Dat kan alleen als je in dat studiejaar 18 jaar wordt.
Jonger dan 18 jaar: vavo gratis
En hebt u nog geen startkwalificatie? Dan is het onderwijs aan het vavo gratis voor dat hele studiejaar (voltijd en deeltijd).
Een groot voordeel van het volgen van onderwijs op het vavo is de flexibiliteit; langzamer studeren, sneller studeren of een deelstudie doen. Het vavo is door de overheid erkend en gesubsidieerd onderwijs en toegankelijk voor leerlingen vanaf 18 jaar. Ben je 16 of 17 jaar, dan kan jouw vo-school je detacheren.
Toelatingseisen vavo vwo
Dit zijn de toelatingseisen voor vavo vwo: overgangsbewijs van vwo 5 naar vwo 6, of; deelname aan examen vwo, maar diploma niet behaald (sprokkelen), of; diploma havo, aantoonbare motivatie en haalbaarheid (houd rekening met een tweejarig traject!)
Het vavo is (jong)volwassenenonderwijs voor 18 jaar of ouder. Als je ouder dan 16 bent, kan je soms met toestemming van jouw middelbare school ook naar het vavo. Je blijft dan ingeschreven bij die school, maar volgt je lessen op het vavo.
Wij zijn zeer terughoudend om zestienjarigen aan te nemen, vanwege de gemiddelde leeftijd van VAVO-leerlingen en de structuur van het onderwijs, die anders is dan op het voortgezet onderwijs. Wat zijn de lestijden? Een les duurt 40 minuten. Per vak krijg je meestal twee lesblokken van 80 minuten per week.
Een vavo-opleiding is maatwerk in het behalen van deelcertificaten voor wie net niet een diploma heeft gehaald op de havo of vwo. Doordat je les krijgt in alleen die vakken waarin je je kennis moet bijspijkeren, is er meer kans van slagen op een volledig havo- of vwo-diploma. Ook is het mogelijk om alle vakken te doen.
Het bedrag hangt af van jouw individuele traject. Voor een volledig vakkenpakket betaal je in het schooljaar 2023-2024 het wettelijk lesgeld van € 1.357,-. Voor een deelpakket betaal je een bedrag per vak van ongeveer € 95,- (o.a. afhankelijk van het aantal lesuren).
Als je achttien jaar bent kan je naar het vavo (volwassenenonderwijs) om je vmbo-t-, havo- of vwo-diploma te halen. Soms ben je ook toelaatbaar als je zestien of zeventien jaar bent. Je wordt dan uitbesteed door je VO-school of doorverwezen door de gemeente.
Volg je het vavo voltijds, dan heb je minimaal 22 lesuren per week. Het lesgeld betaal je aan DUO. Het boekengeld wisselt per opleiding en vind je op je boekenlijst. Bij deeltijd vavo volg je minder dan 22 lesuren per week.
Die horen in het VO (= voortgezet onderwijs). Heb ik recht op een OV-studentenkaart? Nee, als je een VAVO-opleiding volgt, heb je geen recht op studiefinanciering of een OV-studentenkaart, maar onder bepaalde voorwaarden kun je via school wel een reiskostenvergoeding aanvragen.
Een opleiding aan het vavo duurt meestal één of twee jaar.
Afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden kun je er ook langer over doen. Als je contact opneemt met één van de vavoscholen kunnen zij je informeren hoe lang het traject in jouw situatie gaat duren en welke voorwaarden van toepassing zijn.
Als VAVO-leerling heb je geen recht op studiefinanciering.
Dat kan alleen als je in dat studiejaar 18 jaar wordt.
het vavo biedt veel verschillende vakken zodat er ook veel vakkencombinaties mogelijk zijn. Dat heeft als nadeel dat het rooster voor een student vrijwel nooit aaneengesloten is. De lessen vinden hoofdzakelijk overdag plaats van 08.30-17.30 uur. Enkele lessen worden in de avond gegeven tussen 17.30-21.00 uur.
Dit vraag je aan via de website van DUO. Tot en met het kwartaal waarin je 18 jaar wordt, ontvangen je ouders kinderbijslag voor jou. Afhankelijk van de hoogte van hun inkomen hebben ze ook recht op kindgebonden budget. Voor je 18e hoef je geen lesgeld te betalen.
Je kunt kiezen voor het VAVO omdat:
Je mag 4 vakken overdoen om je diploma te kunnen halen. je losse certificaten wilt halen. je wilt herprofileren: je hebt wel examen gedaan, maar wilt een vervolgstudie doen waarvoor je niet de juiste vakken hebt gedaan.
Met de Rutte-regeling kan een scholier worden uitbesteed aan een andere school, terwijl hij op de eigen school blijft ingeschreven. De leerling kan worden uitbesteed aan een school voor voortgezet onderwijs of een school voor voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo).
Aardrijkskunde, Biologie, Duits, Economie, Engels, Filosofie, Frans, geschiedenis, maatschappijleer, bedrijfseconomie, natuurkunde, Nederlands, profielwerkstuk, scheikunde, wiskunde A, wiskunde B, wiskunde D en tekenen.
Het vavo is bedoeld voor mensen van 18 jaar en ouder. Deze volwassenen hebben bijvoorbeeld geen middelbareschooldiploma gehaald, ze willen een middelbareschooldiploma op een ander niveau behalen of ze willen voor bepaalde schoolvakken een deelcertificaat halen vanwege hun vervolgopleiding.
Het VAVO biedt voordelen boven het reguliere voortgezet onderwijs. Het belangrijkste voordeel is de flexibiliteit. Langzamer studeren, juist sneller studeren, een deelstudie doen; het is allemaal mogelijk. Bepalend is wat de leerling zélf kan en wil.
De vavo kan je volgen als je vmbo-t, havo of vwo doet en 18 jaar bent. Maar er valt ook wat te regelen als je 16 of 17 bent. Daar hoef je alleen de vakken te volgen (en er examen in te doen) waarvoor je bent gezakt. Je doet dan het volgende jaar tijdens de centraal examens weer examen.
Vervolgtrajecten op een HBO-opleiding of universiteit? Op het VAVO heb je de mogelijkheid om naast de VAVO-vakken vervolgtrajecten op een hbo-opleiding of universiteit te volgen en eventueel af te sluiten met een certificaat. In sommige gevallen krijg je studiepunten voor je vervolgopleiding.
Vavo is voortgezet algemeen volwassenenonderwijs. Hier kunnen volwassenen een vmbo-t-, havo- of vwo-diploma halen. Soms worden ook zestien- en zeventienjarigen toegelaten tot het vavo. Zij worden dan uitbesteed door de VO-school waar ze staan ingeschreven of doorverwezen door de gemeente.