Hoelang blijft chlamydia in het lichaam zonder behandeling? Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Een chlamydia-infectie kan vervelende gevolgen hebben, zoals chronische buikpijn en verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen en bijbalonsteking bij mannen. Laat chlamydia behandelen. Dan verklein je de kans op gevolgen en besmet je geen anderen.
Ja. Een Chlamydia infectie kan behandeld worden met antibiotica. Voor de meeste Chlamydia infecties is een eenmalige dosis antibiotica voldoende. Voor een anale infectie, niet veroorzaakt door een LGV variant, wordt 1 week antibiotica geadviseerd.
Als vrouw merk je vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat je lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.
Meestal krijg je geen erge klachten. En gaat chlamydia vanzelf over. Je kunt het wel weer krijgen als je seks hebt met iemand die chlamydia heeft. Met een condoom is de kans dat je het krijgt heel klein.
Hoelang blijft chlamydia in het lichaam zonder behandeling? Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Genitale wratten, hepatitis B en herpes
Herpes is niet te genezen, maar de klachten zijn behandelbaar.
Ja, dat kan. Als je chlamydia gehad hebt, en je bent behandeld, kan je het opnieuw oplopen door onveilige seks. Je bouwt er dus geen resistentie voor op. Het kan bovendien zo zijn dat je er de ene keer wel klachten van hebt, en de andere keer niet.
Dat is omdat je niet altijd chlamydia krijgt na seks met iemand die het heeft. Je sekspartner kan dus chlamydia hebben en jij niet. En als jij het niet hebt, dan kun je er beter ook geen medicijnen voor slikken. Medicijnen hebben namelijk nadelen en bijwerkingen.
Heb je vaker chlamydia? Dan wordt de kans dat je als vrouw minder vruchtbaar wordt snel groter. Zorg daarom dat je chlamydia niet opnieuw oploopt.
Klachten van chlamydia
Dan kun je klachten krijgen. Die krijg je meestal 1 tot 3 weken nadat je seks hebt gehad. Bij jongens komt er meestal vocht uit de penis. Dit heet ook wel afscheiding.
Klachten die je als vrouw kunt hebben door chlamydia: Pijn bij het plassen. Een branderig gevoel bij het plassen. Pijn en bloed uit je vagina tijdens of na seks.
Een besmet persoon blijft besmettelijk zolang die niet volledig genezen is. Meer dan ooit wordt zelfmedicatie afgeraden; foute behandeling is legio, vermits dezelfde symptomen kunnen worden veroorzaakt door verschillende ziekteverwekkers en de behandeling moet worden aangepast aan de diagnose.
De soa-test is pas betrouwbaar wanneer je 14 dagen geen seks hebt gehad. Deze incubatieperiode geldt voor chlamydia en gonorroe. Wacht daarom 2 weken tot je een afspraak hebt. Als je klachten hebt of een waarschuwing van een vaste sekspartner kan je wel eerder terecht.
Als vrouw merkt u vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat u lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kunt u de ziekte ongemerkt doorgeven.
Een soa geeft lang niet altijd klachten. Je kunt dus al langer een soa hebben zonder dat je het weet.
Gonorroe komt veel minder vaak voor dan chlamydia. Vrouwen hebben niet altijd klachten. Als er wel klachten zijn, is vaak sprake van vieze, overvloedige afscheiding uit de vagina. Ook andere klachten, zoals beschreven bij chlamydia, kunnen voorkomen.
Syfilis (Lues, harde sjanker)
Syfilis is een, bij niet tijdige behandeling, gevaarlijke bacteriële soa. Syfilis begint vaak met een klein zweertje op de geslachtsorganen, en kan zich daarna via het bloed door het hele lichaam verspreiden en ernstige schade aan verschillende organen aanrichten.
Twintigers lopen het vaakst risico op soa en hiv: voor 9 procent van de mannen en 7 procent van de vrouwen tussen 20 en 30 jaar was het laatste sekscontact met een losse partner zonder dat er een condoom werd gebruikt.
Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica: azithromycine of doxycycline. De standaardbehandeling is: azithromycine: 1 g eenmalig; Neem 2 tabletten van 500 mg in een keer in.
De kuur duurt meestal tussen de 1 en 5 dagen. Maak de hele kuur af. Ook als de infectie genezen lijkt, want er kunnen nog bacteriën over zijn.
Je kan Chlamydia oplopen door een vieze wc-bril.
FABEL. Chlamydia kan je alleen doorgeven via slijmvliezen. Dit kan via de vagina, penis, anus en keel. Als je op een wc bril zit, raakt dit alleen je huid, er is geen sprake van slijmvliezen.
Tussen 2 dagen en 2 weken na de besmetting kunt u last krijgen van groene, vaak onaangenaam ruikende vaginale afscheiding. Het plassen kan pijn doen of een branderig gevoel geven. Sommige vrouwen merken niets van de infectie. De infectie kan zich naar de eileiders uitbreiden.
Als je echter lang met een chlamydia besmetting door blijft lopen, bestaat het risico dat de infectie 'opstijgt' naar de vrouwelijke voortplantingsorganen. Je kunt dan verklevingen bij de eileiders krijgen, waardoor zwanger worden moeilijk gaat of helemaal niet lukt.
Als je chlamydia onbehandeld laat, kan dat ernstige gevolgen hebben. Zo krijgen per jaar zo'n duizend vrouwen vruchtbaarheidsproblemen vanwege een onbehandelde chlamydia infectie. Het is daarom belangrijk om je te laten testen als de kans aanwezig is dat je chlamydia hebt opgelopen. Ook als je geen symptomen hebt.