Gelukkig is het antwoord hierop: niet! Energiemaatschappijen mogen in geen enkel geval hogere tarieven rekenen of je dwingen over te stappen. Zo oordeelde ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM): “Het zomaar stoppen of aanpassen van een energiecontract met vaste tarieven is niet toegestaan.”.
Het zomaar stoppen of aanpassen van een energiecontract met vaste tarieven is niet toegestaan. Op grond van de Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas is het beëindigen van de levering in de winterperiode (1 oktober tot 1 april) zeker niet zomaar toegestaan.
Maakt u een afspraak over de energieprijs? Dan hebt u een vast tarief en betaalt u dezelfde prijs voor stroom of gas zolang uw contract loopt. Bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Met een vast tarief hebt u geen voordeel van tussentijdse prijsdalingen, maar ook geen risico als de prijzen stijgen.
Maakt u geen afspraak over de energieprijs met een vaste looptijd en vast tarief? Dan kan de prijs van uw stroom of gas wijzigen. Meestal gebeurt dit 2 keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. De energieprijs kan dan hoger of lager worden.
Kan mijn energieleverancier eenzijdig mijn vast contract aanpassen naar een variabel contract? Dat kan niet voor contracten of elementen in je contract van bepaalde duur (bijvoorbeeld bij een prijsgarantie van 1 of 2 jaar).
Het wijzigen van een arbeidsovereenkomst is mogelijk in het kader van de contractvrijheid. Werknemer en werkgever kunnen bijvoorbeeld overeenkomen dat de werknemer een andere functie of loonsverhoging krijgt. Zolang beide partijen akkoord gaan, levert dit geen problemen op.
Wie een contract van een bepaalde duur heeft afgesloten, kan niet veranderen van leverancier. Ook dat is een misverstand. Je kan op eender welk moment van contract veranderen. Het enige waar je rekening mee dient te houden, is een opzegtermijn van 4 weken.
Vast versus variabel
Die percentages waren eind 2022 nagenoeg gelijk, met de wetenschap dat per eind december 49,9 procent van de circa 14 miljoen Nederlandse consumenten een vast energiecontract had en 49,1 procent een variabel contract.
Het contract is voor onbepaalde tijd en op ieder moment opzegbaar (houd wel rekening met je opzegtermijn).
Gelukkig is het antwoord hierop: niet! Energiemaatschappijen mogen in geen enkel geval hogere tarieven rekenen of je dwingen over te stappen. Zo oordeelde ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM): “Het zomaar stoppen of aanpassen van een energiecontract met vaste tarieven is niet toegestaan.”.
Waarom komen vaste energiecontracten in 2023 terug? In de loop van 2022 worden variabele energiecontracten (noodgedwongen) de standaard. Maar de energieprijzen zakken al snel weer, mede door de milde temperaturen van eind 2022 en begin 2023.
Mijn energiecontract met vast tarief loopt af, wat doe ik? De meeste vaste tarieven hebben een looptijd van één jaar. Twee maanden voor de einddatum verstrijkt, zal je energieleverancier jou een nieuw voorstel doorsturen.
Wanneer je een vast contract hebt is het toch mogelijk dat je voorschotbedrag verhoogd wordt. Dit is eigen aan de energiemarkt en gebeurt omdat de datum van je contract niet noodzakelijk overeenkomt met de datum van je jaarlijkse meteropname, afrekening of voorschotaanpassing.
De prijzen en inkooprisico's op de internationale energiemarkt zijn gedaald en dat maakt het voor Eneco mogelijk om weer vaste contracten aan te bieden met een looptijd van een jaar of van een half jaar.
Profiteer van een vaste prijs contract met een looptijd van 1 of 3 jaar. Nu met tarieven onder het prijsplafond. Zo weet je precies wat je de komende tijd voor je energie betaalt. Ook als het prijsplafond in 2024 verdwijnt.
In het eerste kwartaal van 2021 hadden bijna 9 miljoen mensen betaald werk; 5,7 miljoen werknemers met een vaste arbeidsrelatie, 1,7 miljoen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie en 1,5 miljoen zelfstandigen. De werkzame beroepsbevolking is daarmee kleiner dan een jaar eerder (-40 duizend).
Ons advies is dus: laat je energieprijs voor 1 jaar vastzetten. Wanneer je een contract met een vaste energieprijs voor 1 jaar kiest, heb je geen last van tussentijdse prijsstijgingen. Na een jaar kun je je contract weer vergelijken met andere voordelige contracten. Je kunt de prijs dan weer opnieuw laten vastzetten.
Een energiecontract met een looptijd van 3 jaar is slim als: je geen zin hebt om elk jaar naar je energiecontract te kijken. de tarieven voordelig zijn en je deze voor 3 jaar wilt vastzetten. je verwacht dat de prijzen gaan stijgen en je dit risico wilt uitsluiten.
Overstappen van energiecontract en/of energieleverancier kan je veel geld besparen en is helemaal gratis. Zelfs als je ieder jaar overstapt. Sterker nog, het is aangeraden om de energietarieven minstens één keer per jaar onder de loep te nemen.
Partijen kunnen overeenkomen dat de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd op een bepaalde datum eindigt. Dat kan betekenen dat zij hun arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd laten volgen door een contract voor bepaalde tijd, welke opgezegd moet worden als er sprake is van voortzetting (zie hierboven).
Mag je een voorschotfactuur weigeren? Dat kan, zegt consumentenorganisatie Test Aankoop. “Je bent niet verplicht zo'n voorschotfactuur te aanvaarden. Bij energieleverancier Mega kan je bijvoorbeeld in dezelfde mail al aangeven dat je weigert te betalen.
"Op de omvang van een voorschot geldt geen wettelijke limiet. Maar excessieve bedragen van 50 % en meer zijn af te raden."
Als consument kan je in dat geval proactief aankloppen bij je energieleverancier, het OCMW of een erkend schuldbemiddelaar om te onderhandelen over een afbetalingsplan. Dat kan in twee specifieke gevallen: om een bestaande schuld af te lossen of om een hoge eindafrekening of de slotfactuur te betalen.
De marktleider Engie biedt vanaf 1 april opnieuw vaste contracten aan voor elektriciteit en gas, zowel voor gezinnen als voor kmo's. Luminus was tot dusver de enige die weer vaste contracten aanbood, sinds januari.