer je normaliter 20 gram gelatine gebruikt voor een liter vloeistof (hierbij ga ik uit van een verpakking van 12 blaadjes gelatine met een gewicht van 20 gram, dat is iets meer dan 1,5 gram per blaadje) zou je in dat geval 5 gram agar-agar poeder nodig hebben.
Op deze manier dood je alle bacteriën die eventueel nog in de bokaal of op het dekseltje zitten en dat komt de houdbaarheid van je confituur absoluut ten goede. Laat de bokaal minstens 5 minuten ondersteboven staan – langer mag natuurlijk ook.
3 kg kweeperen. Suiker (500 gram per liter kweepeersap) Pectine (merk Marmello, verkrijgbaar bij betere drogist)
Naast dat de vorm en werking verschillen van die van gelatine, is ook de stollingstemperatuur anders. In plaats van dat het product goed koud moet worden, stolt agar-agar al bij kamertemperatuur.
Agar agar
Een gram agar agar vervangt ongeveer drie gram gelatine. Agar agar wordt vaak gebruikt als bindmiddel voor soepen, ijs, snoepjes en pudding.
Gelatine blaadjes
Een zakje bevat doorgaans 12 blaadjes gelatine dat voldoende is voor een een liter aan vloeistof. Op die manier heb je al een goede graadmeter om te weten hoeveel blaadjes je nodig hebt. Snel omgerekend betekent het dat je voor 85 ml vocht 1 blaadje gelatine nodig hebt.
Voor 100 ml weeg je af 0,5 gram gistextract, 1 gram glucose, 1 gram pepton en 1,5 gram agar agar. Breng elk ingrediënt na afwegen in de fles met 100 ml vloeistof. De pH wordt gemeten en zo nodig bijgesteld op 7,0 + 0,2.
Agar heeft als voordeel boven gelatine dat je het goed kunt invriezen.
Agar Agar is ontzettend gezond
Het heeft een hoge voedingswaarde, met name een hoog gehalte aan magnesium, maar het is ook heel rijk aan ijzer, calcium en mega rijk aan jodium!
Agar agar is gemaakt van algen en is in de winkel te vinden in de vorm van poeder, staven en vlokken. Het is ideaal om ijs, jam, soep, pudding en vruchtentaart mee te maken. Het voordeel van dit plantaardige bindmiddel is dat het een sterke bindkracht heeft. Zo zou het twee keer zo goed binden als gelatine.
Agar agar is verkrijgbaar in poedervorm, staven en flakes. Het plantaardige bindmiddel is laag in calorieën en rijk aan vezels en mineralen. Ook bevat agar agar prebiotica en is het koolhydraatarm. Hierdoor past agar agar in een gezond koolhydraatarm voedingspatroon.
Swallow Globe Brand Agar agar powder bestellen | Albert Heijn.
Agar, of agar-agar, wordt veel gebruikt als voedingsbodem bij het kweken van micro-organismen. En het goedje is zelf ook een product van micro-organismen. Agar, of agar-agar, wordt veel gebruikt als voedingsbodem bij het kweken van micro-organismen. En het goedje is zelf ook een product van micro-organismen.