Expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Nederlandse Voedingscentrum: “Het wassen van de keukenhanddoek hangt eigenlijk van het gebruik af. Gebruik je deze dagelijks en wordt de handdoek ook dagelijks erg nat, dan kun je deze ook het beste dagelijks vervangen.
Handdoeken moeten zeker vervangen worden wanneer ze rafelen, scheuren of geen water meer absorberen. Omdat handdoeken dagelijks gebruikt en veelvuldig gewassen worden, duurt het ongeveer 2 jaar voordat u uw handdoeken moet vervangen.
Theedoeken in de was na 2 keer gebruiken
De keuken blijft wel een plek waar eten en bacteriën samen komen. Dus gooi de theedoeken na twee keer gebruiken in de wasmand en was ze lekker heet op minstens 60 graden.
Een washandje is daarentegen een ander verhaal. Een washandje blijft namelijk veel langer nat en is daarom de perfecte plek voor de bacteriën om zich supersnel uit te breiden. Gooi je washandje daarom na elke wasbeurt in de wasmachine.
Als iedereen in uw huishouden een sportactiviteit heeft een paar keer per week is het aantal handdoeken per persoon ook groter dan bij een huishouden waarvan de hobby boeken lezen is, om maar een voorbeeld te noemen. Over het algemeen wordt aanbevolen om minimaal twee handdoeken per persoon in huis te hebben.
In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C. Alleen bij hele vuile handdoeken kan je wel kiezen voor een hogere temperatuur.
Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Handdoeken in de badkamer kunt u het beste elke dag vervangen, en uiterlijk na drie dagen. Washandjes moeten zelfs na elk gebruik in de was worden gedaan. En als iemand in het huishouden verkouden is, dan geldt het volgende: zo vaak mogelijk wassen.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell.
Een keukenhanddoek moet je na elke afwasbeurt in de kookwas stoppen. Deze trekken heel wat mogelijk gevaarlijke bacteriën aan, blijven vaak vochtig door het regelmatige gebruik en ze bevinden zich vaak in de buurt van voedsel.
Toch zullen je net aangeschafte keukenhanddoeken en theedoeken juist helemaal niet goed drogen. Dit komt doordat katoen een natuurlijke waslaag bevat die water afstoot. Deze moet eerst worden verwijderd. Ook voegen de fabrikanten chemische stoffen toe aan je nieuwe keukentextiel.
Wil je er echt een tijdspanne aan hangen? Dan kun je bij een handdoek uitgaan van een levensduur van twee tot vijf jaar, afhankelijk van de kwaliteit. Washandjes moeten daarentegen volgens Winch elk jaar vervangen worden.
“Het wassen van de thee- of handdoek hangt eigenlijk van het gebruik af. Gebruik je deze dagelijks en wordt de theedoek ook dagelijks erg nat, dan kun je deze ook het beste dagelijks vervangen”, zegt Van der Vossen. “Maar gebruik je de thee- of handdoek minder frequent, dan is het vervangen ook minder snel nodig.
Wanneer je te weinig handdoeken koopt, moet je vaak haasten met wassen. Om dit te voorkomen, is er een handige vuistregel. Zorg dat er voor elk persoon in jouw huishouden drie volledige handdoekensets aanwezig zijn. Één handdoekenset bestaat uit één handdoek, één badlaken, één gastendoekje en één washandje.
handdoeken wassen voor en na het eerste gebruik
Nieuwe handdoeken wassen voor het eerste gebruik is heel slim, want na zo'n eerste wasbeurt krijgen ze het vermogen om vocht op te nemen.
Hoe moet je handdoeken wassen? Was je handdoeken op maximaal 40 graden. Gebruik slechts een klein beetje wasmiddel: van zeepresten worden de handdoeken minder vochtopnemend. Om pillen te voorkomen, was je alleen badartikelen samen, en om de kleuren mooi te houden was je verschillende kleuren apart.
DO: Jezelf eens per dag wassen.
Minder dan eens per dag wassen kan ertoe leiden dat je de opbouw van zweet en afscheiding niet goed kunt wegwassen. Te vaak je vagina wassen kan er echter voor zorgen dat de natuurlijke balans van je vagina verstoord raakt. Doe het dus elke dag één keer, met water.
Een warme douche in de ochtend is dan een goede manier om de poriën te reinigen. Heeft u echter een droge huid? Dan kunt u beter 's avonds douchen. De olie en talg ontwikkelen zich 's nachts en verminderen zo een droge huid overdag.
"De rest van het lichaam heeft het helemaal niet nodig om zo vaak ingezeept te worden," zegt de dermatoloog C. Brandon Mitchell van George Washington University. Een of twee keer per week douchen is voldoende. Zo blijven de natuurlijke oliën van de huid behouden, alsmede bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem.
Over het algemeen heb je in een huishouden van twee personen minimaal vier handdoeken nodig en in een huishouden van vier personen minimaal acht handdoeken. Het is aan te raden om altijd een paar extra handdoeken op voorraad te hebben voor onverwachte situaties.
Egyptisch katoen is de gouden standaard, maar pimakatoen is over het algemeen ook van goede kwaliteit. Als de handdoeken hiervan zijn gemaakt, staat dit ongetwijfeld aangegeven. Kijk op het labeltje of de handdoek is gemaakt van 100% gekamd katoen, want dat blijft heel lang zacht.
Een washandje is gemaakt van badstof waardoor het goed vocht en zeep kan opnemen. Hierdoor houdt de washand het zeepsop goed vast en het zorgt, in vergelijking met het wassen met uw handen, ook voor een lichte scrub van het lichaam. Het gebruik van een washandje zorgt er dan ook voor dat uw lichaam goed schoon wordt.