Een vrouwtjeskikker legt in het voorjaar haar eitjes in het water. De eitjes groeien vervolgens uit tot kikkervisjes. Kikkerdril vind je van ongeveer maart t/m juni in slootjes en vijvers.
Kikkers zetten de eieren (kikkerdril of kikkerrit genoemd) af in het water; dit is een verzameling eieren met een gelatineus en glibberig, doorzichtig omhulsel. Uit de eieren komen na enige dagen tot weken de larven of kikkervisjes tevoorschijn. De larven worden ook wel dikkopjes, donderkopjes of kwakkebollen genoemd.
Kikkerdril ofwel kikkereitjes, doen er een paar dagen over om uit te groeien tot kikkervisjes. Langzamerhand krijgen de kikkervisjes pootjes. Na ongeveer drie maanden zijn het niet langer visjes maar kikkers, ze moeten nu boven water komen om te ademen. Het is tijd om ze weer vrij te laten worden.
Hoe paren kikkers? Kikkers gaan gelijk op zoek naar een geschikte plek om zich voort te planten. Op diverse plekken in Nederland kun je het gebrom van de mannetjes die een vrouwtje proberen te lokken, al horen. De mannetjes klemmen zich vast aan een vrouwtje totdat ze haar eitjes heeft gelegd.
Zij trekken dan naar de vijvers en sloten (meestal die waar ze zelf geboren zijn) om daar te paren en eitjes af te zetten. De zogenaamde paddentrek. Vaak hebben de vrouwtjespadden al een mannetje op hun rug als ze nog onderweg zijn naar het water.
Kikker. Kikkers kruipen voor de winterslaap weg in een kuiltje of verlaten holletje van een ander dier of op de bodem van vijvers of sloten. Ze moeten ervoor zorgen dat het een vochtige plek is, anders drogen ze uit. Ze verstijven tijdens hun winterslaap, doordat de beestjes koudbloedig zijn.
De groene kikkers kwaken nooit het hele jaar. Maar ze kwaken wel vaak in periodes, waarin wij ook graag 's avonds buiten zitten en met de ramen open slapen. Daarbij kan het geluid door de weerkaatsing tussen de bebouwing erg hard klinken.
Volwassen groene kikkers zijn generalisten en opportunisten en eten vrijwel alle ongewervelde dieren die niet te klein of niet te groot zijn. Allerlei insecten (vooral de larven daarvan), zoals vliegen, kevers, libellen, wespen en mieren, verder cicaden, springstaarten, spinnen, slakken vormen belangrijke prooidieren.
Als het paar een goed plekje heeft gevonden, begint het vrouwtje eieren te leggen. De eieren zwellen op tot een forse massa kikkerdril. Tijdens het leggen stoot de man sperma uit. Zo worden de pasgelegde eitjes bevrucht.
Eitjes ontwikkelen zich tot kikkers in moeders rug
Als de eitjes van de grote, platte Zuid-Amerikaanse pipakikker bevrucht zijn, plakt het vrouwtje die vast op haar rug. Vervolgens zwelt de huid op tot die de eitjes aan alle kanten omsluit, zodat de eitjes een eigen holte met water hebben.
De meeste kikkerlarven zwemmen tussen half april en half juni rond, met een piek in mei. Ongeveer 2 maanden later veranderen de kikkervisjes in piepkleine kikkertjes. Ze komen dan vaak in heel korte periode massaal uit het water: de 'kikkerregen'!
Pak een klein klontje kikkerdril, vijf tot tien visjes per liter water. Gebruik naast schoon water ook water en het liefst ook waterplanten van de plek waar je de kikkerdril gevonden hebt. Richt de bak in met voorgespoeld grind op de bodem, een paar grotere stenen en/of hout.
Ververs minimaal tweemaal per week het water (of eerder wanneer het water troebel wordt). Schep eerst de kikkervisjes over in een ander bakje. Giet het 'oude' water eruit en vul de bak weer voor de helft met koud leidingwater. Kieper de kikkervisjes gewoon weer terug, daar kunnen ze best tegen.
Drinken en plassen
Niet alleen zuurstof, maar ook water kan door de huid van de kikker heen. Zo hoeven kikkers nooit te drinken. Ze moeten echter wel oppassen dat ze zich niet als een spons helemaal volzuigen met water als ze lang in het water liggen. Om dat te voorkomen, scheiden ze veel waterige urine af.
Kikkers vermijden zonlicht en trekken zich overdag terug.
Kan het zo zijn dat een kikker altijd kan ''drillen'' maar dat het niet altijd bevrucht wordt? Er zitten echter (net als vorig jaar) wel zwarte puntjes in de eitjes. Alvast bedankt voor de reactie. Als er zwarte puntjes inzitten dan zijn de eitjes bevrucht.
Afhankelijk van de grootte van het vrouwtje bevat een eiklomp 700 tot 4500 eitjes. Parende bruine kikkers en kikkerdril zijn meestal opvallend geconcentreerd in bepaalde delen van de poel of vijver.
Tuinen met insecten trekken dus kikkers, padden en salamanders aan. Daarbij komt dat deze dieren ook 's nachts actief zijn. Laat daarom een tuinlichtje branden in de nachtelijke uren. Licht trekt insecten aan, en die trekken op hun beurt dus amfibieën aan.
Kikker vertelt je te vertrouwen op je intuïtie, het samenspel van jouw zintuigen te verfijnen, jezelf te zuiveren en te ontdoen van alles wat een illusie is. Een illusie die jou probeert af te houden van wie je werkelijk bent.
De mannelijke roodoogmakikikker heeft een bijzondere manier van communiceren. Via een speciale beweging brengt hij takjes in trilling. Op die manier geeft de kikker zijn soortgenoten informatie over status, motivatie en grootte. Veel dieren kunnen trillingen die zich via oppervlakten verplaatsen erg goed voelen.
Overigens, de kikkers bijten niet, het gif zit in de huid en komt vrij bij overmatige stress en is slechts dan gevaarlijk indien het in de bloedbaan van een aanvaller komt.
De Namaqua regenkikker is amper zo'n 5 centimeter groot en leeft meestal verscholen onder de grond. Maar als hij toch boven komt en er dreigt gevaar, dan blaast hij zijn lichaam op en stoot een hoog piepend geluid uit. Het is bedoeld om roofdieren af te schrikken, maar wij vinden het vooral schattig.
Kikkers weren: geen vijver
Kikkers zijn relatief makkelijk uit de tuin te weren, ze blijven altijd in de buurt van water. Als er geen water is, zullen er ook geen kikkers zijn. Zolang je zelf of je buren geen vijver hebben, zullen kikkers wegblijven.
Groene kikkers en heikikkers blijven dicht in de buurt van het water en springen daar meteen in als er gevaar dreigt. Een andere manier om met gevaar om te gaan is gillen om af te schrikken, zich groot maken door hoog op de poten te gaan staan of net doen of ze dood zijn, heel stil blijven zitten dus.