Als je diarree hebt, verlies je veel zout. Dat moet worden aangevuld. Neem regelmatig een kopje soep of bouillon. Dat kun je zelf maken, maar bouillon van een bouillontablet of oplossoep zoals Cup-a-Soup zijn ook goed.
Soepen zijn geweldig om te eten als je ziek bent. Ze helpen je voldoende vocht binnen te krijgen en zijn makkelijk te eten. Kippensoep heeft zelfs extra voordelen doordat de soep een speciaal stofje bevat.
Drink groene thee, dit is rijk aan anti oxidanten. Dit verhoogt de weerstand en draagt bij aan een spoedig herstel. Eet soep op basis van bouillon. Het is een makkelijke manier om zout en vocht binnen te krijgen.
Eet gezond met voldoende eiwitten op het menu
Groente en fruit, maar ook brood, rijst en pasta. Daarin zitten precies de vitamines, mineralen en energie die je nodig hebt om aan te sterken. Spierafbraak gaat erg snel als je een tijdje ziek bent geweest, en veel hebt gelegen. Eiwitten zijn dan extra belangrijk.
Het stofje 'carnosine' heeft hier veel mee te maken: het helpt je immuunsysteem om van verkoudheid en griep af te komen. Het beste resultaat krijg je als je 2 keer per dag een kom kippensoep of –bouillon eet als je griep hebt.
Bij buikgriep verlies je vocht. En om er voor te zorgen dat je niet uitdroogt, moet je dat aanvullen. Gewoon, plat water is het beste tegen uitdroging.
Bouillon is eigenlijk alleen gezond als u het zelf maakt. Wie bouillonblokjes gebruikt, krijgt vooral veel zout binnen. Eerder dit jaar doet de Consumentenbond onderzoek naar de bestanddelen van deze blokjes en wordt duidelijk dat 16 van de 49 onderzochte exemplaren vooral veel zout bevatten.
Je kunt het beste water, slappe thee of bouillon drinken. Als je voelt dat je moet overgeven, houd dat dan niet tegen. Zeker als je moet overgeven omdat je iets verkeerds hebt gegeten of gedronken, is overgeven de beste remedie. Zo raakt je lichaam snel de boosdoener kwijt.
Gewichtsverlies. Zelf getrokken bouillon vult de maag en helpt met gewichtsverlies. De gezonde maag heeft minder dan een liter inhoud, maar wanneer je vaak te veel eet, neemt de maaginhoud toe en kan zelfs een omvang krijgen van twee liter.
Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.
Kies een bouillon met minder dan 0,6g zout per 100 ml (dit moet je zelf berekenen). Kies een bouillon met een aanvaardbaar percentage groenten. Voor de producten uit onze analyse varieerde dit tussen 0,1g en 28,8g groenten per kom van 250 ml bouillon.
In de gezonde voeding is voldoende groente en fruit belangrijk. Groente en fruit bevatten echter weinig eiwit. De eiwitrijke producten zijn nu belangrijker. Daarom kan tijdens ziekte een handje noten, een gebakken ei of een schaaltje kwark of yoghurt gezonder zijn dan groente en fruit.
Nog een voordeel van kippensoep: diverse studies hebben uitgewezen dat kippensoep je weerstand en spijsvertering verbetert en helpt om je neusslijmvliezen te herstellen als je verkouden bent. Tomatensoep komt je immuunsysteem overigens ook ten goede; dit is te danken aan de lycopeen in de tomaten.
De reactie van je lichaam bevordert herstel en voorkomt besmetting van anderen. De verhoogde gevoeligheid voor pijn, vermoeidheid en lusteloosheid zorgen ervoor dat je rust neemt. Door energie te besparen, kan je lichaam zich volledig richten op het bestrijden van de infectie.
Voedsel met veel eiwitten helpt je kracht op te bouwen en je activiteit geleidelijk te verhogen. Je kunt niet fout gaan met zalm, tonijn, of makreel. Ze zijn rijk aan eiwitten en omega-3 vetzuren die helpen bij het bestrijden van infecties en ontstekingen.
Waarom een hamburger goed werkt is omdat hier drie essentiële voedingsstoffen inzitten: eiwitten die nodig zijn om vezels op te bouwen, suikers voor de broodnodige brandstof (heel belangrijk als je koorts hebt of een strijd tegen een ziekte moet aangaan) en vetten voor de energie, brandstof en essentiële vetzuren.
Soep, en liefst kippensoep
Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.
Als je ziek bent verbruikt het lichaam meer energie en voedingsstoffen dan wanneer je gezond bent. Extra redenen waardoor je vaak ook minder kunt eten zijn: minder eetlust, misselijkheid, pijnklachten, smaakverlies, vermoeidheid, benauwdheid en emoties (zoals verdriet).