Je hoeft dus niet bang te zijn dat dagelijks föhnen je haar beschadigt, zolang je maar gebruik maakt van de juiste stylingtools. Ga altijd voor haarproducten die je haar juist beschermen tegen de hitte en hier ook speciaal voor ontworpen zijn. Zo hoef je nooit meer bang te zijn voor droog en pluizig haar!
Door de hitte van een föhn kan je haar uitdrogen, beschadigen of dof worden. Wanneer je je haar vaak föhnt merk je dat het droger wordt. Maar hoe komt dit? De hitte van een föhn zorgt ervoor dat het water in de haren verdampt.
Als je vaak je haar föhnt kun je merken dat je haar uitdroogt en doffer wordt. De föhn laat je haar snel opdrogen door hitte, maar die hitte kan er ook voor zorgen dat je haar meer en meer hydratatie verliest. Het water op je haar verdampt te snel. Maar het wordt nog technischer.
Je haar föhnen is overigens helemaal niet slecht voor je haar. Geloof het of niet: het schijnt zelfs beter te om je haar te drogen met een haardroger dan je lokken aan de lucht te laten drogen. Gebruik wél altijd een goed product voor hittebescherming.
Fohn aan het einde je haar met koude lucht. De warme lucht zorgt ervoor dat je haar sneller droogt en je het makkelijker kunt vormen. Koude lucht is beter voor je haar en zorgt dat je kapsel beter blijft zitten.
“Je haar föhnen is een slecht idee”
In tegenstelling tot wat je zou denken, is je haar drogen met een haardroger helemaal niet zo slecht voor je haar. In feite is het zelfs beter dan je haar op natuurlijke wijze in de open lucht te drogen.
Daarnaast kan het regelmatig wassen van je haar met heet water leiden tot poreus haar. Dit komt omdat de haarschacht water absorbeert waardoor de haren opzwellen(3). Dit kan droog en broos haar tot resultaat hebben. Heet water kan ook het risico vergroten dat jij je huid of hoofdhuid verbrandt.
Het wassen van onze haren zorgt ervoor dat we een grote hoeveelheid product-ophoping verwijderen en dat we dermatitis (huidontsteking) voorkomen. Was je je haar niet? Dan kan je hoofdhuid uitdrogen, je haren kunnen gaan klitten, je haar stopt met groeien en uiteindelijk kun je zelfs last krijgen van haaruitval.
Het vochtgehalte in je haren raakt zo laag, dat je haar droog, broos en breekbaar wordt. Hoewel sommige vrouwen ervan uitgaan dat föhnen beter is dan stylen, is niets minder waar. Wanneer je je haren natmaakt zwellen je haarvezels op. Als je je lokken droogt trekken deze vezels juist weer snel samen.
Je kunt veel meer met een föhn dan alleen je haren drogen. Met een föhn kun je ook droog haar in model föhnen, verfijnen of je haar extra laten glanzen. Of volume in je haar föhnen bijvoorbeeld. Het maakt ieder haartype, door middel van hete lucht, gladder, zachter en pluisvrij.
Het is wel verdomde makkelijk om je bad hairday de wereld uit te helpen met een stijltang. Als je dan toch een warmteproduct gebruikt, neem dan de föhn. Dan behoudt het haar volume en veerkracht. Dat is beter voor iedereen.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Als jij je haar de eerste keer wast, zal je merken dat je shampoo minder schuimt. Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen.
In principe is het advies om niet elke dag je haar te wassen, maar 1 à 2 keer per week. Maar hoe vaak je haar wassen goed voor je is, hangt ook af van andere factoren. Sport je veel of ben je op vakantie in een vochtig en warm klimaat? Dan ben je gebaat bij meerdere wasbeurten per week.
Hoe vaak moet je je haar wassen? Gemiddeld genomen wassen mensen hun haar twee keer per week. Toch geven onze Keune haarexperts aan dat de beste wasroutine voor iedereen anders is. Dit hangt namelijk af van wat voor haartype en haarkleur je hebt.
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
Een á twee keer per week is beter – ja, echt. Het lijkt veel mensen onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden aan om je hoogstens elke twee á drie dagen te douchen. Dat is beter voor het microbiële evenwicht van je huid.
Alle dagen tussendoor is het voldoende je schaamstreek, oksels en gezicht te wassen. Zo behoud je de natuurlijke oliën in je huid én de bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem.
Droog je haar af met je handdoek tot het handdoekdroog is. Breng nu een beetje sea salt spray aan en droog je haar vervolgens ondersteboven met je haardroger. Gebruik ook nu een iets lagere stand en knijp terwijl in je haar. Zo creëer je meer volume en als je haar iets langer is, krijg je zo een mooie wave.
Te vaak je haren drogen met een verkeerd type haardroger of stijltang die door te warme, droge lucht de haren en hoofdhuid uitdroogt. Borstelen met een haarborstel van lage kwaliteit. Je voedingspatroon bevat niet de juiste nutriënten om je haren van binnenuit te voeden.
Droog, pluizig haar wordt voornamelijk veroorzaakt doordat je haar is uitgedroogd. Je haar komt waarschijnlijk vocht tekort, waardoor het afbreekt en gaat pluizen. Bestaat er een wondermiddel tegen pluizig haar? De meest simpele oorzaak, en helaas minst behandelbare, is genetisch.
Bij haar met een lage porositeit zijn de haarschubben gesloten. Je hebt dus haar dat moeilijk vocht opneemt, maar eenmaal opgenomen ook gelukkig niet snel weer vocht verliest. Je haar droogt langzaam, haarproducten worden moeilijk opgenomen en blijven op je haar liggen.