Soms zal je paard briesen tijdens het galopperen, omdat hij dan dieper moet ademhalen en lekker door zijn lijf kan bewegen. Soms volgt er een bries nadat je je paard corrigeert met je hulpen en hem recht richt. Briesen is vaak een teken van ontspanning en gaat gepaard met diep ademhalen.
Wat betekent het briesen bij paarden? Als je paard briest, is dat in de paardentaal een teken van ontspanning. Dit kan bijvoorbeeld na een lekkere maaltijd het geval zijn: het paard briest en geeft aan dat hij vol zit en tevreden is. Sommige dieren briesen als ze na een rit of training weer naar de wei kunnen.
De akoestische expressie van positieve emoties is bij veel dieren, zoals paarden, weinig onderzocht. Recente studies suggereren dat proesten een betrouwbare indicator kan zijn voor positieve emoties bij hoefdieren. Proesten is een niet-vocaal geluid dat wordt geproduceerd door uitademing van de lucht door de neusgaten.
Een paard dat staakt is corrigeerbaar. Meestal komt de staking voort uit angst, te veel (werk)druk, een harde manier van aanpakken, onbegrip of vermoeidheid.
Stampen indiceert irritatie. Meestal is het iets simpels, zoals een vlieg die in de weg zit of jeuk. Maar stampen kan ook betekenen dat je paard gefrustreerd is door iets wat je doet en het kan groeien naar sterkere signalen als je er niets aan doet.
Paarden verstaan ons mensen niet, maar begrijpen ons zeer zeker. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De dieren zijn in staat om subtiele oog- en lichaamsbewegingen op te vangen en te 'vertalen'.
Bij paarden is het belangrijk of ze nog overeind kunnen komen. Daar gaat het vaak mis, dan kunnen ze 'vast' komen te liggen in de stal of ze blijven liggen in de wei en lukt het ze niet om tot stand te komen.
Een paard op hol is vaak niet meer voor rede vatbaar. Hij wil niet meer stoppen en kijken wat het was. Hij wil zo snel mogelijk, zo ver mogelijk bij het gevaar weg. Er komt een stoot adrenaline in het lichaam vrij, de ademhaling schiet omhoog, de bloeddruk stijgt en er stroomt meer bloed naar de spieren.
Emotionele stress is zeker ook van toepassing bij paarden. Het dier kan ook treuren om een verloren vriend of baasje en daardoor zelfs gedeprimeerd raken. Wanneer lichamelijke klachten ontstaan zijn door spierspanningen kan Body Stress Release veel voor een dier betekenen.
Het weigeren of stoppen voor de sprong kan verschillende redenen hebben: Je rijdt je paard niet passend bij de sprong. Je geeft verkeerde hulpen. Een paard heeft weinig ervaring in het parcours.
Luid hinniken: Paarden hinniken naar elkaar als ze ver uit elkaar zijn. Ze doen het ook als ze bedroefd zijn, zoals wanneer ze een vriend moeten achterlaten. Zachtjes hinniken: een welkomstgeluid. Een merrie hinnikt zachtjes naar haar veulen.
Ten slotte zullen veel paardeneigenaren hun viervoeter weleens hebben horen blazen. Paarden produceren dit geluid door hard en scherp uit te ademen. Ook blazen lijkt te zijn bedoeld om andere paarden te waarschuwen.
Het paard is niet helemaal helder en fit en heeft een slechte – of zelfs helemaal geen – eetlust. Daarnaast kan het paard koorts hebben en soms snottert hij al. Met name als het paard koorts heeft is het slim om niet te lang te wachten om een dierenarts te bellen.
Een paard dat op rust staat is waarschijnlijk geen onbekend beeld voor je. Het is een ingenieus, energiebesparend systeem waardoor het lijf in de ontspanning kan en dus de gelegenheid heeft om te herstellen.
Maar waarom hinniken paarden eigenlijk? De hinnik: een luide, lange roep die hoog begint en met een wat lager geluid eindigt. Omdat het zo luid klinkt en een afstand kan overbruggen, lijkt de hinnik een manier om sociaal contact anderen te zoeken, die ver weg of uit zicht zijn.
De reden van het hoofdschudden is veelal dat er iets in het hoofd van het paard in de knel zit. Meestal is dit de Trigeminus zenuw. Deze zenuw loopt door de oogkas en door het kaakgewricht, over het voorhoofd en vertakt zich naar het gebit. Ook problemen aan het gebit kunnen zo hoofdschudden veroorzaken.
Maar waarom dan die traan in Sprundel? Valk is ervan overtuigd dat het door het trauma komt, maar wat we weten is dat paarden zelf tranen kunnen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn voor paarden nodig om het hoornvlies vochtig te houden.
Hoeveel uur beweging moet mijn paard minimaal hebben per dag? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.
Paarden bijten om zoveel verschillende redenen: om te spelen, om te domineren of te beschermen, bij spanning, pijn of angst, bij het allogroomen of het liefdesspel, omdat ze koekjes willen, omdat ze je niet leuk vinden, ze iets moeilijk vinden of je te dicht staat, enz.
Paarden die bokken in de overgang van draf naar galop is een veel voorkomend probleem onder ruiters, maar het aanpakken ervan kan een uitdaging zijn. De meeste paarden die bokken in de overgang doen het of uit pijn, of ze doen het omdat ze verward zijn en geen balans en kracht hebben.
Als je wilt stoppen, stop je met meebewegen en maak je je zwaar. Ga voor je gevoel heel diep in het zadel zitten en maak jezelf lang. Tegelijkertijd knijp je even in allebei de teugels. Blijf niet trekken, laat ook weer los.
Een van de eerste lessen die een nieuwe ruiter wordt geleerd is dat als een paard zijn oren naar voren staan, hij alert is, oplet en/of geïnteresseerd is in wat er voor hem is, en als zijn oren naar achteren gespitst zijn dichtbij de nek, hij boos is en klaar staat om te bijten of te trappen.
Een paard reageert op spierspanning veroorzaakt door gedachten of gedrag van de 'gasten' in de kudde. Je kunt paarden niet voor de gek houden. Mensen houden vaak spanning vast of onderdrukken gevoelens. Paarden laten dan met hun gedrag zien wat er echt gaande is.”
“Paarden kunnen zich zeker aan elkaar hechten”, vertelt gedragsdeskundige Machteld van Dierendonck. En ze kunnen uiteraard een seksuele relatie aangaan (anders kwamen er ook geen veulentjes) en hebben daarin vaak ook een voorkeur.