In navolging van de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen wordt aangeraden een baby bij voorkeur tot 1 jaar in de ruimte te laten slapen waar de ouders ook zijn, zoals de woon- en slaapkamer. Belangrijkste reden is het voorkomen van wiegendood, wat tot de leeftijd van één jaar kan optreden.
Gevolgen voor het kind
Voor baby's is het de eerste 18 á 24 maanden sterk af te raden om bij de ouders in bed te slapen vanwege het risico op wiegendood. Een co-sleeperbedje biedt uitkomst. Met name ideaal als je 's nachts borstvoeding geeft!
Anderen beweren dat samen slapen een kind een veiliger gevoel kan geven - met een goede nachtrust tot gevolg. Het is niet ongebruikelijk dat kinderen op verschillende leeftijden onrustig slapen. In de nabijheid van hun ouders kunnen ze de hele nacht rustiger slapen, ook wanneer ze iets ouder zijn.
Zo verklein je de kans op wiegendood. Hoewel het algemene advies van het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid is om een baby in ieder geval 6 maanden bij je op de kamer te houden, kiezen veel ouders hier al wat eerder voor. Er zijn ook ouders die hun baby bewust nog langer bij hun op de kamer laten slapen.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Samen slapen zorgt voor een veilige hechting. Aanrakingen van jou ontspannen je kind waardoor hij of zij makkelijker in slaap valt. Je voorkomt dat je kindje gaat huilen en overstuur raakt, omdat je dichtbij bent. Je kindje dichtbij (niet in hetzelfde bed) verkleind de kans op wiegendood.
Tips voor als een ouder kind niet alleen wil gaan slapen
Zorg ervoor dat dit een rustig moment is en geef je kind positieve aandacht. Door de late bedtijd zal je kind moe zijn en sneller inslapen. Lukt dit goed, dan kan je de bedtijd steeds weer ietsje naar voren halen en kijken hoe dat gaat met inslapen.
1. Zichzelf kalmeren. Ik denk dat kinderen die van jongs af aan alleen leren slapen, zichzelf in de nacht beter kunnen kalmeren als ze niet kunnen slapen of wakker worden dan kinderen die dit niet van jongs af aan geleerd hebben. Best een waardevolle tool om te hebben in je leven.
Het in bed slapen blijkt een belangrijke factor te zijn bij de wiegendood van jonge kinderen, tot 4 maanden oud. "Dat baart ons zorgen", zegt Engelberts. Ze is een fervent tegenstander van co-sleeping. "Hoe jonger het kind, hoe groter de kans op wiegendood als je het bij je in bed neemt.
Hou je baby goed in de gaten als hij in de box ligt. Zeker als je ook een peuter hebt die rondloopt, of als er huisdieren zijn. Leg nooit een matras in de box: een baby kan bekneld raken tussen het matras en de zijkant van de box. Verderop vind je tips voor de aanschaf van een boxkleed.
Waarom wil baby niet in eigen bedje slapen? In de meeste gevallen wil je baby niet in het eigen bed slapen omdat hij/zij hier nog niet aan gewend is. Dit is namelijk een compleet andere omgeving als in de baarmoeder. Je baby zal simpelweg nog even moeten wennen aan het eigen bedje.
Tot de pubertijd is een eigen slaapkamer niet noodzakelijk, stelt orthopedagoog Bryan van Dansik. "Maar de behoefte aan een eigen kamer neemt toe met de leeftijd. Tot de pubertijd wordt samen slapen nog als gezellig ervaren. "Maar vanaf een jaar of tien worden kinderen zelfstandiger.
Door je kindje uit bed te halen geef je weer nieuwe pikkels waar je kindje te moe voor is en ben je bovendien niet duidelijk. Een baby in zijn eigen bedje leert uiteindelijk om zelf in slaap te vallen en zich over te geven aan de slaap.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Blijft jouw kind huilen, loop dan terug naar de kamer en probeer je kind op een neutrale manier rustig te krijgen. Dit doe je door bijvoorbeeld op je knieën bij het bed te gaan zitten, een kus en aai over het hoofd te geven en rustig te herhalen wat het bedritueel is.
Tips voor het omgaan met scheidingsangst
Maak weggaan en terugkomen voor je kind ook op een positieve manier spannend door zo kort mogelijk weg te blijven. Ga bijvoorbeeld de kamer even uit en steek dan je hoofd om de hoek van de deur. Of doe af en toe kiekeboe-spelletjes. Troost je kind wanneer het bang is.
Co-sleeper of ledikant? Een co-sleeper is een veilig slaapplaats voor je baby, maar alleen de eerste 3 tot 6 maanden. Je wisselt dan van co-sleeper naar ledikant. Een co-sleeper is niet meer veilig als je baby 6 maanden oud is.
Wiegendood is de angst van iedere ouder. Over de oorzaak ervan is nog veel onbekend. Nieuw onderzoek heeft echter iets meer duidelijk gemaakt over de oorzaak van wiegendood, en dat heeft alles te maken met een stofje in het bloed van baby's.
Je baby alleen thuis laten is strafbaar
Hulpbehoevende kinderen, zoals baby's, mag je wettelijk gezien niet alleen thuis laten zonder toezicht. Dit gebeurt wel, maar is dus strafbaar! Laat je baby dus NOOIT alleen! Artikel 255 van het Wetboek van Strafrecht > Verlating van hulpbehoevenden.
Geschikte leeftijd alleen thuislaten
Als kinderen in groep 7 of 8 zitten, zijn de meeste kinderen oud genoeg om voor het eerst even alleen thuis te blijven, zeggen de meeste experts.
Een kind jonger dan 7 jaar laat je niet alleen thuis
Je blijft aansprakelijk voor je kinderen tot ze achttien zijn. Alles wat ze doen, valt dus onder jouw verantwoordelijkheid, ook als je er niet bij bent. Deskundigen schatten dat een kind vanaf tien jaar alleen thuis kan blijven.