Dit komt de veiligheid in uw woning sterk ten goede! Alle apparaten met een ongeaarde stekker werken op zowel een geaard als een niet geaarde contactdoos.
Dit is normaliter een geel/groene draad. Mocht dit zo zijn, dan kun je vanuit de centraaldoos naar de wandcontactdoos een extra draad (geel/groen) trekken. De wandcontactdozen zonder aarde kun je dan vervangen door een exemplaar met aarde.
Doordat een geaard stopcontact voorzien is van een aarde, is deze over het algemeen een stuk veiliger dan een niet-geaarde wandcontactdoos. Een geaard stopcontact wordt vaak gebruikt voor apparaten die een verhoogde kans op kortsluiting hebben. Denk hierbij aan computer en televisie.
Een geaard stopcontact is aangesloten op drie elektriciteitsdraden: een blauwe voor de afvoer, een bruine voor de aanvoer en de geelgroene aardedraad. Deze geelgroene draad is gelijk het verschil met een niet-geaard stopcontact. De aarde zorgt ervoor dat overspanning wordt afgevoerd naar de aardbodem.
Niet-geraad stopcontact
Is er naast de blauwe en bruine draad ook nog een geelgroene draad aanwezig? Dan is er sprake van een geaard stopcontact. Deze geelgroene draad is de aarde. Om te zien of jouw stopcontact al geaard is, hoef je de wandcontactdoos niet eerst helemaal van de muur te halen.
Zo'n stroomverliezen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen wanneer een beschadigde kabel bloot komt te liggen en de elektrische draden in contact komen met de behuizing van het toestel. Zonder aarding zou die stroom doorheen het lichaam van de eerste persoon gaan die het toestel zou aanraken: dat is elektrocutie.
Door blikseminslag of kortsluiting in de elektrische installatie. Bij een niet-geaard stopcontact komen elektrische apparaten hierdoor onder stroom te staan. Aanraking met deze apparaten resulteert vervolgens in een flinke opdonder. Dit kan ook het geval zijn bij het indrukken van een lichtschakelaar.
Je kunt een geaarde stekkerdoos eenvoudig herkennen aan de geaarde stopcontacten. Deze stopcontacten hebben namelijk naast de twee openingen voor de stekker, één of twee extra pennetjes aan de rand. Deze pennetjes zijn bedoeld voor de aarding.
16 x 230V = 3680 Watt. Vaak wordt geadviseerd enkel een app aan te sluiten tot max 3000W.
Tegenwoordig moet elk stopcontact in de woning geaard zijn. Dit betekend dat de stopcontacten moeten worden aangesloten met 3 draden, een bruine, een blauwe en een groen/gele. Ook moet in de Groepenkast een aardlekschakelaar worden geplaatst.
Bij een ongeaarde aansluiting kan de metalen buitenkant van de koelkast verbonden zijn met een fase zonder dat dan de aardlekschakelaar uit slaat. Zodra jij deze buitenkant aanraakt, dan ontstaat er mogelijk een lekstroom door je lichaam heen en slaat de aardlek als het goed gaat alsnog uit.
De zekering in uw meterkast gaat kapot of uw aardlekschakelaar schakelt automatisch de stroom uit. Geaarde stopcontacten zijn verplicht in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens. Een bad, douche en andere metalen delen zoals radiatoren en waterleidingen horen gekoppeld te zijn aan de aarde.
Het is niet gevaarlijk, normaal gesproken, als je geen rare dingen doet. Alleen elektrische apparaten die met water te maken hebben, zouden bij voorkeur via een geaard stopcontact moeten werken.
Geaarde stopcontacten zijn verplicht in onder meer de badkamer en keuken. Woonkamer en slaapkamers daarentegen zijn gewoonlijk voorzien van 'normale' stopcontacten. In de huidige woningen zijn de elektrische installaties echter volledig geaard.
Dit betekent dat wanneer er onverhoopt teveel spanning op een apparaat komt te staan deze elektriciteit de aarde ingeleid wordt in plaats van in het apparaat. Over het algemeen is het verstandiger om een geaarde stekker mee te nemen. Deze beschermd je apparaten tegen kortsluiting.
Stekkers bevatten in ieder geval twee draden. De derde draad is de aarddraad. Stekkers die een aarddraad bevatten noemt men ook wel geaarde stekkers en stekkers die geen aarddraad bevatten noemt men ook wel ongeaarde stekkers. Functioneel gezien kunnen stekkers dus worden opgedeeld in twee types.
Tot ruwweg 2000 Watt/VA is er dus met de wandcontactdozen en stekers geen direct probleem te verwachten. Een wasmachine (3200VA), vaatwasser (3200VA), magnétron(2800VA), wasdroger (3200VA) of grote frituurpan (2400VA) vormen daardoor wel een mogelijk overbelastingsgevaar.
Wilt u weten hoeveel Watt u op een groep kunt aansluiten, dan vermenigvuldigt u de stroomsterkte met de spanning op het stopcontact. Dit betekent dat u in het beschreven voorbeeld 3.520 Watt op een groep aan mag sluiten: 16 x 220. U kunt ook zeggen, dat er op een groep 3,52 kW mag worden aangesloten.
Het is niet verstandig om twee stekkerdozen met elkaar te verbinden. Bij het verlengen van twee contactdozen wordt het elektrische vermogen van alle apparaten bij de eerste stekkerdoos opgeteld, waardoor deze heel snel overbelast kan raken.
Sluit nooit te veel apparaten aan die veel stroom verbruiken op een verdeeldoos, tenzij u er een kiest die meer aankan. Bepaal op voorhand waar u de stekkerdoos voor wilt gebruiken. Apparaten met een verwarmingselement bij u thuis, zoals wasmachine of een waterkoker, sluit u bij voorkeur direct aan op het stopcontact.
Het aarden van je verlichting maakt armaturen veiliger.
Zou je dat armatuur aanraken, terwijl er geen aardedraad aanwezig is, dan zal de elektriciteit via jouw lichaam de snelste weg naar de aarde zoeken. Je krijgt een elektrische schok! Aarding zorgt ervoor dat de spanning via de aardedraad wegloopt.
Kortsluiting ontstaat wanneer één of meer elektrische draden elkaar raken. Dat kan zijn als gevolg van een kapot apparaat of een beschadigde kabel.
Aanraking van de fasedraad is levensgevaarlijk. Er kan een stroom lopen van de fasedraad via het lichaam naar de aarde. Afhankelijk van de weerstand van het lichaam kan die stroom zo groot zijn dat ernstige verwondingen of hartritmestoringen optreden, of erger.
Aarding via de meterkast
Tegenwoordig wordt aarding in de meeste gevallen aangebracht door het slaan van een aardpen. De aardleiding wordt verbonden aan de aardrail of aardblokje in de groepenkast. De aardleiding maakt via de aardelektrode contact met de aarde.