Een chlamydia infectie kan worden aangetoond met een bepaling van chlamydia DNA in een uitstrijk of urine (PCR bepaling).
Urineonderzoek kan duidelijk maken of er sprake is van geslachtsziekten (soa's), urineweginfecties, nierziekten, urinewegproblemen of stofwisselingsziekten.
Wat wordt er onderzocht met een uitgebreid SOA bloed- en urineonderzoek? De aanwezigheid van hiv en syfilis wordt getest middels een bloedonderzoek. De test voor gonorroe, trichomonas en chlamydia worden uitgevoerd op basis van urine.
Hoelang blijft chlamydia in het lichaam zonder behandeling? Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Om chlamydia bij een vrouw vast te stellen is onderzoek van de afscheiding uit de vagina nodig. Je kunt zelf met een wattenstokje afscheiding afnemen en dat in een buisje doen. Dit noemen we ook wel een vaginale swab. Om chlamydia bij een man vast te stellen is onderzoek van de urine vaak voldoende.
Als vrouw merk je vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat je lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.
Jezelf testen op chlamydia is dus altijd slim om te doen! Wellicht heb je van je (ex-)partner gehoord dat hij/zij chlamydia heeft. Dan is het zeker raadzaam om jezelf te laten testen op chlamydia. Maar het kan ook zijn dat je geen aanwijzingen hebt gekregen van ex-partners en dat je ook geen symptomen ervaart.
Dat is omdat je niet altijd chlamydia krijgt na seks met iemand die het heeft. Je sekspartner kan dus chlamydia hebben en jij niet. En als jij het niet hebt, dan kun je er beter ook geen medicijnen voor slikken. Medicijnen hebben namelijk nadelen en bijwerkingen.
Je kan Chlamydia oplopen door een vieze wc-bril.
FABEL. Chlamydia kan je alleen doorgeven via slijmvliezen. Dit kan via de vagina, penis, anus en keel. Als je op een wc bril zit, raakt dit alleen je huid, er is geen sprake van slijmvliezen.
Chlamydia: hoe lang moet ik wachten met testen? Bij chlamydia heb je te maken met een incubatietijd van tien dagen. Dat wil zeggen dat als jij met nieuwjaarsdag onveilige seks hebt gehad, je jezelf pas op 10 januari betrouwbaar kunt testen op chlamydia.
Urineonderzoek wordt gedaan als uw huisarts of verloskundige meer wil weten over de werking van uw nieren of urinewegen. Zo kunnen urineweginfecties worden opgespoord, maar ook nog andere aandoeningen zoals geslachtsziekten (SOA) bij mannen en diabetes (suikerziekte).
In urine kan van alles worden gevonden: micro-organisamen, stofwisselingsproducten, rode bloedcellen, witte bloedcellen, cellen van slijmvlies van de urinewegen en allerlei chemische verbindingen. Pas als er heel veel van voorkomt, in veranderde vormen, kan dit wijzen op onder andere urologische aandoeningen.
Als je een positieve uitslag hebt, dan zijn er antistoffen in je bloed gevonden. Je hebt dan waarschijnlijk in het verleden een infectie gehad met chlamydia. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of de infectie nog actief is. Dit kan onderzocht worden met urine of met een uitstrijkje van de baarmoedermond.
Je kunt chlamydia hebben zonder dat je het merkt. Meestal krijg je geen klachten, soms wel. Zoals pijn of een branderig gevoel bij het plassen, een veranderde afscheiding bij vrouwen of afscheiding uit de plasbuis bij mannen.
Hoelang duurt het voor je merkt dat je een soa hebt? Dat verschilt van soa tot soa. Gonorroe kan zich al na enkele dagen manifesteren, terwijl hepatitis B en genitale wratten soms pas na een half jaar kunnen aangetoond worden. De meeste soa's zijn na 3-4 weken aantoonbaar.
Zoals geldt voor de meeste SOI, wordt Chlamydia doorgegeven via vaginale seks, maar ook seksuele contacten, zoals liefkozingen zonder penetratie of ejaculatie, en orale of anale seks kunnen de bacterie doorgeven. Ook via seksspeeltjes of via het gebruik van de handen kan de bacterie worden overdragen.
Symptomen. De helft van de mannen en driekwart van de vrouwen merkt niks van de chlamydia infectie. Als er wel klachten zijn dan ontstaan ze 1 tot 3 weken na de besmetting. Vrouwen krijgen klachten die lijken op een blaasontsteking, zoals pijn bij het plassen en in de onderbuik.
Chlamydia: kan je niet doorgeven of krijgen via tongzoenen. Herpes: als één van de partners herpeswondjes aan de mond heeft kan herpes overgedragen worden. Hiv: wordt niet overgedragen door speeksel, er is geen risico bij kussen of tongkussen. Syfilis: kan worden overgedragen als je een zweer aan de mond hebt.
Gonorroe komt veel minder vaak voor dan chlamydia. Vrouwen hebben niet altijd klachten. Als er wel klachten zijn, is vaak sprake van vieze, overvloedige afscheiding uit de vagina. Ook andere klachten, zoals beschreven bij chlamydia, kunnen voorkomen.
Medicijnen tegen chlamydia
Dan krijgt die ook medicijnen. Begonnen met je behandeling? Gebruik dan nog 1 week een condoom als je seks hebt. Je kunt in die week de soa nog aan iemand anders geven.
Chlamydia is goed te behandelen. Je krijgt azitromycine (500 mg, 2 tabletten eenmalig) of doxycycline (2 keer per dag 100mg gedurende zeven dagen). Het is belangrijk de kuur af te maken, ook als je geen klachten (meer) hebt en een week geen seks te hebben na het starten van de antibiotica.
Besmettingsweg: Horizontaal (seksueel) of verticaal (moeder op kind), afhankelijk van het serotype. Incubatietijd: Bij klachten: 1-3 weken. Voor LGV 5 weken. Besmettelijke periode: Onduidelijk, waarschijnlijk lang.
In Nederland is geen resistentie tegen chlamydia, en de behandeling werkt eigenlijk altijd. Ben je er toch niet gerust op, en wil je nog een keer testen, wacht dan tot 6 weken na de behandeling, omdat de test anders 'vals positief' kan zijn.
Tussen de infectie (het laatste risicovolle seks-contact) en het moment dat een test de infectie aantoont zit een bepaalde tijd die de windowfase wordt genoemd. Die duurt voor chlamydia en gonorroe twee weken. Test je te vroeg dan kan het zijn dat je besmet bent maar de test dit nog niet kan aantonen.
Van een SOA wordt je niet immuun of onvatbaar. Je kunt dus opnieuw besmet worden met een SOA, dit geldt met name voor Chlamydia en Gonorroe. Indien je besmet bent met HIV of herpes draag je dit virus levenslang bij je.