Feta BOB van gepasteuriseerde schapen- en geitenmelk.
De schapenmelk (en soms een beetje geitenmelk) die wordt gebruikt in de originele Griekse feta wordt gepasteuriseerd. Mocht je toch twijfelen, en meteen je Grieks willen oefenen, vraag dan of de kaas van gepasteuriseerde melk is gemaakt.
Op het etiket van de kaas staat dan altijd 'gepasteuriseerd'. Het proces van pasteuriseren dient ervoor om bepaalde bacteriën, waaronder listeria, onschadelijk te maken. In de supermarkt bestaat het merendeel, dan al niet alle kazen uit deze gepasteuriseerde variant.
De meeste kazen die je in de supermarkt koopt zijn van gepasteuriseerde melk gemaakt. Ook hüttenkäse, geitenkaas en feta. En meestal ook de verpakte buitenlandse kazen als brie, camembert en roquefort. Al is het wel slim om het te checken op het etiket.
Zuivel van al onze AH huismerken zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dit geldt ook voor producten waar zuivel in is verwerkt zoals bijvoorbeeld (maaltijd)salades.
Sommige buitenlandse speciale kazen zijn van rauwe melk gemaakt. Denk aan zachte soorten zoals een roquefort, sommige soorten brie of camembert. Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.
Zachte kaas met gepasteuriseerde koemelk.
Zwangere vrouwen
Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.
Vooral zachte schimmelkazen zijn risicovol om te eten. Voorbeelden zijn 'camembert au lait cru', 'Reblochon' en 'brie de Coulommiers'. (2) De meeste zachte kazen zijn overigens gemaakt van verhitte melk. Bij onverpakte zachte kaassoorten is het verstandig navraag te doen in de winkel.
Ja, je mag mozzarella eten tijdens de zwangerschap. Voor het maken van mozzarella wordt zowel koeienmelk als buffelmelk gebruikt. Allebei worden ze gemaakt van verhitte melk. De kaas wordt tijdens het bereiden verhit met water met een temperatuur van tenminste 95 graden zodat het de juiste structuur krijgt.
Zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Listeria zit in producten die lang worden gekoeld en zonder verhitting worden gegeten. Rauwmelkse kaas, voorverpakte gerookte vis en rauwe dierlijke- en plantaardige producten vormen een risico en kunnen besmet zijn.
Pizza en zwanger: welke pizza's kan ik eten? Een pizza met salami, mozzarella of een sappige pizza quattro formaggi zijn dus helemaal oké tijdens de zwangerschap. Tonijn wordt daarentegen wel afgeraden. Ook wordt het geadviseerd om niet te veel pesto te eten; pesto vind je op onze Caprese pizza.
Geitenkaas kán een rauwmelkse kaas zijn, maar is meestal gemaakt van verhitte geitenmelk. Er zijn grofweg twee varianten: harde geitenkaas en zachte geitenkaas. De harde variant is in de regel veilig, omdat hier minder vocht in zit en de melk gepasteuriseerd is. In de zachte variant kán rauwe geitenmelk zitten.
Producten besmet met bacteriën
Bovenstaande producten kan je wel eten als je ze verhit of als ze zijn gepasteuriseerd (zoals koemelkproducten, zoals Griekse Yoghurt). Verhitting en het pasteuriseren doodt de bacteriën.
Kwark is een zachte niet-gerijpte kaas met een verfrissende melkzuursmaak. Het is ontstaan in Duitsland maar wordt steeds populairder in de rest van Europa. Kwark wordt ge- maakt uit gepasteuriseerde magere melk die is geënt met Streptococcus lactis en S. cremoris.
Door de verhitting (pasteuriseren) worden bacteriën in de kaas gedood. Alle geitenkazen van Bettine zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk en daarom veilig voor jou en je kindje. Het eten van geitenkaas tijdens de zwangerschap is goed voor je, omdat het een bron van zuivel is en het is daardoor goed voor de botten.
Kazen op basis van rauwe melk kan je op de verpakking herkennen aan de vermelding 'rauwe melk' of de vermelding 'au lait cru'. Sommige zachte kazen worden tegenwoordig wel gemaakt van gepasteuriseerde melk. Als de kaas gepasteuriseerd is, kan je hem wel veilig eten.
Rauwe zalm als je zwanger bent
In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.
In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken. Varieer met veel soorten groenten en fruit, iedere soort bevat weer net even andere stoffen die goed voor je zijn.
De listeria-bacterie wordt gedood als een product gedurende minimaal 2 minuten verhit wordt tot 70 graden (kerntemperatuur). Kijk op de website van het Voedingscentrum hoe u besmetting met listeria kunt voorkomen via veilige bereiding van voedsel.
Heb je als zwangere vrouw een mogelijk besmet product gegeten, en heb je in het derde trimester klachten die wijzen op een listeria besmetting (flinke koorts, hoofd-, rug-, spier- en gewichtspijn)? Geef dan bij de huisarts aan dat je een mogelijk besmet product gegeten hebt.
Ook als je er echt een voedselinfectie van krijgt is dat meestal alleen vervelend voor jezelf. Alleen als de voedselinfectie komt door listeria en toxoplasmose kan dit gevaarlijk zijn voor je baby. Neem daarom bij diarree of braken direct contact op met je huisarts.
Omschrijving. FRANSE KAAS (45+) VAN GEPASTEURISEERDE KOEMELK (OORSPRONG: FRANKRIJK).
Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.
Ben je iemand die graag een voorraad aanlegt en heb je toevallig AH houdbare halfvolle melk in huis gehaald? Drink het dan niet op, want het zou zomaar Bacillus Cereus kunnen bevatten. En dat kan weer een vervelende voedselvergiftiging veroorzaken. Vandaar dat Albert Heijn heeft besloten de melk terug te roepen.