Schimmel. Maar veel langer dan een nachtje raadt ze niet aan. Want als je de natte was te lang in de wasmachine laat, ontstaat er schimmel, waardoor het gaat stinken. Dat ruik je direct, waardoor het volgens haar niet moeilijk is om erachter te komen wanneer je de was te lang in de trommel laat zitten.
Maar een nachtje de was laten zitten kan op z'n tijd geen kwaad. Het moet niet te vaak gebeuren (dat is slecht voor de machine, want dezelfde schimmels en bacteriën zoeken hun weg uw wasmachine in) maar het kan relatief weinig schade aan uw wasgoed aanbrengen en de geuren zijn prima te bestrijden.
Over het algemeen kun je je wasgoed tot 12 uur na afloop van het wasprogramma in de trommel laten zitten. Als je je wasgoed na het wassen te lang in de trommel laat zitten, kan het gaan stinken.
“Het is geen enkel probleem om je was een nacht in de wasmachine te laten zitten,” verklaart ze. Ze raadt het natuurlijk niet aan om het een hele week te laten zitten. “Als je natte was toch begint te ruiken, betekent dat dat je was al te lang in een ruimte zit waar er geen lucht aan kan.
Hetzelfde kan gebeuren wanneer je gewassen kleding een lange tijd in de wasmachine laat liggen. Als je kleren dus lang nat zijn geweest , kun je ze beter opnieuw wassen, helemaal als het vies ruikt.
Je maakt de wasmachine niet vaak genoeg schoon. Hierdoor blijven er bacteriën in zitten die uiteindelijk een muffe geur kunnen veroorzaken. Maak dus af en toe de wasmachine schoon. Je laat vochtige was te lang in de machine of wasmand liggen.
Bijna al je verbruik verplaatsen naar de nacht levert dus relatief weinig op, vooral als je rekening honderden euro's hoog is. Je kunt de wasmachine dus bijna net zo goed overdag aanzetten, wat ook nog eens veel duurzamer is.
Er blijft namelijk vocht achter in de wasmachine na het wassen, en dat maakt de wasmachine een broedplek voor bacteriën. Door de deur open te laten kan de wasmachine drogen en blijft het een stuk schoner daarbinnen. Dus denk eraan: klaar met wassen? Laat het deurtje dan lekker open!
Controleer de belading van je wasmachine
De meest voorkomende oorzaak dat kleding drijfnat uit de trommel komt aan het einde van de cyclus, is omdat de wasmachine niet op de juiste snelheid centrifugeert of helemaal niet centrifugeert.
Vetluis of wasluis is een micro-organisme dat groeit op restjes vuil en wasmiddel. Doordat we minder heet en met minder water wassen, krijgt vetluis meer kans. Vetluis kan bruine of zwarte vlekken op het wasgoed maken. Of de boel flink laten stinken.
Als je de trommel van de wasmachine niet vol genoeg doet en te leeg laat wassen, kost dat meer stroom en word je was minder schoon. Maar een wasmachine helemaal tot de nok toe vullen is ook geen aanrader, omdat dan de was geen kans zou hebben om zich schoon te slaan.
Hang de was altijd uit
Bacteriën zijn er dol op. Het beste is een was te draaien als u weet dat u daarna de was uit kunt hangen. Veel machine zijn tegenwoordig zelfs te programmeren. Maar heeft u dus geen tijd, doe dan in ieder geval de deur open zodat het vocht er zoveel mogelijk uit kan.
Tip 1: Draai een kookwas
Voorkom vetluis en draai regelmatig een kookwas, op 90 of 95 graden. Natuurlijk zonder wasgoed. Als je het echt goed wilt aanpakken voeg je wel wat azijn, soda of een vaatwastablet toe. Doe dit één keer per maand.
Gebruik dan een textielontgeurder (lekker ruikende spray, verkrijgbaar bij praktisch iedere winkel met schoonmaakartikelen) om ieder stuk wasgoed mee op te frissen. Hang het wasgoed vervolgens direct op, zodat de spray optimaal de kans krijgt om je was op te frissen.
De wasmachine blijkt te slim te zijn. De timer van de wasmachine komt regelmatig in conflict met slimme functies als de beladingssensor, die ervoor zorgt dat er zoveel water als nodig is gebruikt wordt om de was te voltooien. Die functie zorgt er vaak voor dat er meer tijd nodig is dan de timer aangeeft.
Kwetsbaar wasgoed een tandje lager
Want de enorme G-krachten die gegenereerd worden tijdens centrifugeren zorgen óók voor slijtage van je wasgoed. Dure kleding (of gewoon al je kleding waar je zuinig op wilt zijn) kun je dus best eveneens wat kalmer rond laten draaien.
Centrifugeren. Tijdens het centrifugeren in de wasmachine wordt er water uit je wasgoed gehaald. Door je was twee keer te laten centrifugeren, wordt er dus extra water uit je was verwijderd, waardoor het sneller droogt.
Hoe weet ik wat teken is voor niet centrifugeren? Let goed op de streepjes onder het wassymbool. Hoe meer streepjes onder het symbool staan, hoe minder beweging jouw wasgoed verdraagt. Centrifugeer in dat geval voor de zekerheid op het laagste toerental.
Als je de deur voortaan eerst nog een paar uur open laat staan, kan de wasmachine drogen en blijft het binnenin schoner. Ook kun je het doseerbakje het beste een beetje open trekken, zodat het vocht ook hier weg kan en restvocht uit het ladesysteem kan verdampen.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Verschil is nihil
Maar je raadt het bijna al: het verschil tussen normaal- en het daltarief is inmiddels zo laag dat het weinig verschilt maakt of je je was 's nachts of overdag doet, vertelt energiedeskundige Joris Kerkhof van vergelijkingswebsite Independer.
In de meeste provincies geldt van 7 uur 's ochtends tot 11 uur 's avonds dagstroom en daarna ga je over op nachtstroom. Ook in de weekenden en op feestdagen betaal je het daltarief, het weekend gaat op vrijdag in op het tijdstip dat normaal de nachtstroom ingaat.
Het verschil in prijs tussen dag- en nachtstroom (normaal- en daltarief) is ongeveer 1 à 2 cent per kWh. Als je gebruik maakt van dubbeltarief kun je dus veel voordeel hebben. Verplaats je energieverbruik dan zoveel mogelijk naar de avond en nacht (daltarief).
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.